Olutta joulupöytään 2023

Joulu on taas, joulu on taas ja niin edelleen…

Tämä olisikin sitten jo kahdeksas kerta, kun kirjoittelen täällä blogissani olutvinkkejä joulupöytään. Tälläkin kertaa mennään viime vuodesta tutulla viiden kategorian taktiikalla. Extra-kategoriana mukana on tietenkin sahti. Jos haluat joulupöydässä nauttia alkoholittomia oluita, niin tässä on linkki arvioimistani alkoholittomista oluista! Osa oluista on myös gluteenittomia ja se lukee sitten oluen tiedoissa.

”Suomalainen joulupöytä on hyvin perinteinen ja sisältää monenlaisia eri makuja. Vaikka esimerkiksi joulukinkku on ollut osana suomalaista joulupöytää vasta hieman reilu 100 vuotta, niin tämä nykyinen joulupöytä herkkuineen on rakentunut muotoonsa vuosisatojen aikana. Nykyinen joulupöytä pitää sisällään perinteisiä herkkuja, mutta muovautuu myös modernimpaan suuntaan.

Oluella on Suomessa pitkät perinteet ja olut on ollut pitkään myös osana suomalaista joulupöytää. Tällä hetkellä oluita löytyy aivan valtava määrä mistä valita, joten listasin tähän juttuun muutamia oluita, mitkä toimivat hyvin jouluisten ruokien kanssa. Sahti on myös tietyillä aluella hyvin perinteinen joulupöydän juoma ja se kuuluu myös omaan joulupöytääni, jos sitä sattuu olemaan saatavilla.”

Poiminta aikaisempien vuosien olutta joulupöytään jutuistani

Tässä myös aikaisempien joulujen vinkkejä, että jos sieltä löytyisi myös jotain hyvää!

Sitten ruvetaan käymään läpi tämän vuoden listaa! Jos jotain listalla olevaa olutta ei löydy sinun kaupoistasi tai Alkoista, niin kannattaa tsekata tuosta ylhäältä aikaisempien vuosien suosituksia.

Sahti

Sahti on joulupöydän kuningas ja se on itsellenikin joulun tärkein juoma. Sahdin saatavuus on yleensä melko heikkoa, ainakin jos asut Itä-Suomessa kuten minä. Kuitenkin muutamista Alkoista voi käydä ostamassa Finlandia Sahtia.

Finlandia Sahti


Kinkku

Kinkun kanssa sopii monenlaiset oluet. Omia suosikkejani kinkun kanssa ovat olleet savuoluet tai savuiset pilsit. Tällä kertaa siirrämme poikkeuksellisesti savuisuuden syrjään ja olutvalinta on Tornion Panimon Joulu Amber Lager. Tämä olut sopii hyvin kinkun kanssa, mutta myöskin joulupöydän laatikoille ja kaloillekin tästä löytyy hyvä kaveri. Tornion Panimon Joulu Amber Lager on minun tämän vuoden joulupöydän valintani, koska toimii monipuolisesti joulupöydän herkkujen kanssa. Tässä linkki Jaskan joulupöydän olut-juttuun!

Tornion Panimo Joulu Amber Lager


Rosolli ja kalat

Kalojen kanssa vaaleat lagerit ja rapsakat pilsit toimivat aivan loistavasti. Tällä kertaa valintani on tasapainoinen Maku Brewingin Alppilaakson Helles. Tässä on yrttistä ja ruohoista humalointia, mikä toimii nätisti kalan kanssa ja myös rosollin suolakurkku & sipuli saa siitä itselleen toimivan kaverin. Alppilaakson Helles on myös joulusaunan jälkeen täydellinen juoma.

Maku Brewing Alppilaakson Helles Lager

  • Oluttyyli: Helles
  • Voltit: 5,1 %
  • Maa: Suomi
  • Gluteeniton: Kyllä
  • Vegaaninen: Kyllä
  • Saatavuus: Saatavilla hyvin S-ryhmän ja Keskon kaupoista.
  • Tarkempi arvio: Linkki olutarvioon

Juustot

Chimay Blue on belgialainen klassikko ja toimii hienosti voimakkaiden juustojen kanssa. Tämä olut menee nätisti myös yömyssynä.

Chimay Blue


Laatikot

Laatikoiden kanssa on tällä kertaa Suomenlinnan Hoppe IPA. Oluen karamellisuus ja pähkinäisyys toimivat hienosti laatikoiden makumaailman kanssa, sekä oluen reipas humalointi tasoittaa laatikoiden kermaista olemusta. Tätä IPAa kannattaa kokeilla myöskin kinkun ja lohen kanssa, koska sen humalointi leikkaa näiden ruokien rasvaisuutta.

Suomenlinnan Panimo Hoppe IPA


Yömyssy

Nyt on sitten aika rauhoittua hetkeksi sohvalle katselemaan joulukuusta. Siihen kaveriksi sopii Panimoyhtiö TuJun Pukinkäristys Imperial Stout. Perinteinen imperial stout ilman turhia kikkailuja. Tätä voi nautiskella pitkään ja hartaasti kuunnellen jouluista musiikkia.

Panimoyhtiö TuJu Pukinkäristys Imperial Stout


Tässä oli tämän joulun olutvinkit ja mukavaa joulun aikaa teille kaikille.

Jutun oluet: Kaikki jutun oluet olen itse ostanut, paitsi Pukinkäristys on saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *