Jaskan olutvinkit joulupöytään


Joulupöytä on herkkujen sinfoniaa, jossa perinteiset
jouluherkut kohtaavat uusia herkkuja. Jokaisessa joulupöydässä on tietyt ruoat, jotka kuuluvat osaksi omaa perinteistä joulupöytää. Minä rakastan jouluruokaa ja tykkäänkin, että on paljon erilaisia maistettavia herkkuja pöydässä. Kinkku on se tärkein ja sitten minulle yksi
tärkeimpiä ruokia joulupöytään on erilaiset juustot. Sain Twitterin kautta pyynnön vinkeistä Jaskan joulupöydän
oluista, joten tässä alla on tehty listaus muutamista mitä suosittelen. 
Kaikki
juomat löytyvät hyvin maitokaupoista tai Alkon valikoimasta. Suosittelen
valitsemaan 2-3 erilaista olutta joulupöytään ja niitä sitten jakaa porukassa.
Näin jokainen saa sopivan määrän olutta sopivan ruoan kanssa.

Yleispätevä joulupöydän olut:
Vakka-Suomen Prykmestar Jouluolut: Kevyt ja virkistävä
savuinen Pils. Yksi parhaita oluita, joka toimii lähes kaiken joulupöydästä
löytyvän ruoan kanssa.
Kinkun kaveri:
Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock: Savuoluiden kuningas on
parasta mitä voit kinkun kanssa nauttia.
Kalat: 
Rasvaiset kalat kuten graavilohi toimii hyvin American
Pale Alen kanssa, jossa katkerot leikkaavat hyvin kalanrasvaa ja sitruksisuus
toimii hyvin. Eli lohelle Malmgårdin Huvila Pale Ale. Lipeäkalalle Kapuziner Winter Weiss. Näistä jos pätevin olut pitää valita kaikille kaloille, niin
silloin käännyt Kapuzinerin puoleen.

Juustojen kanssa:
Nøgne Ø God Jul on hieno jouluinen olut, jossa
paahteisuutta, makeahkoa maltaisuutta ja havuisuutta. Sopii juustojen lisäksi
myös nautiskeluun illan päätteeksi.
Jälkiruokana: 
Makeat ja suklaiset jälkiruoat saavat oivan kaverin Ayinger Winterbockista ja maistuu myös ilman herkkuja.
Joulusaunassa:
Mönchshof Weihnachts Bier on sopivan helppo ja virkistävä
saunaolut.
Yömyssy:
Tähän tarvitaan tuhtia olutta, jossa paljon makuja. Kun
jouluhälinä on kaikonnut ja pääsee istahtamaan sohvalle kynttilän valaistessa
huonetta. Katselet joulukuusta kuunnellen joululauluja ja siemailet N’Ice Chouffea tai Laitilan Kievari Imperiaalia. Jos sattuu olemaan jemmassa PlevnanSiperiaa, niin se sopii myös tähän hetkeen.
Oikeat olutvalinnat nostavat joulupöydän antimet uudelle tasolle ja tekevät yhdestä vuoden tärkeimmästä illallisesta ainutlaatuisen. Mukavaa joulun odotusta kaikille! 
Huom. Kuvassa olevan pukin pullossa ei ole oikeasti Siperiaa

15 thoughts on “Jaskan olutvinkit joulupöytään

 1. Eikö God Jul ole liian tumma ja makea juustoille? Mieluummin vaikka jotain tripeliä siihen tarkoitukseen.

  Itse tykkään myös jouluna juoda Rodenbach Grand Cru:ta, kun on mukavan jouluisen punertavakin ja jotenkin juhallisen oloinen. Tosin tänä jouluna olisi mahdollista korkata myös Rodenbach Vintage 2012.

  1. Juustot ja oluet on monipuolinen yhdistelyn kohde. Jos on lautasella montaa eri juustoa, niin ei ole välttämättä yhtä täysin sopivaa olutta. Tripel on kyllä hyvä vaihtoehto juustoille. God Jul sopii hyvin kypsytetyille juustoille ja esim. Gouda on hyvä vaihtoehto. Sitten jos lautasella on homejuustoa, niin IPA on hyvin mielenkiintoinen (hyvällä tavalla) sen kanssa. Juustot & oluet yhdessä on sellainen juttu johon on itse vielä tarkoitus enemmän paneutua ja selvittää sopivia yhdistelmiä

  2. Rodenbachin oluet sopivat loistavasti jouluun ja itsekin todennäköisesti jonkun pullon valitsen joulun rientoihin 🙂

  3. Rodenbachin oluet sopivat loistavasti jouluun ja itsekin todennäköisesti jonkun pullon valitsen joulun rientoihin 🙂

  1. Se oli lavastettu kuva. Siinä on tyhjä pullo. Siperia pullon suusta on pahin häväistys mitä voi tehdä

  2. Jonkun toim. huom. voisi kuvan alle laittaa, niin ei tuollainen pääsisi järkyttämään meitä heikkomielisiä 🙁

 2. Prykmestar Jouluolut minullakin repertuaarissa. Kevyt savuisuus auttaa.

  Viikolla törmäsin Hämeenlinnan Kaupunkiuutisiin (ilmaisjakelulehti), myös verkossa (http://www.kaupunkiuutiset.com).
  Lainaus: "Tämä tuli todistetuksi, kun Hämeenlinnan K.H.P.V. maisteli ja antoi pisteitä osalle tämän vuoden jouluolutvalikoimasta.
  Se tuli selväksi, että yksi olut on kaikkien mielestä paras, mutta sitä ei valittu parhaaksi jouluolueksi, kun se ei ollut yhden maistelijan mielestä jouluinen olut."

 3. Jouluaatolle Rochefort 10, joulupäivälle S&W Aventinus Eisbock ja Tapsantansseihin Fullers Imperial Stout. Eilen hyväksihavaittu Struisen Pannepot toimisi joulunpyhinä myös hienosti. Sauna- ja ruokaoluina sitten jotain hieman kevyempää, esim tuo ehdottamasi pils/urbock olisi maanmainio kaksikko.

 4. Kovinpa sinfoniseksi heittäydyit joulupöydän oluittesi kanssa. Makuasioista on turha riidellä, mutta suomalainen joulupöyä on perusolemukseltaan suhteellisen yksioikoinen, jossa irtiotot erilaisten olutmakujen kanssa saattavat mieluummin hämmentää kuin luoda suuren kulinaarisen nautinnon.
  Juhlapöydän tunnelmaan pääsee nostamalla tervetuliaismaljan, jossa voi olla maun mukaan hyvin humaloitua American Pale Alea tai vaikkapa suodattamatonta vehnäolutta. Usein myös marjaolut voi yllättää samppanjalasissa tarjoiltuna.
  Kalapöydässä toimivat mieluummin rapsakat pilsit kuin APAt. Rasvaiset kalat kaipaavat luonnollisesti normaalioluita tukevampaa katkeruutta, mutta myös hiilihappoja leikkaamaan rasvaisuutta. Jos kalassa on sinappia mausteena tai lipeäkalaa pöydässä, silloin kannattaa todellakin hakea tukea vehnäoluista, jopa Weizen Bockista.
  Kinkun kanssa Schlenkerlan Urbock on meidän joulupöydän perinteinen kaveri. Oluen savuisuus kuitenkin jakaa ruokapöydän väkeä, joten sen rinnalle tukevan maltainen tumma lager tai sahti sopivat hyvin. Jouluisuutta saa mukaan kotimaisilla maltaisilla jouluoluilla, siis sellaisilla, joihin ei ole kaikenmaailman glögimausteita sotkettu sekaan.
  Jos keittiöväki on onnistunut laatikoissansa ja kinkun kanssa nautitaan myös paistia (varsinkin Itä-Suomessa karjalanpaisti kuuluu monen joulupöytään), suklaille ehdottamasi Ayinger Winterbock on enemmän kuin paikallaan. Sen samettinen suutuntuma on omiaan porkkana- ja lanttulaatikon kanssa, samoin se antaa tilaa kinkulle.
  Joulupöydän suklaat kaipaavat kaveriksensa mieluummin portterin tai tuhdin stoutin, jotka minulla usein muutenkin korvaavat ruokapöydässä kahvin. Paahtuneet, kahvimaiset, lakritsaiset maut käyvät aistikkaaseen leikkiin tukevien suklaiden kanssa. Perinteisen brittiläisen joulun kuivakakun kaveriksi monet hedelmä- ja marjaoluet tuovat mukavaa vaihtelua. Winterbock jää siinä pelissä usein liian hentoiseksi.
  Juustoille olutvalinta riippuu aina, mitä juustoja on tarjolla, ja minkä viestin isäntä tai emäntä vierailleen haluaa antaa. Kehotan ottamaan esille useampia erilaisia oluita ja pohtimaan porukassa, mitä kukin löytää juusto-olutparista. Siitä saa myös mukavan ohjelmanumeron aikuisten joulupöytään.
  Loppuillan nautiskeluun sopivat monet tukevat oluet. Siellä overdose-humaloidut irtiotot eivät niinkään toimi, vaan kannattaa etsiä tunnelmaan sopivia harmonisia ja täyteläisiä oluita. Ei kannata unohtaa lämmittäviä ja aromaattisia barley wineja, ja erityisesti kellarin kätköistöä kaivetut tynnyrikypsytetyt erikoiserät ovat sopivia tässä kohtaa. Joillekin juuri tämä hetki on sen neilikka-kardemumma-pipari-maustetun oluen paikka. Minä otan usein silloin tukevan mallasviskin tai lämmittelen käsieni välissä laatukonjakkia. Glögit glöginä ja oluet oluina.
  Heikki Kähkönen
  toimittaja, olutkouluttaja

  1. Morjens Heikki,
   Kiitoksia kattavasta vinkistä. Tuossa olikin paljon asioita joita allekirjoitan. Kalan kanssa Pils on myöskin hyvä ja helppo valinta, koska yleensä pöydässä suurimmalle osalle se on tutumpi maku kuin APAT yms.

   Itselläni joulupöydän juomavalinnat eivät ole noin laajat mitä jutussa näkyy. Tuossa onkin annettu laajempi skaala mistä valita. Itsellä pöytään tietenkin Urbock ja sitten joku Pils (VASPin yllämainittu Jouluolut on siihen hyvä), mutta silloin joko se tai Urbock koska ei kaiken tarvii olla savuista. Pari eri olutta pöytään ja joskus punaviiniä. Winterbock (Celebrator) on jo useamman vuoden ajan ollut yksi aattoon kuuluvista juomista ja mielestäni yksi parhaita oluita mitä tiedän. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että aattoiltana tulen nautiskelemaan jonkinlaista Rodenbachin olutta, mutta mieli ehtii vielä muuttua jos kellarista jotain kiinnostavampaa löytyy tai sellaista vastaan tulee. Maltaista joulun odotusta sinulle Heikki

  2. Nautimme jouluaaton ateriamme useassa pätkässä. Syömme yleensä väskynäsopan ja riisipuuron jo lounaalla, jolloin ruokajuomana maistuu makea kotikalja. Kalapöytä on vuorossa iltapäivällä, ja sen seuraksi olen varannut pilsiä ja vehnäolutta sekä Frankenin valkoviinejä. Sitten pidämmekin taukoa mässilyssä. Kinkun kimppuun käymme illan hämärryttyä, kun palaamme hautuumaalta. Silloin pöydässä on ainakin Schlenkerlan Urbockia, maltaista kotimaista lageria ja Ayinger Winterbockia – ja jos hyvin käy, myös sahtia. Olen sen verran perso kinkulle, että juustot ovat yleensä pöydässä vasta joulupäivänä.
   Heikki Kähkönen

 5. Voi poijaat ei sen noin vaikeaa tarvitse olla. Suomalaisen ja varsinkin hämäläisen joulupöydän paras juoma on sahti, muuta ei tarvita, käy saunaan, alkuun, kaloille, sienisalaatille ja rosollille, kinkulle ja laatikoille, voimakaille juustoille ja yömyssyksi… varsinkin Kivisahti

  1. Sahtihan se on kyllä kiistaton ykkönen joulupöytään, mutta kun täältä Joensuusta en sellaista herkkua ole löytänyt, niin sitten pitää keksiä muuta 🙂

  2. Kivisahti olisikin parasta mitä jouluna voisi nauttia. Sahdin suurena ystävänä oma sahtisuosikkini kivisahti toimii varmasti joulunvietossa. Sahdin hieno maku ja pitkät perinteet ovat kuin tehty jouluun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *