Jouluksi olutta! Jaskan muutamat vinkit!

Joulu on tuossa jo oven takana kolkuttelemassa ja ihan jännittää, että olenko ollut kilttinä. Joulu ei ole mikään ryyppyjuhla (ainakaan itselleni), mutta olut siihen kyllä kuuluu. Ei suuria määriä, mutta tarkkaan mietityt valinnat, jotka nostattavat mukavasti tunnelmaa ja tarjoilevat mukavia makupareja jouluruokien kaverina. Talvikaudella oluiden makumaailmasta itselläni nousee listan kärkeen maltaisimmat oluet.

Poimin tähän juttuun muutamia oluita mitkä itselläni kuuluvat jouluun. Tässä voi olla hieman toistoa aikaisemmilta vuosilta, mutta jotkut oluet vaan toimivat vuodesta toiseen. Toisaalta toistoa tekee myös Alkon  jouluolutvalikoima, koska se jos mikä, niin toistaa myös itseään.

Vuonna 2015 kirjoitin olutvinkkejä joulupöytään ja ne pätevät kyllä hyvin edelleen:

Jaskan olutvinkit joulupöytään (2015)

Alla on listaus jouluun sopivista oluista. Sieltä löytyy linkkejä vanhoihin arvioihini ja olen myös poiminut sieltä sopivia lainauksia tähän juttuun.

Savuista Lageria!

Tässä on pari savuista vaaleaa Lager-olutta, jotka ovat joulupöydän ehdotonta eliittiä. Virkistäviä oluita, joissa kevyt savuisuus toimivat lähes jokaisen joulupöydän herkun kaverina tai saunajuomaksi.

Vakka-Suomen Prykmestar Jouluolut

”Tämä olut on kuin luotu joulupöytään. Kevyt, raikas ja toimii monien jouluherkkujen kanssa. Savuisuus leikittelee kinkun kanssa ja tämä ei ole liian tuhti juoma nautittavaksi lukuisten herkkujen kanssa.”

Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager

”Puhdas savuisa lager. Tällaista pitäisi olla joulupyhien aikana, koska sopii mahtavasti joulupöytään ja myös saunajuomaksi.”

Tummaa ja maltaista:

Tässä pari Doppelbockia maltaiseen nautiskeluun pitkin jouluista iltaa.

Ayinger Winter Bock

”Maultaan makean karamellinen ja paahteinen. Maussa mukana tummaa hedelmää ja hiven suklaata. Maltaisuus tuntuu myös melko voimakkaasti. Aivan loistava olut, joka maistuu joka kerta yhtä ainutlaatuiselta. Taas yksi olut, josta ei huonoa sanottavaa keksi.”

Vakka-Suomen Prykmestar TalviBock

”TalviBockille luonnetta ja kokonaisuutena pelottavan helposti juotava olut 9,2 prossan tehoihin nähden. Yllättävän kevyen oloinen näihin prosentteihin, mutta tässä tyylissä erittäin onnistunut olut.”

Vehnäistä:

Schneider Weisse Tap 6 Unser Aventinus

” Moniulotteinen makuelämys, joka ei jätä ketään kylmäksi. Muistuttaa erittäin paljon sahtia. Lähinnä banaanisuus ja juoman paksu suutuntuma antavat sahtimaisia piirteitä. Aivan loistava olut ja yksi parhaita Alkon valikoiman oluita. Hivelee makuhermoja oikein kunnolla. Tästä ei voi heittää kehiin, kuin kehuja.”

SAHTI!!

Ei ole joulua ilman Sahtia. Tämä suomalaisten perinnejuoma on myös hyvin perinteinen joulujuoma. Itse olen suuri Sahdin ystävä ja tänä vuonna minulla on jouluna maistossa kahta eri Sahtia.


Ensimmäiseksi on Jukolan Aito Sahti, jota saa hommattua Karoliinan Kestikievarissa.  Sieltä sitten samalla mukaan Jukolan Juuston Aitoja cheddareita, niin eipä sitä muuta tarvitse.

Jukolan Aito Sahti

Toisena on tämän vuoden Sahdinvalmistuksen Sahtimestarin Ari-Samuli Suoniemen Joulusahti.


Muuten tähän en niinkään rupea yksilöimään tuotteita, vaan Sahti kuuluu aina jouluun ja sitä pitää olla!

Pistetään tähän linkkiä Olutkellari -olutblogin Sahtioppaasta, että voitte itsellenne käydä hommaamassa Sahtia.

Sitten jos haluatte tehdä itse, niin siihen auttaa Reittausblogin Ohje sahdin valmistukseen kotona -juttu. Oma Sahti ei enää jouluaatoksi ehdi, mutta ei ole rikos juoda sitä myöskään  joulun  jälkeen 🙂

Imperiaalista:

Meinasin kirjoittaa jutun ilman Imperiaalisia oluita, mutta en vaan pystynyt. Tässä on erittäin huikea kolmikko, joista myös tarkempi olutarvio tulossa. Ei varmaan tarvitse sanoa, että nää on nautiskeluun illan päätteeksi kun makaat sohvalla ja katselet joulukuusen valojen loistetta.

Põhjala Talveöö
9,0 % Imperial Porter

Hiisi Ikiiurso Imperial Stout 2017
13,0 % Imperial Stout

Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout
13,0 % Imperial Stout

Näihin kolmeen juomaan on hyvä lopettaa tämä juttua ja eiku mukavaa joulun aikaa kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *