Jaskan olutvinkit jouluun 2018

Joulu on taas ja sehän tarkoittaa, että on aika laittaa näkyville vinkkejä jouluaattoon sopivista oluista. Olen miettinyt muutamia sopivia oluita, joista voitte käydä etsimässä itsellenne joko koko setin tai poimia osan. Näillä juomilla tulen ainakin itse viettämään joulua ja nauttimaan hyvästä seurasta ja hyvistä jouluherkuista pitkin jouluaattoa. Joulu ei ole minulle mikään ryyppyjuhla, mutta kohtuudella voi maistella erilaisia oluita.

Viime vuonna ja vuonna 2015 olen antanutkin blogini puolella vinkkejä ja nehän toimivat edelleen. Hyvä olut on aina hyvää. Tässä alla linkit aikaisempiin juttuihin, joten sieltä kannattaa käydä myös hakemassa vinkkejä. Eiköhän kolmella jouluolutvinkkijutulla jokainen oluenystävä saa rakennettua itselleen maittavan joulun.

Tärkein juomavinkki = Paikallisuus
Paras ja tärkein vinkki joulujuomia hommatessa on se, että suosi paikallisten pienpanimoiden tuotteita. Itsekin kävin joulua varten ostoksilla minun paikallisen panimon eli Panimo Honkavuoren olutpuodissa. Tämä oli se ensimmäinen ja kaikkein tärkein vinkki. Sitten lähdetään katsomaan, mitä oluita sitä voisi joulupöydässä maistella. Saatavuustiedot jokaisen oluen kohdalla.

Sahti = joulu
Sahtihan on luonnollisesti joulupöydän ykköstuote, mutta sen saatavuus ei ole myöskään sahdin kotimaassa eli Suomessa aina kaikkein helpointa.

Lähimmät sahtipaikat kannattaa tarkistaa Olutkellarin Sahtioppaasta

Kinkun ja muiden lihojen kaveri
Panimo Kiiski Vastaranta Savulager

5,5 % Savulager

Runsaan savuinen ja maltainen lager toimii loistavasti kinkun ja muiden pöydästä löytyvien lihojen kanssa, kuten karjalanpaistin ja maksapateen. Vastaranta on hyvä yleisjuoma koko ruokailun ajaksi ja jopa joulusaunan jälkeen.

Tässä tarkempi arvio Vastaranta Savulagerista
Saatavuus: Tarkemmat tiedot löytyvät ylläolevasta arviostani.

Kukkoa kalalle
Laitilan Kukko Vehnä

5,5 % Hefeweizen

Lihojen kanssa on savuista lageria, niin sitten kalojen kanssa mennään Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Vehnän kanssa. Helposti lähestyttävä ja saksalaisia perinteitä kunnioittava Hefeweizen on hyvä pari pöydästä löytyvien kalojen kanssa.

Tässä tarkempi arvio Kukko Vehnästä
Saatavuus: Lähes kaikista maitokaupoista löytyy.

Makua juustojen ja laatikoiden kanssa
Maku Talvi IPA

6,5 % India Pale Ale

Yksi tärkeimpiä asioita joulupöydässäni ovat juustot ja niitä myös poikani odottaa erittäin paljon. Juustojen ja laatikoiden kanssa otetaan maistoon Maku Talvi IPA, joka tarjoilee reilusti sitruksista humalaa, mutta myöskin nätin karamellisen makeuden. Huom. Tämä olut on gluteeniton.

Tässä tarkempi arvio Talvi IPAsta
Saatavuus: Alkot kautta maan. Kuuluu Alkon vuoden 2018 jouluolutvalikoimaan.

Jälkiruokakahvi
Põhjala Must Kuld Porter
7,8 % Portteri
Jouluillallisen päälle on sitten mukava keitellä glögit tai kahvit. Niiden kaveriksi on hyvä poimia yksi parhaita porttereita, joka on Põhjala Must Kuld Porter. Tämä laktoosilla pehmennetty portteri toimii hyvänä korvikkeena kahville ja tarjoaa maittavan nautiskeluhetken loistavan illallisen päätteeksi.

Tässä tarkempi arvio Must Kuld Porterista
Saatavuus: Alkot kautta maan.


Joulusaunaan paikallista
Joulusaunassa voi oikein hyvin siemailla joulupöytään mainittua Panimo Kiiski Vastaranta Savulageria, mutta kyllähän saunaan sopii myös moni muukin olut. Yleisesti saunassa tulee siemailtua vaaleita lagereita, pilsejä ja myös helles toimii nätisti. Valitse saunahetkeesi paikallisen panimosi olut, jota voit nautiskella saunanlauteilla ja rentoutua.

Yömyssy
Beer Hunter’s Mufloni Äkäpukki Imperial Stout

9,0 % Imperial Stout

Jouluaatto alkaa olla loppupuolella on aika viimeistään nyt rauhoittua istumaan sohvalle. Takassa liekit piiskaavat koivuhalkoja, taustalla soi joulumusiikki ja kuusessa loistavat kynttilät. On aika avata olut, jota pystyy nautiskelemaan pitkään ja hartaasti. Tämä olut on porilaisen Beer Hunter’sin Mufloni Äkäpukki. Kyseessä on 9 % Imperial Stout, joka tarjoaa monipuolisen ja vahvan makumatkan yhden hienoimman suomalaisen oluen parissa.

Tässä tarkempi arvio Äkäpukista.
Saatavuus: Alkon hyllyissä. Tarkista tarkempi saatavuus täältä.


Joulupöytään monesti kuuluu myös punaviini. Meilläkin usein juodaan jouluna myös punaviiniä, joten en halua sitä tietenkään pois sulkea, ettei sitä voisi nauttia jouluillallisella. Viinivinkkejä en kuitenkaan lähde kertomaan, vaan siinä saa opastaa jotkut toiset henkilöt.

Tässä vielä ostoslista, jonka kanssa on hyvä lähteä shoppailemaan:

  • Paikallisen panimon tuotteita
  • Sahtia
  • Panimo Kiiski Vastaranta Savulager
  • Laitilan Kukko Vehnä
  • Maku Talvi IPA
  • Põhjala Must Kuld Porter
  • Beer Hunter’s Mufloni Äkäpukki Imperial Stout

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.