Alkon jouluoluet 2019 – Jaskan mietteitä

Olemme siinä vaiheessa vuotta menossa, että Alkon jouluoluet alkavat vähitellen saapua hyllyihin. Tässä on listattuna kyseisen kattauksen oluet ja mietteitäni näistä juomista. Muutamista löytyy myös linkit aikaisempiin arvioihini. Jos listalta puuttuu jotain oluita, niin lisäisen niitä sitä mukaa, kun ehdin.

Aecht Schlenkerla Eiche

Tyyli: Savuolut (Doppelbock)

Voltit: 8,0 %

Mietteitä: Yksi parhaista savuoluista, mitä planeetaltamme löytyy. Vahva ja täyteläinen talvi-iltojen lämmittäjä.
Aikaisempi arvioni

Autenrieder Weizenbock

Tyyli: Weizenbock

Voltit: 7,2 %

Mietteitä: Saksalainen vehnäbock ei koskaan kuulosta huonolta, joten en näe mitään syytä ettenkö tätä maistelisi.

Ayinger Winterbock

Tyyli: Doppelbock

Voltit: 6,7 %

Mietteitä: Jaskalla ei ole talvea, eikä joulua ilman Ayingerin Winterbockia. Oluthan on sama, kuin samaisen panimo Celebrator. Winterbock on kuitenkin parempi, koska se on isommassa pullossa 🙂

Aikaisempi arvioni

Beer Hunter’s Mufloni Doppelbock

Tyyli: Doppelbock

Voltit: 7,0 %

Mietteitä: Beer Hunter’s taitaa kyllä tyylin, kuin tyylin. Heidän aikaisempi Muflonator oli tyylikäs Doppelbock, joten kova luotto on myös tämän toimivuuteen.

Erdinger Schneeweisse

Tyyli: Hefeweizen

Voltit: 5,6 %

Mietteitä: Erdinger tekee takuuvarmoja vehnäoluita, ja Schneeweisse on hieman normivehnistä talvisempi. Tässä vehnässä on makeampi ja toffeisempi meininki.

Gouden Carolus Christmas

Tyyli: Belgityylinen vahva ale

Voltit: 10,5 %

Mietteitä: Het Anker on loistava belgialainen panimo ja itse olen vieraillut vuoden aikana pariin otteeseen kyseisellä panimolla. Heidän oluet ovat kautta linjan aivan mahtavia. Tämä jouluinen Gouden Carolus on sopivan mausteinen ja yrttinen vahvabelgi. Hienoa on, että sen saa isossa pullossa, niin riittää jaettavaa useammalle. Sopii jouluaaton illan nautiskeluun.

Aikaisempi arvioni

Irlbacher Weihnachts Festbier

Tyyli: Märzen

Voltit: 5,6 %

Mietteitä: Lageria Saksasta, eli toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Joulupöydässä ja joulusaunassa mainiota juotavaa, vaikka tätä kyseistä en olekaan maistanut. Eihän tämä herätä erikoisuuksia etsivän olutharrastajan mielenkiintoa, mutta se ei ole tällaisen oluen tehtävä. 

Kulmbacher Mönchshof Bockbier

Tyyli: Bock

Voltit: 6,9 %

Mietteitä: Vuosi sitten kirjoittelin mietteitäni Alkon jouluoluista ja siellä oli tämä sama olut. Ajatukseni eivät ole vuodessa muuttuneet, joten tässä suoralainaus omasta blogistani ” Kulmbacher Brauerei tekee taattua saksalaista laatua ja tämä Bockbier on hyvä esimerkki näistä. Vahva suositus jouluun ja muutenkin talven viileisiin hetkiin. Yksi parhaita tyylilajissaan.”

La Trappe Bockbier

Tyyli: Dunkler bock

Voltit: 7,0 %

Mietteitä: Vuonna 2012 elokuussa aloittelin olutblogini ja samaisen vuoden joulukuussa maistoin tämän oluen. Silloin ei oikein sytyttänyt, mutta sen jälkeen olen kertaalleen maistanut ja silloin sytytti enemmän. Ihan mielenkiinnosta voisi testata ja kirjoittaa arvion, että miten on makumieltymykset ja ajatukset muuttuneet vuosien varrella.

Aikaisempi arvioni

N’ice Chouffe

Tyyli: Belgityylinen vahva ale

Voltit: 10,0 %

Mietteitä: Hieno jouluinen tonttuolut. Aikaisemmin kun oli saatavilla isossa pullossa, niin oli mukava jakaa porukalla.

Aikaisempi arvioni

Põhjala Jouluöö

Tyyli: Imperial porter

Voltit: 8,0 %

Mietteitä: Vuoden 2016 OlutExpossa otin tämän oluen maistoon ja pääsi tapahtuman top10 –parhaat oluet listalleni. Tässä silloinen kommenttini oluesta ” Vaniljaisen tamminen, paahdetta ja reilut annokset suklaata. Voisin jo kuvitella jouluaattoiltana istuvani sohvalla ja takkatulen lämmittäessä nauttivani tätä olutta. Taattua Põhjalan laatua!” Tämä täytyy ottaa arviointiin.

Põhjala Leevike Winter Spiced Sour

Tyyli: Sour beer

Voltit: 6,5 %

Mietteitä: Tämän oluen olen aikaisemmin maistanut, kirjoittanut arvion ja hävittänyt jonnekin sen arvion. Varmaan täytyy ottaa uudestaan maistoon, että saa arvion tehtyä tänne näkyville? Muistelen, että tämä oli hyvin jouluisen oloinen olut, jossa yhdistyi glögi ja pipari. Katsotaan jos löydän tuon arvion jostain 🙂

Pühaste Vaikus Oatmeal Milk Stout

Tyyli: Oatmeal stout

Voltit: 7,8 %

Mietteitä: Kertaalleen maistettu ja oli kyllä loistava olut. Reilusti mausteisuutta ja laktoosi tasoittaa.

Shepherd Neame Christmas Ale

Tyyli: English strong ale

Voltit: 7,0 %

Mietteitä: Tästä voidaan puhua Alkon jouluolutvalikoiman klassikkona, kuten Ayinger Winterbock. Tykkään panimon oluista erittäin paljon ja tämä Christmas Ale on mukava lämmittävä brittiolut.

Aikaisempi arvioni

Sinebrychoff Koff Jouluolut

Tyyli: Wieniläistyylinen lager

Voltit: 6,0 %

Mietteitä: Vuodesta toiseen Koffin jouluolut löytyy valikoimasta ja joka vuosi se on ollut omassa listauksessani se vähiten kiinnostava ja muutenkin maultaan kehnoin. Yksiulotteinen olut.

Aikaisempi arvioni

Thornbridge Christmas Pudding Lucaria Ice Cream Porter

Tyyli: Portteri

Voltit: 4,5 %

Mietteitä: Jouluisilla mausteilla ja laktoosilla höystetty portteri. Panimo tekee laadukasta olutta, mutta tässä pieni epäily menee siihen, kun prosentteja ainoastaan 4,5. Jääkö vetiseksi?

Wieninger Winter Festbier

Tyyli: Märzen

Voltit: 5,8 %

Mietteitä: Menee samaan kategoriaan kuin yllämainitsemani Irlbacher Weihnachts Festbier eli saksalaista lageria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *