Plevnan Siperia 2020 ja 2013

Plevnan Siperia 2020 ja 2013

Panimoravintola Plevnan valmistama Siperia Imperial Stout on legendaarinen olut. Se on vuosikausia ollut parhaita pisteitä saava suomalainen olut ja tullessaan markkinoille vuonna 2005 oli voimakkaalla humaloinnillaan hyvin poikkeava imperial stout. Itse pääsin maistamaan olutta ensimmäisen kerran helmikuussa 2013 käydessäni Helsingissä Oluthuone Kaislassa. Tässä linkki siihen arvioon.

Seuraavan kerran kirjoitinkin oluesta samaisen vuoden marraskuussa, kun Siperia tuli ensimmäisen kerran saataville pullossa. Silloin ostin näitä pulloja melkoisen määrän ja niitä on pari pulloa edelleen kellarissa. Yhden kuitenkin sieltä poimin talteen, että pääsen vertaamaan sitä aivan tuoreeseen Siperiaan. Tässä jutussa testaan rinnakkain vuoden 2013 ja vuoden 2020 Siperiat ja katsotaan kuinka ne maistuvat.

Ennen maistelua tässä on linkki marraskuun 2013 arviooni.

Siperia on allekirjoittaneelta saanut suomalaisista oluista kaikkein parhaat pisteet 45/50 ja olenkin syyskuussa 2014 maistanut rinnakkain tuoreen Siperian ja tuollaisen 2013 vuoden pullotteen. Tässä juttu.

2013

Panimo: Panimoravintola Plevna (Koskipanimo)

Panimon sivut: www.plevna.fi

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial stout

Voltit: 8,0 %

Katkerot: 90 EBU (arvo otettu Alkon sivulta)

Humalat: Tomahawk, Simcoe, Amarillo

Maltaat: Pilsner-, wienna-, pale ale-, karamelli-, ja paahdettu mallas

Fiilikset 2013:
Huumaavan täyteläinen tuoksu. Tummaa hedelmää ja on kuin olisi portviinitynnyrissä kypsytetty.

Maku on kuin joisi lakritsia ja lopussa tulee esiin kylmäuutettu kahvi. Ei lähellekään niin täyteläinen kuin tuoksu antoi olettaa. Humaloinnista on 7 vuoden aikana ehtinyt jo enin terä lähteä. Heh heh vitsi vitsi! Tottakai siitä on lähtenyt.

Fiilikset 2020:
Tuoksussa mennään sitruksinen voimakas humalointi edellä ja siitä sitten paahteisuuteen. Ripaus kahvia ja lakritsia.

Maku on juuri sitä mihin tässä oluessa olen rakastunut. Voimakas sitruksisen greippinen ja havuinen humalointi iskevät voimalla. Runkoa löytyy maltaiden osalta hienosti ja paahteisuus tulee humalien jälkeen nätisti esille.

Yhteenveto:
Tuoksussa 2013 oli huumaava kokemus. Niin syvä ja monipuolinen tuoksumaailma, mikä hakee vertaistaan. Tuore 2020 on tuoksultaan hieno voimakkaan humaloinnin ympärille rakennettu olut, mutta kyllä vanhempi vie vaan voiton.

Makujen puolella olen sitten kääntymässä tuoreemman puoleen ja tämä viimeistään vahvistaa sen, että Siperia on parhaimmillaan tuoreena. Siinä on kuitenkin niin valtava määrä käytetty humalaa, että kun olut on pullossa yli puoli vuotta, niin näinkin hieno olut kuin Siperiakin menettää melko paljon. 2013 -versio on hieman tunkkainen, mutta ei mitenkään häiritsevällä tavalla. Siinä on jopa jotain hienoa. Tuore Siperia on juuri sitä miksi, kyseinen olut on mielestäni Suomen paras olut. Tullessaan markkinoille se oli uranuurtaja, mutta vielä 15 vuoden jälkeenkin siitä löytyy kaikki modernit elementit, kuin se olisi vasta tuotu myyntiin. Silloin se oli aikaansa edellä ja mielestäni se on edelleenkin monta askelta edellä muita.

Mistä: 2020 pullo on saatu. Saatavilla panimon olutkaupasta tai verkkokaupasta .Vuoden 2013 ostettu Alkosta

Kuvausvekotin: Oneplus 8

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *