Plevnan Siperia Imperial Stout

Plevnan Siperia Imperial Stout

 Olutopas.info – Arvio

Yleistä: Tätä arviota varten haastattelin puhelimitse tämän oluen isää eli Koskipanimon panimomestaria Sam Viitaniemeä ja hänen kanssaan rupattelimme pitkät tovit, samalla kun samalla keitteli oluitaan.

Plevnan Siperian tarina sai alkunsa vuonna 2005, kun Koskipanimon (Plevnan) panimomestari Sam Viitaniemi ja Olutravintola Pikkulinnun ravintoloitsija Markku Ristevirta iskivät viisaat päänsä yhteen ja kehittivät Pikkulinnun viisivuotissyntypäiväoluen. Siitä syntyi Plevnan Siperia Imperial Stout. Siihen aikaan tumma lähes 100 EBU:a sisältävä olut oli melko erikoinen tapaus ja se sai loistavan vastaanoton Plevnan jo aikaisemmin valmistaman Plevnan Stoutin ystävien keskuudessa ja siitä vähitellen rupesi myös tavoittamaan muita olutharrastajia. Siperia nimi tulee siitä, kun Imperial Stout -oluttyylillä on muutenkin Venäjään päin viittaava historia. Niin tämä Siperia tuntui hyvältä hyytävältä nimeltä. Tämän lisäksi kun vielä panimon viereinen rakennus sattuu olemaan nimeltään Siperia, niin oluen nimi oli valmis.

Siperian resepti on pysynyt alusta lähtien lähes samana ja ensimmäisen kolmen erän valmistuksessa käytettiin humalina: Tomahawk, Mount-hood, Simcoe ja Vanguard. Näistä kolmen erän jälkeen tilalle tuli Amarillo ja poistui Mount-Hood ja Vanguard. Siitä lähtien kyseinen olut on valmistettu samalla reseptillä. Sam kertookin, että ensimmäiset kolme erää oli treenailua. Suurimmat erot tässä oluessa tulevatkin siinä, että minkä ikäinen kyseinen olut on. Sam sanoi, että hänen omaan makuunsa se on parhaimmillaan kuuden kuukauden iässä. Hänen mielestään se on tuoreeltaan erittäin hyvä, sitten tulee humaloinnin osalta hieman ”takapakkia” ja n. kuuden kuukauden iässä se on taas erittäin hyvää. Parhaimmaksi piirteeksi tälle oluelle hän mainitsee sen olevan täysin balanssissa ja että se on rakkaudella valmistettu, niin sekin pitäisi siinä näkyä.

Pullo Siperia oli Samin ja Markun yhteinen idea ja sellainen palvelus olutharrastajille. Urakkana erittäin raskas tehdä tuollainen erä kiireisimpään aikaan vuodesta, mutta halusivat levittää tällä oluenilosanomaa ja tarjota mahdollisuuden päästä maistamaan Siperiaa ympäri Suomea. Eihän Sam tietenkään väheksy, etteikö se olisi myös erittäin hyvä mainos ravintolaa ajatellen. Siperian hinta on erittäin alhainen, eikä tästä ole ollut tarkoitus tehdä mitään rahasampoa, vaan tarjota oluenystäville mahdollisuus päästä maistamaan Siperiaa ja Sam uskookin, että se voisi olla erittäin hyvä olut myös joulupöytään.

Plevnan Siperia Imperial Stout on Plevnan näkemys Imperial Stoutista oli hänen vastaus, kun kyselin onko kyseinen olut enemmän Black IPA vai Imperial Stout. Sam lisäsi vielä, että hänen mielestään oluesta löytyy kaikki Imperial Stoutin piirteet, mutta jokaisella maistajalla on tietenkin oma näkemyksensä asiaan.

Erittäin mielenkiintoinen haastattelu ja siitä suuret kiitokset Sam Viitaniemelle.

Itse olen maistanut Plevnan Siperiaa kahteen otteeseen hanasta ja heti ensimmäisellä kerralla arvostelin sen parhaaksi maistamakseni suomalaiseksi olueksi ja kaikista oluista toiseksi parhaaksi, joten oli erittäin mielenkiintoista jutella henkilön kanssa, joka on tämän kyseisen oluen kehittänyt. Tämä pullotettu Siperia saapui Alkon hyllyihin viime viikolla (vk. 45) ja itse varasin sitä puhelimitse kymmenen pulloa. Ensimmäinen meni aivan fiilistellessä ja nauttiessa tästä oluesta. Totesinkin itsekseni, että ei ole mitään syytä miksi tämä ei olisi ansainnut paikkaansa parhaana suomalaisena oluena omalla listallani. Toisen pullon maistelinkin hieman arviointi mielessä ja seuraavanlaisia juttuja sain poimittua.

Panimo: Koskipanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 8,0 %

Kantavierre: 20,4 %

Katkerot: 95,0 EBU

Väri: 270,0 EBC

Humalat: Tomahawk, Simcoe, Amarillo

Maltaat: Pilsner-, wienna-, pale ale-, karamelli-, ja paahdettu mallas

Ulkonäkö: Sysimustan oluen päälle muodostuu kaunis ruskean beige lähes kolmen sormen mittainen vaahto. Vaahto häviää oluen päältä vähitellen jättäen hieman pitsiä lasin reunoille ja lopulta oluen päällä on sentin mittainen vaahtosuoja.

Tuoksu: Tuoksussa kohtaavat voimakas sitrushedelmä ja paahteisuus. Mukana on kahvia, yrttejä, hieman lakritsia ja kypsää trooppista hedelmää. Erittäin hyvän tuoksuinen olut.

Maku: Makumaailmaltaan erittäin voimakkaasti katkeroitu  olut. Sitruksinen juoma, joka oikein pirskahtelee suussa. Paahteisuus tulee myös esille erittäin vahvasti. Havumetsää ja tummaa suklaata. Hedelmällinen olut jossa myös hieman lakritsia mukana. Helposti juotava olut, jossa mikään ominaisuus ei iske täysillä vaan kaikki on harmoniassa ja täydessä balanssissa.

Tuomio: Täydellinen olut ja edelleenkin paras suomalainen olut. Aivan käsittämätön juomakokemus, jota voisi hehkuttaa vaikka loputtomiin, mutta kehotankin itse kokemaan. Tämän vuoden ykkösjoululahja!

Ostanko jatkossa: Kymmenen pulloa kävin jo ostamassa, mutta katsotaan miten käy. Voi olla ettei näitä hirveän pitkään hyllystä löydy.

Mistä: Alkon Jouluolutvalikoima vuodelle 2013

Olutopas.info pisteeni: 45/50

Kolme sanaa: Paras suomalainen olut

Ps. Lähiaikoina tulossa myös suomalaiset pienpanimot tutuksi -artikkeli Plevnasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *