Testissä Mathildedalin Kyläpanimon oluet

Mathildedalin Kyläpanimo tulee tänä vuonna kahden vuoden ikään eli kuuluu uusimpien pienpanimoiden joukkoon. Panimon idea syntyi saunan lauteilla ja jo pitemmän aikaa näistä oluista on päässyt nauttimaan myös Mathildedalin kylän ulkopuolellakin. Itse otin jonkin aikaa sitten maistoon nämä ylläolevassa kuvassa näkyvät viisi olutta. Pirske oli ensimmäinen, josta kirjoitinkin arvion jo helmikuussa ja nyt luvassa loput neljä.

Panimo: Mathildedalin Kyläpanimo

Maa: Suomi

Mathilda

Panimon kuvaus oluesta:
Mathilda on aromikas ja antelias Hefeweizen, jossa on vaikutteita myös belgialaisesta Wit-oluesta. Halusimme tehdä modernin, raikkaan ja rehellisen vehnäoluen. Olut on nimetty patruunan rouvan Ottiliana Mathilda Bremerin mukaan. Itseasiassa, Ottilianan mukaan on nimetty myös Mathildedalin kylä.

Tyyli: Hefeweizen

Voltit: 4,5 %

Kantavierre: 10 plato

Katkerot: 25 EBU

Humalat: Magnum

Maltaat: Pilsner, Vehnä, Vienna

Muuta: Appelsiininkuori

Fiilikset:
Vahvasti vaahtoava kullankeltainen olut.

Tuoksu on hedelmäinen ja hiivainen. Kevyen hapan ja banaaninen.

Maultaan vehnäisen hapan, hieman mausteinen kevyt hefe. Helposti lähestyttävä olut. Runko on tyylille liian kevyt, mutta näin kevyenä juotavuus asteen iisimpää, kuin esim. 5,5 %. Mielestäni Hefeweizen kuitenkin vaatii sen reilun viisipinnaa alkoholia, jolloin runkokin on mukavan ruokaisa ja siinä on enemmän tarttumapintaa. Näin kevyenä menee helposti kesäisenä janojuomana ja hieman tuhdimpana se olis välipala 🙂

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 29/50

La Mer

Panimon kuvaus oluesta:
La Mer on raikas ja tuoksuva, miedosti humaloitu American Pale Ale. Se on hyvä janonsammuttaja ja toimii ruokajuomana kevyempien ruokien kanssa. Oluen nimi ja etiketin kuva juontavat juurensa Mathildedalin kylän uimarannalla olevasta kyltistä – kylän rantoja hyväilee La Mer Baltique.

Tyyli: American Pale Ale

Voltit: 4,3 %

Kantavierre: 9,8 Plato

Katkerot: 40 EBU

Humalat: Cascade ja Citra

Maltaat: Pilsner, Pale Ale,Vienna, Carapils

Fiilikset:
Kolmen sormen vaahto ja kirkas vaalean keltainen.

Tuoksu tulvii sitruunaa ja kukkaisuutta. Virkistävä ja ilmava.

Maussa ruohoinen purenta, sitruksisuus ja taustalla viljaisuus. Kevyt ja muttei vetinen. Virkistävä janojuoma. Parhaita Apoja näin pienillä prosenteilla.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Musta Valssi


Panimon kuvaus oluesta:
Valssin resepti on tehty yhteistyössä Rekolan Panimon kanssa. Tällä kertaa oli meidän vuoromme panna sitä ja laitoimme oluen myös 0,75 litran pulloon. Sopii hyvin viinin vaihtoehdoksi ruuan kanssa. Valssi on tumman paahteinen musta luomulager, jossa on paljon klassista Saazer-humalaa. Valssi on erinomainen ruoka-olut ja hyvin monikäyttöinen, se sopii niin kala- kuin liha-ateriallekin. Etiketin kuvassa on Mathildedalin Ruukin Valssilaitos vuonna 1940. Valssi on kausituote.

Tyyli: Schwarzbier

Voltit: 4,3 %

Kantavierre: 10 Plato

Katkerot: 30 EBU

Humalat: Perle ja Tradition

Maltaat: Pale Ale, Pilsner, Munich, Black

Fiilikset:
Tuoksultaan paahteinen, nokikahvinen ja hieman savuinen. Kuivakka.

Maultaan kevytrunkoinen ja helposti juotava miellyttävä mustaolut. Nokista kahvia, pieni siivu savua ja paahteisuutta. Ruokajuomana loistava ja muuten vaan juotuna oikein toimiva. Rapsakkaa humalaa. Ei löydy moitteen sijaa tästä oluesta, vaan iso peukku tälle oluelle. Plussaa myös luomusta.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

Teijo IPA


Panimon kuvaus oluesta:
Teijo on hedelmäinen ja täyteläinen India Pale Ale ja se sopii erinomaisesti kaveriksi vahvoille ja mausteisille ruuille. Se on valikoimamme vahvin olut ja oli luontevaa nimetä se Teijon kylän mukaan, jossa jatkuu edelleen vahvana yli 300-vuotinen teollinen historia. Etiketin kuvassa on Teijon Tehtaiden vanha tunnus.


Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 6,9 %

Kantavierre: 15 Plato

Katkerot: 60 EBU

Humalat:  Amarillo, Cascade, Citra, Chinook ja Columbus

Maltaat:  Pale Ale, Caraplus 10 ja Crystal 100

Fiilikset:
Kiinteän vahva ja reilu vaahto komistaa punaoranssia olutta.

Tuoksussa trooppista hedelmää, havuista metsää ja karamellista makeutta.

Maku alkaa sitruksella ja jatkuu trooppisilla hedelmillä. Siitä mennään kohti karamellista maltaisuutta ja viljaisuuskin tuntuu maltaan puolelta. Melko hyvin tasapainossa, vaikka humalointi ottaa pientä valtaa. Laadukas IPA ilman mitään turhia kikkailuja. Toisinaan voi myös hävitä laajaan IPA –massaan.

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Yhteenveto:
Mathildedalin Kyläpanimon oluet jättivät erittäin positiivisen kuvan panimon oluenvalmistustaidosta. Hefeweizen jäi maitokauppamuottinsa vuoksi hieman pliisuksi, mutta kolme muuta olutta kyllä lunastivat paikkansa hyvien oluiden joukossa. Siihen, kun vielä liitetään mukaan Alkon pienpanimokattauksessa mukana olleen erittäin mainion Pirskeen, niin nätti paketti on panimolla. Maitokauppavahvuiset vaan maistelupäkiksi jos vielä eivät ole. Siinä olisikin laadukas, maistuva ja hyvä kattaus erilaisia oluita. Pakkiin mukaan vielä mainio kesäjuoma Luomu Rölssi. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *