Iso-Kallan salmiakkia, dubbelia ja kauraa

Jonkin aikaa sitten sain Kuopion suunnalta Iso-Kallan Panimolta kolme olutta maistoon ja nyt olikin sitten jo korkea aika raapustaa niistä mietteitä. Paketista löytyi seuraavat oluet:

  • Salmiakki Porter
  • Oatmeal Stout
  • Dubbel

Noista tuo salmiakki kieltämättä hieman kalskahtaa korvaan, että mitä ihmettä ne hullut savolaiset ovat tällä kertaa keksineet (tämä hullu savolaisuus ei ollut tarkoitettu pelkästään panimonväelle, vaan kaikille kuopiolaisille heh heh). Sen enempää savolaisia morkkaamatta, niin oluiden kimppuun. Itsekin olen kuudesosan elämästäni asunut Kuopiossa, joten kalakukoilla kyllästetty kieroveri virtaa myös tässä pohjoiskarjalaisessa kropassa villinä. Ensiksi maistoon Salmiakki Porter

Panimo: Iso-Kallan Panimo

Maa: Suomi

Salmiakki Porter


Tyyli: Aromisoitu olut tai Portteri

Voltit: 6,7 %

Kantavierre: 17,3 %

Katkerot: 27,1 EBU

Väri: 200 EBC

Humalat: Magnum- ja East Kent Goldings -humalat

Maltaat: Pale ale-, münich-, crystal- ja suklaamaltaat, mustat maltaat

Muuta: Salmiakkiuute

Fiilikset:
Tuoksussa jo voi todeta, että kyllähän tässä salmiakkia on ja se on päällimmäisenä sieraimissa. Paahteisuus ja kevyt maltaisuus mukana.

Makumaailma nitoutuu salmiakin ympärille. Ensimmäisen desin jaksaa juoda ja tästä ihan tykkää. Sellainen hauska kikkailuolut, mutta pitemmän päälle vahva salmiakki rupeaa auttamatta tökkimään. Salmiakkia on liikaa, että jaksaisi nautiskella yksinään puolen litran pullollisen. Mämmiä, paahdetta ja makeaa siirappisuutta. Pohjalla on toimiva ja laadukas Portteri, joka kyllä kieltämättä hieman kompastuu ideaansa eli salmiakkiin.

Pisteet:
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 10/20
Yhteensä: 27/50

Oatmeal Stout

Panimon kuvaus oluesta: 

Oatmeal Stout on talven kausiolut. Perinteinen brittiläinen tumma ja paahteinen stout, jossa aromeissa löytyy kevyesti kahvia ja lakritsia. Kaura toimii oluessa maun pehmentäjänä. Ruokasuosituksena tummemmat lihat.

Tyyli: Stout

Voltit: 5,4 %

Kantavierre: 14,2 %

Katkerot: 33 EBU

Humalat: First Gold, Bramling Cross

Maltaat: Pilsner, Pale Ale, Crystal, Black, Chocolate, Kaura

Fiilikset:
Tuoksu on kuivahko, puumainen ja kahvinen.

Maultaan samettisen pehmeä, kylmää kahvia ja lakritsinen. Taustalla humalointi pilkahtelee esille. Miellyttävä tasapainoinen nautiskeluolut sieltä prosenttien miedoimmasta päästä. Mukavan tuntuinen runko, vaikka pinnoja on ainoastaan 5 pile 4.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 34/50

Dubbel

Panimon kuvaus oluesta:
Vuoden 2015 belgi –sarjan

kolmas olut tuo loppusyksyyn tummien- ja erikoismaltaiden kuivien hedelmien aromeita. Istuu hyvin pimeiden iltojen lämmittäjäksi.

Tyyli: Dubbel

Voltit: 6,5 %

Kantavierre: 15,1 %

Katkerot: 32 EBU

Humalat: EKG ja Saaz

Maltaat: Pilsner, Cara, Munich, Crystal, Special B ja Candy sokeri

Fiilikset:

Tuoksultaan tumman hedelmäinen, belgihiivainen ja hieman paahteinen.

Maultaan hieman kevyehkö, kotikaljamainen ja kova. Tuoksu lupaili pehmeähköä ja makeahkoa olutta, mutta maku on päinvastainen. Tuoksu oli tyylikäs ja perinteikäs belgidubbeli, mutta maku ei antanut samaa nautintoa, vaan jäi pliisuksi. Täyteläisyyttä lisää.

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 11/20
Yhteensä: 28/50

Yhteenveto:
Nyt on maistettu kolme Iso-Kallan Panimon olutta ja näistä omaan suuhuni parhaiten osui Oatmeal Stout mukavan pehmeällä tuntumalla. Oikein toimiva nautiskeluolut pienemmillä prosenteilla. Salmiakki Porter ja Dubbel jättivät hieman kylmäksi. Porter ilman salmiakkia olisi ollut varmasti nätti olut, koska pohja oli tikissään. Dubbel vaatii enemmän runkoa toimiakseen paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *