Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

Olutopas.info – Arvio 

Sahtimestari Tuomas Pere

Yleistä: Maanantaina 3.2.2014 saapuu Alkon valikoimaan käsityöläisoluet ja siellä mukana on Pyynikin Presidenttisahti. Tämä Presidenttisahti on muunnelma tästä nyt arviointiin ottamastani Kataja 1.086 Sahdista. Arvioinnissa olevan putelin imaisin käkättimeeni jo marraskuun puolivälissä, joten alkaakin olla korkea aika iskeä tarinaa näkyville.

Ensi kertaa maistoin tätä Pyynikin Käsityöläispanimon sahtia Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimo tapahtumassa viime kesänä. Heti ensi hörpystä huomasin, että kyseessä ei ole mikään ihan perussahti. Voimakas humalointi antoi kunnolla potkua tälle juomalle. Nyt toiseen otteeseen sain sitten Pyynikin Tuomas Pereltä tätä sahtia pulloversiona maistoon ja kyllähän se on aina hieno hetki päästä maistamaan tätä perinteistä suomalaista suodattamatonta olutta.

Tuomas Peren mietteitä Kataja 1.086:sta
”Kataja 1.086 on sahti, jossa idea oli saada pidempään säilyvä sahti. Tässä kohtaa apuun tulivat TAMKin biokemian opiskelijat ja puolen vuoden projektin jälkeen otettiin perinteisemmän sahdin lisäksi KATAJA reseptivalikoimiin. Katajassa nimensä mukaisesti telmitään runsaan katajan kanssa koko prosessissa. Katajaa vielä keitetään kiinni, samoin humalaa. Humalaa on myös käytetty runsaasti. Tuote on siis täysin kaupallinen ja sen sahtikulttuurinen arvo on siinä että mahdollisesti sen kautta tulee lisää väkeä kulttuurin pariin. Oikea sahtikulttuuri on tietysti jotain muinaisoluiden, perinneoluiden, aluemääritelmien jne. hienoa sekasoppaa johon me haluttiin tuoda oma lusikka mukaan.”

KatajaSahdin ja Presidenttisahdin ero: 
Presidentti on samantyyppinen kuin Kataja 1.086 Sahti
valmistusmenetelmältään. Mutta miedommin humaloitu, rukiisempi ja
vähemmän astiasiirtoja takana eli jätetty perinteisemmän oloiseksi.
Katajaa jotkut ovat ”moittineet” liian kirkkaaksi.

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Sahti

Voltit: n. 9,5 %

Katkerot: 42 EBU

Ulkonäkö: Väriltään punertavan oranssi ja pinnalle muodostuu hieman isokuplia, muuten täysin vaahdoton.

Tuoksu: Tuoksu on voimakkaan banaaninen ja hedelmäinen. Hieman häiritsevää hiivaisuutta. Katajaa on myös reilusti läsnä. Esille tulee pieni alkoholin vivahde.

Maku: Makuosastolle ammenettu reilulla kädellä humalaa ja kataja tulee paljon vahvemmin esille kuin kesällä maisteltuna hanasta. Alkoholi iskee melko vahvasti. Banaani ja hedelmät maussa mukana, mutta jotenkin tuoksussa ne olivat vahvemmin läsnä.

Tuomio: Sahti joka erottuu voimakkaalla humaloinnillaan kaikista muista sahdeista. Oikein positiivinen makuelämys. Ei yllä parhaimpien sahtien joukkoon, mutta oikein mainio versio tästä perinteisestä oluesta. Vahva alkoholi pudottaa pisteen verran maussa, mutta muuten ei kyllä ole moitittavaa. Kyllä minunlainen sahtifani tykkää!!!

Ostanko jatkossa: Kyllähän tätä pitää lisää saada!

Mistä: Kyseisen pullon sain panimolta. Tästä valmistettu muunnelma Presidenttisahti tulee 3.2.2014 Alkon käsityöläisolutvalikoimaan.

Saatavuus: Tuomas kertoi, että Katajaa tai sahtia ylipäätään on vielä saatavilla
hetken aikaa mutta se jää nyt tauolle johtuen siitä että muiden
tuotteiden kysyntään vastaaminen kärsii sen kustannuksella.
Todennäköisesti Tampereen SOPPiin tehdään satsi. Katajaa. Viimeisimmpiä
Katajoita täällä Mansesterissa on viety ainakin Roastiin, Gloriaan,
Ohranjyvään ja Kultaiseen Apinaan.”

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 35/50

Kolme sanaa: Humalalla tuunattu sahti

Sahtia Helsingin SOPPissa kesällä 2013

One thought on “Pyynikin Käsityöläispanimo Kataja 1.086 Sahti

  1. "Tuomas kertoi, että "Katajaa tai sahtia ylipäätään on vielä saatavilla hetken aikaa mutta se jää nyt tauolle johtuen siitä että muiden tuotteiden kysyntään vastaaminen kärsii sen kustannuksella. Todennäköisesti Tampereen SOPPiin tehdään satsi."

    Viikkoa tai paria aiemmin on maan ykkössahtitapahtuma St.Urho's Pubin sahtipäivät. Pakko olla sielläkin jos sahdiksi tuotteensa laskevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *