Nøgne Ø # 100 (10 yo)


Vuosi 2022 aloitetaan täällä JaskanKaljat -olutblogissa kovilla panoksilla, kun vuoden vaihtuessa lasiin kaatui reilu 10 vuotta sitten valmistettu olut. Kyseinen olut oli Nøgne Ø # 100! Kyseessä ei ole mikään peruskeppana, vaan # 100 on olut, mikä on saanut blogissani kautta aikojen toiseksi parhaat pisteet 47/50 ja edelle on mennyt ainoastaan viisivuotias Rochefort 10.

Muuta listoille päässeet oluet löytyvät tämän linkin takaa: Jaskan Parhaat

Maistoin tämän oluen ensimmäistä kertaa keväällä 2012 ja tämä oli siis puolivuotta ennen JaskanKaljat -blogini syntymää. Rakastuin välittömästi tähän juomaan. Silloin tästä oluesta puhuttiin tupla IPAna, mutta vuosien varrella tyylilajiksi on muuttunut barley wine, mitä se jo silloin selkeämmin edusti. Olut oli silloin 2012 Alkon valikoimassa ja hintakin taisi olla jossa kuuden euron paikkeilla (nykyisin 10,41 €). Kuulin, että olut on poistumassa Alkon valikoimasta, joten kävin sitten ostamassa kaikki Joensuun Alkojen #100 -pullot talteen kellariin kypsymään. Anteeksi kaikki Joensuun olutharrastajat! Kesä 2012 oli se, milloin päätin ruveta kirjoittamaan tätä blogia ja tällä oluella on yksi suurimmista paikoista sydämessäni. Voi myös sanoa, että suuri vaikutus siihen että ylipäätänsä aloitin kirjoittamaan ja metsästämään hienoja makuelämyksiä. Edellisestä maistokerrasta alkaakin olla jo useampi vuosi ja kieltämättä kyllä jännitti ottaa maistoon kellarin viimeinen #100.

Kuvaa kellarista vuodelta 2012

Nyt arvioinnissa oleva olut on siis Nøgne Ø # 100 ja kyseessä on erä 658. Olut on valmistettu 12.7.2011 ja sen parasta ennen päiväys on 12.7.2016. Olut on ollut kellarissa kypsymässä tuosta kesästä 2012 alkaen. Odotusarvoni maistelulle olivat se, että ei varmasti tule olemaan yhtä hieno olut, kuin tuoreena, mutta varmasti tulee tarjoamaan paljon. Lähdetäänpäs sitten vuoden ensimmäisen olutarvion pariin. Julkaisen kaikki olutarvioni Pint Please -sovellukseen ja sitä kautta blogiini. Tämän oluen kanssa jouduin tekemään poikkeuksen, koska tarinaa tulikin huomattavasti enemmän.

Panimo: Nøgne Ø (Hansa Borg)
Panimon sivut: https://www.nogne-o.com
Maa: Norja
Oluttyyli: Barley wine
Prosentit: 10,0 %
Katkerot: 67,0 EBU

Olutarvio:

Tuoksu: Tuoksultaan hyvin tumma, tuhkainen ja täällä on myös lakritsia. Tämä tuoksuu enemmän imperial stoutilta, kuin barley winelta tai tupla IPAlta. Vähitellen sieltä alkaa kumpuamaan paksua tummaa hedelmää, mutta paahteisuus on päällimmäisenä. Hyvin kaukana siitä mitä aikaisemmilla kerroilla, muttei ollenkaan paha, vaikkei samanlaista hurmiota tarjoakaan.

Maku: Makujen puolella ei paksuutta, eikä myöskään kypsiä hedelmiä. Maku on enemmänkin kuin voimakkaasti humaloitu imperial stout, mitä liikaa kypsytelty. Reilusti paahteisuutta, mutta humalointi kuollut ja muuttunut tunkkaiseksi ja kitkeräksi. En nyt lähde sanomaan, että tämä olisi mitenkään pahaa, mutta tuoreeltaan/noin vuoden iässä yksi maailman parhaita oluita. Nyt tämä ei siihen yllä. Toisaalta siihen ei yllä mikään muukaan olut. Eniten tämä tuo mieleen sherryn. Paahteinen, kirpsakka ja lopusta kuiva, joten #100 toimii näin 10 vuoden iässä hienosti tällaisena hartaasti siemailtavana nautiskelujuomana, vaikkei olekaan enää elämänsä kunnossa. Hieno makukokemus eli suosittelen kaivamaan vanhan # 100 -pullon kellarista, koska tiedän että muutkin ovat noin 10 vuotta sitten niitä jemmailleet.

Mistä: Olut ostettu Alkosta vuonna 2012.

Pisteet: 40/50

JaskanKaljat -olutarviot luettavissa etukäteen Pint Please -sovelluksen
kautta. Lataa sovellus älypuhelimeesi ja ota JaskanKaljat seurantaan.

Lataa sovellus puhelimeesi, joko Google Playn tai App Storen kautta. Linkit
alla.
Google Play – Pint Please
App Store – Pint Please

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *