Nokian Keisari Sauvin Sour

Nokian Keisari Sauvin Sour

Kun kuulin, että Nokian Panimolta on tulossa myyntiin hapanolut, niin ajatukseni olivat erittäin positiiviset. Tämä positiivisuus kumpusi siitä, että tulossa on hyvä porttiolut happamien maailmaan. Porttioluella tarkoitan olutta, joka saa sitä nauttivan kuluttajan mahdollisesti laajempaan olutrepertuaariaan kyseisen oluen avulla.

Yksi tunnetuimmista suomalaisista porttioluista on tietenkin Nokian Keisari 66 APA (nyk. Keisari APA). Tämä olut on yksi suurimpia suomalaisia olutklassikoita ja olut, mikä on jopa eniten muokannut suomalaisten oluenystävien juomatottumuksia. Tuo edellämainittu on tietysti meikäläisen mielipide, mutta 66 APA oli tullessaan markkinoille mullistava olut. Kohtuuhintainen aleolut, jossa reilusti makua. Kuitenkin makumaailma ei niin hyökkäävän erikoinen, etteikö uppoisi suurempaankin yleisöön. Tässä jutussa puhun nyt siitä alkuperäisestä 66 APA:sta, josta nykyinen on vaan kaukainen varjo. Keisari 66 APA opetutti suomalaiset oluenystävät APA/IPA/DIPA-maailmaan.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa enemmänkin ja jossain vaiheessa saatanpas näin tehdäkin, mutta mennään itse aiheeseen, mikä on Sauvin Sour.

Tässä vaiheessa juttua ainoastaan spekuloin, kuinka Sauvin Sour voisi olla porttiolut happamien maailmaan ja kohta maisteltuani osaan tarkemmin sitten sanoa onko asia näin vai toisin päin. Sauvin Sour on Nelson Sauvinilla humaloitu sour ale.

Oluen kuvaus panimon sivuilta:
”Oluen ja maitohappobakteerin syrjähypystä syntynyt rakkauslapsi, jonka heti foinikialaisten perässä erinomaiseksi hoksasivat punaiseen pipoon pukeutuneet polkupyöräilijät ja sen jälkeen koko maailma. Raikas ja rento hapanolut herkistää hymyilemään muikeasti.”

 

Sauvin Sour on gluteeniton


Panimo: Nokian Panimo

Panimon sivut: www.nokianpanimo.fi

Maa: Suomi

Tyyli: Hapanolut

Voltit: 5,0 %

Katkerot: 10 EBU

Humalat: Nelson Sauvin

Maltaat: Ohramallas

Muuta: Gluteeniton – Gluteenia alle 20 mg/kg.

Fiilikset:
Tuoksultaan piristävän hedelmäinen ja viinimäisen rypälemäinen. Nelson Sauvin on selkeästi esillä ja happamuus tulee vähitellen taustalta. Tuoksussa lähestymistapa kertoo, että ei olla liikaa lähdetty happamuudelle revittelemään ja se on tälle oluelle hyvä asia. Uskon kuitenkin, että tässä on ollut tarkoitus tehdä hapanolut, mikä uppoaa laajemmalle yleisölle. Maltaissa pelkkää pilsneriä ja sehän ei roolia juurikaan ota.

Suuhun kaatuessa oluesta ensimmäisenä koemme happamuutta, mikä ilmenee kevyenä, mutta se on selkeää. Humaloinnin tuomat rypäleet, hedelmäisyys ja karviaismarja tulevat käsi kädessä kevyen happamuuden kanssa. Olut on kokonaisuutena hyvin virkistävä ja runkoakin löytyy sopivasti. Kyseessä on single hop Nelson Sauvin ja se tässä tulee hienosti esille. 

Tykkään tästä erittäin paljon. Jos tykkäät maistella erilaisia oluita ja ehkäpä jopa harjoitella happamien oluiden maailmaan, niin tämä on siihen sopiva juoma. Jos olet jo pidempään siemaillut happamia oluita, niin tämä ei tule antamaan sinulle mitään. Kaipaat vahvaa happamuutta ja Keisari Sauvin Sour ei sitä sinulle tule tarjoamaan.

Onko Sauvin Sour sitten porttiolut happamien oluiden pariin? Kyllä se on. Oluessa on sen verran happamuutta, ettei se liikaa hyökkää makuaistisi kimppuun. Kuitenkin tarjoaa erilaisen makukokemuksen, kuin olet ehkä aikaisemmin kokenut. Sauvin Sour ei ole kaikkien aikojen porttiolut, kuten 66 APA oli, mutta siltikin onnistunut tuote.

Mistä: Saatu panimolta. 

Kuvausvekotin: OnePlus 8

Maista jos tykkäät kevyen happamista oluista ja/tai olet valkoviinin ystävä.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 35/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *