Labietis Pokaiņu Mežs

Labietis Pokaiņu Mežs

Harvoin on mulle tullut vastaan latvialaisia oluita, mutta nyt sellaista on luvassa kun kirjoitan arvion Labietis -nimisen panimon yrttisestä barley winesta. Oluen nimi on POKAIŅU MEŽS tarkoittaa Suomeksi taikametsää ja tämä olut onkin maustettu männynversoilla ja villi rosmariinilla. 

Panimon oluet on luokiteltu ns. eri perheisiin ja luokittelussa mukana on värit. Oluiden etiketit ovat sitten sen värisiä, mihin perheeseen kuuluvat. Tämä olut kuuluu violettiin perheeseen. Näitä väriperheitä on tällä hetkellä viisi. Tässä poiminta panimon sivuilta, että miten heidän oluet jakautuvat näihin eri väriperheisiin. ”To evade chaos of listing more than 40 beer varieties we brew, we have split them up in five colour coded families. Most of the time the grey family will have simple beers up to 5% alcohol, yellow family will have richer tastes with 4% to 6% ABV, the red family up to 8%, black family above 8% with the purple family reserved for our more crazy brews above 10% ABV. Ofcourse there are exceptions with Wizard being in the purple family with only 7.6% ABV because of the expensive honey and bee products we use to brew it.”

Elikkäs tällä violetilla ollaan siinä ”hulluimmassa” ryhmässä, jossa oluet pääasiassa yli 10 prosenttisia. Lähetääs tutustumaan miltä maistuu herbal barley wine.

Panimon kuvaus oluesta:
”A malty barleywine with distinct caramel backbone, that evens out the high alcohol content and the resinous bitterness of wild rosemary, pine sprouts and Centennial hops. Perfect for further aging.”

Panimo: Alus Darbnica Labietis

Panimon sivut: www.labietis.lv

Maa: Latvia

Tyyli: Barley wine

Voltit: 11,4 %

Katkerot: 49 EBU

Fiilikset:
Tumman hedelmäinen täyteläinen tuoksu, jossa pitkä yrttinen tuulahdus. Paahteisuutta ja alkoholi hyvin peitossa. Tuoksussa on sitä tuntua, että siellä on prosentteja oikein reilusti, muttei sieltä mikään pistä sieraimiin. Rosmariini esillä hyvin sivistyneesti.

Makean karamellinen, paahteinen ja tumman hedelmäinen. Luumunektaria ja siitä lähtee pitkäkestoinen yrttisyys. Tämä yrttisyys tekee muuten niin makeasta ja raskaasta oluesta, jopa hyvinkin raikkaan. Yrttisyydestä tulee mieleen, kuin suuhun olisi kaatanut pisaran Carmolis-tippoja. Ei yhtä voimakasta, mutta kuitenkin reilua yrttivibaa. Kokonaisuutena olut on erittäin onnistunut. Makujen puolella mennään niin monella eri kerroksella, että välillä ei oikein tiedä mitä kaikkea sieltä löytyy. Välillä taas jokainen kerros aukeaa erikseen ja kaikki selkeästi esillä. Hienon tästä tekee, että olut omaa erikoisen makumaailman, mutta samalla pystyy myös olemaan näinkin hyvä.

Mistä: Saatu

Kuvausvekotin: OnePlus 8

Maista jos tykkäät karamellisesta, yrttisestä ja tumman hedelmäisestä suuresta oluesta. Pitkään nautiskeluun tai/ja jaettavaksi hyvässä seurassa.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 16/20
Yhteensä: 40/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *