Ylpeästi omalla nimellä vai kierrellen wannabe craftia?

Kevään merkkejä on sulavat lumikinokset ym ulkona tapahtuvat luonnonilmiöt. Kun siirrytään sisätiloihin ja markettien hyllyjä tiirailemaan, niin sieltäkin löytyy yksi kevään merkeistä ja se on oluthyllyjen uutuudet. Kävin tänään hakemassa muutamia uutuuksia maistoon ja rupesin asiaa pohtimaan kolmen tölkin kohdalla ja miettimään, kuinka asiat voi tehdä eri tavoilla. Suomen kolme suurinta panimoa Sinebrychoff, Hartwall ja Olvi toivat myös uutuuksia maitokauppojen olutvalikoimiin ja vaihteen vuoksi siellä ei ollut sitä perus vaaleaa laakeria, vaan uutuudet olivatkin pintahiivaa ja tarkemmin APA/IPA –akselia. Kirjoittelen tätä juttua siinä vaiheessa, etten ole vielä mitään näistä maistanut.

Sinebrychoff toi markkinoille Koff APA –nimisen oluen.
Hartwall toi markkinoille Hop Venture British IPA –nimsen oluen.
Olvi toi markkinoille Olvi APA –nimisen oluen.

Tuossa onkin tämän blogikirjoituksen pointti. Kaksi panimoa ovat selkeästi ylpeitä nimestään, eivätkä lähde myymään ns. craftbeeriä, vaan sanovat suoraan, että perkele tässä on sulle Koffin APA. Ei lähdetä myymään olevinaan craftbeeriä eri nimellä ja ulkoasulla, josta äkkinäisempi voi vaikka luulla, että nyt on kyseessä pienpanimo-olutta tai craftbeeriä tai käsityö tai vaikka käsityöläisolutta. Sitähän tämä Hop Venture puljaus on. Suuren panimoryhmittymän Royal Unibrewn kikka saada ihmiset ostamaan wannabe craftia. Hop Venture oluet kun ovat vieläpä valmistettu Liettuassa ja Tanskassa.

Olvi toi vuosi sitten myyntiin Olvin IPAn, eikä siinä teeskennelty olevansa mitään muuta, eikä ruvettu nimeä tai logoa peittelemään. Tänä vuonna hyvin menestynyt IPA sai jatkoa APAlla ja hienosti sama tyyli jatkuu. Ylpeänä toitottaen tölkin kyljessä ”From Iisalmi with love”.

Suurempi yllätys tänä keväänä oli Sinebrychoffin liittyminen ns. IPA –kerhoon ja kovalla rytinällä tuotiin kauppojen hyllyihin KOFF APA! Hattua täytyy nostaa, ettei siinäkään olla lähdetty mitään piilottelemaan, eikä esittämään jotain muuta kuin ovat. Tölkissä selkeästi näkyvillä Koffin hevoset ja nelikirjaiminen sana, josta eittämättä tulee vaalea Lager mieleen eli KOFF.

En tiedä oliko tässä jutussani mitään sen suurempaa järkeä, mutta itse nostan hattua kahdelle kolmesta suurimmasta ja totean, että ”noin se homma hoidetaan”. Sen enempää en ota kantaa itse oluisiin, kun ovat vielä maistamatta, mutta eiköhän sekin asia tule korjattua. Jos tällä jutulla ei muuta, niin toivottavasti herätti jonkinlaisia ajatuksia. Nyt lähden hakemaan lasiini, jonkun näistä kolmesta joten kippis!

7 thoughts on “Ylpeästi omalla nimellä vai kierrellen wannabe craftia?

 1. Koffi taisi kokeilla tuon peittelykikkailun jo niillä brewmaster's collection -tuoteperheellään joka meni aika pahasti penkin alle

  1. Tuo Brewmaster's on hyvä pointti. Kaikilla kolmella on omat kikkansa, jotka ei toimi. Olvilla ns. Samaa olutta monissa eri näköisissä tölkeissä jne.

 2. Hyvää kehitystä osittain totta kai, vaikka ei Koff yhdellä oluella nyt kuitenkaan tähtiin sentään ratsasta Brewmaster's Collection -kikkailujen jäljiltä. Tai Porterilla saattaa ratsastaakin.

 3. Vastahan Hartwall toi markkinoille Polar Monkeys pullot, joilla yrittävät ratsastaa Craft-skeneen sisälle. Olisivat edes saman brandin alle voineet laittaa.

  Vaikka olen samaa mieltä siitä, että olisi parempi mennä omalla nimellä kuten Olvi ja Sinebrychoff, niin täytyy huomioida ettei "craft" oikein sovi Hartwallin jo omistamien brandien alle. Vaikea kuvitella, että Karjalan, Auran tai Lapin Kullan nimellä myytäisiin jotain humalapommia. Toki asia hoituisi jos iskisi vain Hartwallin oman logon tölkkiin, mutta jotenkin tuntuu siltä että Hartwallilla halutaan käyttää sitä vain virvoitusjuoma ja kivennäisvesipuolella.

  1. Mielenkiintoinen huomio, että nuo kolme brändiä liittyvät vahvasti johonkin paikkaan. Koff on universaalimpi ja hyvin hoidettu brändi.

  1. Kiitos! Itsellä on ollut useamman kuukauden mittainen kirjoituslukko päällä, enkä ole saanut omastakaan mielestäni hyviä juttuja kirjoitettua. Nyt koin tällä jutulla, että sain hieman avattua lukkoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *