Jaskan olutjoulukalenteri luukku 12 – Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Sierra Nevada Brewing Company on perustettu vuonna 1979 Chicoon Kaliforniaan. Panimo sai nimensä Sierra Nevada vuoriston mukaan. Panimon perustivat kaksi kaverusta, jotka olivat pitkään valmistaneet kotona olutta. He saivat perheiltään ja ystäviltään 50 000 dollarin lainan, jolla panimon sitten perustivat. Siitä lähti panimon suuri menestys tarina ja vuonna 2008 Sierra Nevada oli myyntimääriltään Yhdysvaltojen kuudenneksi suurin panimo ja käsityöoluita valmistavista panimoista toiseksi suurin.

Sierra Nevada on yksi parhaita panimoita mitä tällä hetkellä planeetaltamme löytyy vai mitä sanotte oluista kuten Bigfoot ja Hoptimum?

Mitä kannattaa Sierra Nevada Brewing Companylta maistaa?

Kun puhutaan India Pale Aleista, niin Torpedo Extra IPA on sellainen mitä väistämättä tulee mieleen. Kyseessä on mielestäni tämän tyylilajin yksi kantavimpia voimia. Olut jossa yksi pullollinen nautiskeltuna kertoo sinulle mistä tässä tyylilajissa on oikeasti kyse. IPA ei ole pelkkää katkeroa ja pään räjäyttävää humalan tykitystä. Siinä on kyse humalan ja maltaan tasapainosta. Torpedo on hyvä esimerkki, kuinka juuri tässä tasapainoisessa makumaailmassa on onnistuttu.

Panimo: Sierra Nevada Brewing Company

Maa: Yhdysvallat

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 7,2 %

Kantavierre: 16,8 %

Katkerot: 58 EBU (Alkon sivuilta) ja 65 (Sierra Nevadan sivuilta)

Väri: 34 EBC

Humalat: Magnum, Crystal ja Citra

Maltaat: Two-row Pale, Caramel

Fiilikset:
Samea meripihkainen olut

Tuoksu on karamellin ja havumetsän sekoitus, jossa taustalta greippistä fiilistä. Napakka paketti, jossa mikään palanen ei lähde sooloilemaan.

Maultaan greippinen ja havuinen. Karamellinen maltaisuus tasapainottaa nätisti ja taustalla pientä yrttisyyttä. Tasapainoinen olut ja samalla malliesimerkki hyvästä IPAsta. Jos et ole vielä maistanut, niin hopi hopi heti maistoon, niin tulee sivistyksestä tämäkin aukko paikattua.

Pisteet:
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
Yhteensä: 38/50

2 thoughts on “Jaskan olutjoulukalenteri luukku 12 – Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

    1. Ei näiden suurten panimoiden kohdalla voida suoraan puhua käsityöläisoluista. Myönnän, että sanavalinta ei ollut kaikkein paras tässä tilanteessa. Tarkoitan näissä ns. Craftbeer -asennetta ja tapaa tehdä oluita joissa mennään maku edellä eikä yritetä tehdä suurta määrää mahdollisimman halvalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *