Jaskan Hefeburger ja Hefesipulirenkaat

Ruoanlaitto on sydäntäni lähellä ja oluen käyttäminen ruokien valmistuksessa on itselläni koko ajan lisääntynyt. Tällä kertaa kokeilin aivan uutta. Tarkoituksena oli valmistaa hampurilaisia ja halusin käyttää jauhelihataikinassa olutta. Pitkään mietin sopivaa olutta taikinaan ja päädyin valitsemaan Nokian Keisari Elowehnän.

Netin syöväreistä en löytänyt yhtään reseptiä, jossa olisi Hefeweizeniä käytetty jauhelihataikinassa, mutta ajattelin sen toimivan loistavasti taikinan kostukkeena. Yleensä näissä pihveissä käytetään kostukkeena ruokakermaa tai kivennäisvettä. Tämä valitsemani olut on omalla tavallaan näiden kahden välimuoto. Siitä saadaan hiilihappojen kautta ilmavuutta taikinaan ja samalla kuohkea hieman paksuhko olut toimii myös ns. kermana tälle taikinalle. Korppujauhojen tilalle laitoin vielä näkkileipää, jolla makuun entistä enemmän rukiisuutta. En ole mikään ammattikokki, vaan rakastan ruoanlaittoa ja tällä kertaa onnistui paremmin kuin uskalsin edes haaveilla.

Hampurilaisten kaveriksi valmistin vehnäoluella maustettuja sipulirenkaita, joista myöskään en aikaisempaa dataa löytänyt netistä. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun itse valmistin sipulirenkaita.

Tästä alta löydätte reseptit näihin herkkuihin, niin pääsette itsekin kokeilemaan.

Jaskan Hefeburger

Ainekset:

  • 800 g sianjauhelihaa
  • 400 g naudanjauhelihaa
  • n. 1 dl Hefeweizen olutta (Itse käytin Nokian Keisari Elowehnää)
  • 2 sipulia
  • 2 kananmunaa
  • 3 näkkileipää (Itse käytin Wasa Sport näkkileipää)
  • 2 pkt pekonia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • Cheddar juustoa
  • Paprikamauste
  • Suola
  • Pippuri


Valmistusohje:

  1. Sekoita kulhoon jauhelihat, paprikamauste, pilkotut sipulit, murskatut valkosipulit ja kananmunat. Sekoita käsin, koska silloin saadaan taikinasta tasalaatuinen.
  2. Murskaa näkkileivät ja sekoita näkkileivän sekaan olut. Huom. vaahtoa ei lasketa tuohon 1 desiin, vaan pelkkä olut. Anna muhia muutama minuutti.
  3. Sekoita jauheliha ja näkkäriolutseos keskenään. Taas käyttäen käsiä. Tämän jälkeen taikina muhimaan jääkaappiin noin pariksi tunniksi.
  4. Ota taikina jääkaapista ja muotoile pihveiksi. Tein neljä 200 g pihviä, joista kahden sisälle laitoin cheddar juustoa. Lopuista muotoilin 100 g pihvejä.
  5. Kannattaa leikata leivinpaperista pihvin kokoisia paloja, joille pihvit asettaa. Näin niiden käsitteleminen on grillatessa helpompaa, eikä tule koko ajan sotkettua käsiään. Pihvit kun oli muotoiltu, niin pihvien pintaan suolaa ja pippuria. Laitoin vielä tunniksi jääkaappiin muhimaan.
  6. Puoli tuntia ennen grillaamista pihvit huoneenlämpöön. Grilli kuumaksi ja pihvit paistumaan. Tässä vaiheessa palkitse itsesi, jollain hyvällä grillausoluella. Itse valitsin Top Fuel Beer Companyn Hippie Juice IPAn, joka toimi loistavasti. Pihvit grilliin ja pekonit yläritilälle. Pekonit saivat olla koko pihvien grillaamisen ajan yläritilällä, koska siinä ne ottavat mukavasti makua alla paistuvista pihveistä. Pihvit kun olivat valmiita, niin tee taktinen vaihto. Eli pekonit grillaukseen ja pihvit ylös. Nopea grillaus pekoneille ja samalla niiden yllä olevat pihvit jatkoivat pekonin maustamista pudottaen mehukkaita nesteitä pekonin pinnalle.
  7. Kaikki kun oli grillattu, niin kaikki pihvit ja pekonit folion sisään muhimaan ja siirry sisälle sipulirenkaiden valmistukseen.
Taikinan teossa

Pihvit taputeltu

Valmiina grillaukseen

Kokin kostuke

Hyvin kypsyy

Oijoijoi!

Jaskan Hefesipulirenkaat

Ainekset:

  • 4 sipulia (itse käytin 2 keltasipulia ja 2 punasipulia)
  • 2 dl Hefeweizen olutta (Itse käytin Nokian Keisari Elowehnää)
  • 1 kananmuna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • Suola
  • Valkosipulijauhe
  • Cayennepippuri
  • 1 rkl voita
  • Rypsiöljy

Valmistusohje:

  1. Sekoita kaikki kuivat ainekset isoon kulhoon.
  2. Sekoita toiseen kulhoon kananmuna, sulatettu voi ja olut. Huomioi, että olutta tulee 2 desiä ja siihen ei kuulu vaahto.
  3. Tämän jälkeen sekoita ainekset keskenään ja anna olla huoneenlämmössä n. 10 minuuttia. Tämä kannattaa tehdä siinä pihvien paistamisen välissä.
  4. Sen jälkeen sekoita joukkoon sipulirenkaat, jotka saavat olla n. 2 sentin paksuja.
  5. Laita kattilaan rypsiöljyä ja levy kuumenemaan. Testaa kuumuus vaalealla leivän palalla. Kun leivä rupeaa kiehumaan, niin voit aloittaa sipulirenkaiden kypsennyksen.
  6. Ravista liika taikina renkaiden päältä ja friteeraa pienissä erissä. Jos laitat liikaa sipulirenkaita kerralla, niin ne tarttuvat helposti kiinni toisiinsa.
  7. Kun kaikki on paistettu, niin heitä vielä reilu suola renkaiden päälle ja siirry pöydän ääreen nauttimaan.

Kasaa itsellesi sopiva burgeri ja ruokajuomana suosittelen Amber Alea tai Amber Lageria. Karamellimaltaat antavat mukavan säväyksen burgerin kanssa ja siitä tulee täydellinen combo.

Olutsuositus: Maku Brewing Amber Ale tai Brooklyn Lager

Hyvää ruokahalua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *