Pyynikin KDC #V****gate Stout

Yhteisjulkaisu: Mushimalt & JaskanKaljat

Taannoisen viskikohun jälkeinen sato on nyt poimittavissa pullon muodossa. Arvioitavana on Pyynikin Käsityöläispanimon valmistama KDC #V****gate Stout, jonka idea syntyi viskikohun myötä. Mushimalt-blogin Nikolas ja minä pohdittiin yhdessä millaista olisi laadukas suomalainen olut kypsytettynä laadukkaan suomalaisen viskitislaamon tynnyrissä ja koska kuriositeetti nousi niin korkeaksi, oli tuumasta ryhdyttävä toimeen. Olimme yhteydessä Pyynikin käsityöläispanimoon ja Kyrö Distillery Companyyn, jolloin idealle saatiin toteuttajat.

Olut on tyyliltään stout, jonka mallaspohjaan on lisätty perusmaltaiden lisäksi paahdettua ohraa, ohrahiutaleita, vehnäjauhoja ja vehnämallasta. Humaliksi valittiin Challenger ja Target ja katkerot jätettiin hieman alemmas, noin EBU 20:een. Hiivana käytettiin britti-stouthiivaa. Tämä herkkuliemi laskettiin lopuksi Kyrö Distillery Companyn noin 30 litran viskitynnyriin (valkotammea), joka aiemmin sisälsi ruistislettä. Itseasiassa ei mitä tahansa ruistislettä, vaan noin neljä kuukautta kypsytettyä KDC # – ruistislettä, jota oli saatavilla Olutexpo 2014 -tapahtumassa. Oli muuten hyvää ruistislettä.

Kuva: Reittausblogi / Harri Metsäjoki

Tynnyri oli kotoisin Espanjasta ja sen sisäpinta oli poltettu soveltuakseen paremmin juomien kypsyttämiseen. Tynnyrissä olut sai kypsyä seitsemän viikon ajan ennen pullotustaan. 30-litran tynnyristähän ei montaa pulloa irtoa, mutta ne mitä tuli on taattua herkkua ainakin paperilla. Kohta nähdään onko tästä oikeasti herkuksi. Nyt hiljentykäämme maistelemaan….

Pyynikin KDC #V****gate Stout (batch 1)


Idea: JaskanKaljat & Mushimalt

Olut: Pyynikin Käsityöläispanimon Stout, jossa sama pohja, kuin Pyynikin Papabeers Vaniljastoutissa. Tässä ei kuitenkaan ole käytetty vaniljaa.


Tynnyri: Kyrö Distillery Company

Maa: Suomi

Tyyli: Stout

Voltit: 6,8 %

Katkerot: 20 EBU

Humalat: Challenger ja Target

Maltaat + muut: Perusmaltaat + paahdettua ohraa, ohrahiutaleita, vehnäjauhoja ja vehnämallasta

Fiilikset:
Reilusti vaahtoaa, kun pikimusta olut valuu pullosta täyttäen lasin. Vaahto on pitkäkestoinen, kuohkea ja väriltään beigenruskea.

Tuoksusta voimme poimia vahvaa paahteisuutta, kahvia ja vaniljaa. tammitynnyrimäistä viskisyyttä löytyy todella paljon ja tekee tuoksusta miellyttävän.

Makumaailma nitoutuu pehmeyden ympärille. Olut valuu suuhun silkkisen pehmeästi. Tynnyri kypsennys on tehnyt tälle oluelle pelkkää hyvää, koska pari päivää aikaisemmin maistettu Pyynikin Papabeer Vaniljastout ei ollut läheskään näin pehmoinen ja miellyttävä tapaus. Taustalla paahteisuutta, vaniljaa ja kahvia. Tummaa suklaatakin on saatu mukaan mahtumaan.Olisi voinut olla tynnyrissä jopa pitempää ja sitten ois osunut täysillä kohteeseen.

Kyllä/Ehkä/Ei: Kyllä!!! Kyllähän nämä viskitynnyrissä kypsytetyt oluet ovat maukkaita.

Mistä: Sain panimolta!

Pisteet:
Tuoksu: **/10
Ulkonäkö: **/5
Maku: **/10
Suutuntuma: **/5
Yleisvaikutelma: **/20
Yhteensä: **/50

Jätin pisteet laittamatta, koska jotkut varmasti ajattelee, että en voi tätä olutta arvioida ollessani mukana tässä projektissa. Keksimme Mushimaltin kanssa idean, että pitäisi tehdä #Viski / #Viskigate –olut ja hommasimme siihen tekijät. Se oli ainoa osuutemme tässä, mutta jätän kuitenkin pisteet julkaisematta 🙂

Haluankin kiittää Pyynikin Käsityöläispanimoa, Kyrö Distillery Companya ja Mushimalt –blogia tästä projektista.

Sanotaanko, että jos antaisin pisteitä tälle oluelle, niin ne asettuisivat siihen luokkaan, että mielestäni tämä on tähän mennessä paras maistamani Pyynikin Käsityöläispanimon olut. 

Kolme sanaa: Pyynikin paras olut

Tuleeko olut myyntiin?

Nyt maistelussa oleva erä oli kooltaan erittäin pieni, josta ei juuri myyntiin taida riittää. Seuraava pieni erä on onneksi kuitenkin jo kypsymässä ja koitetaan saada jossakin vaiheessa sellanen satsi, että kourallistakin suurempi porukka pääsisi tätä maistamaan. Pyynikin Käsityöläispanimolla on kiinnostusta valmistaa olutta isompi erä, jolla täytettäisiin isompi tynnyri ja näin ollen saataisiin erä myyntiin. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan tulevaa.

Tässä vielä linkki Mushimalt -blogin mietteisiin tästä oluesta!

4 thoughts on “Pyynikin KDC #V****gate Stout

  1. Mushimaltille aiheesta onkin jo kyseenalaistettu että hätästeen kustua olutta kehutte. Säälitynnyrissä jossa ei ole edes viskiä ollut.

    1. Kyseisessä tynnyrissä oli ruistislettä ja kerrottu on että mistä on kyse. Onko tässä joku ongelma?

    2. Kylläpäs Anonyymeja kaihertaa tämä aihe 😀 "maistamatta paskaa" ilmeisesti? Voin olla väärässäkin, mutta mielestäni tynnyrikypsytyksen itseisarvo ei ole viski, vaan tynnyrin vaikutuksen tuoma kokonaisuus – oli kyse sitten sherry-, viski-, viini-, port- tai ruistisle-tynnyristä sekä siitä, kuinka tynnyriä on käsitelty ja mistä puusta se on väistelty…

    3. Ihme ja turhaa kitinää tai heikkoa trollausta. Kaima anonyymi vois sitten itse panna parempaa ei-niin-säälittävissä tynnyreissä ja pitää mölyt mahassaan jos ei ole ihmeempää kontribuutiota keskusteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *