Hirvikäristystä Saimaan Juomatehtaan Luostari Dubbelissa

Viikonloppuna tuli taas kerran valmistettua maistuvaa ruokaa, joten ajattelin laittaa reseptin näkyville.

Eilen klo. 12 aikaan rupesin miettimään, että ei ole mitään ruokaa suunniteltu illaksi ja pakastimestakaan ei ehdi mikään sulaa sopivasti illalliseksi. Sitten keksin, että valmistankin hirvikäristystä, joten pitkään kestävää sulattelua ei tarvitse ruveta odottelemaan. Nokka kohti pakastinta ja sieltä liha pihalle. Annoin lihan olla noin varttitunnin huoneenlämmössä, ennen kun aloin sitä työstämään. Ruokaa valmistaessa haluan yleensä kokeilla jotain uutta, joten tälläkään kertaa en ruvennut täysin perinteisellä tyylillä valmistamaan tätä ruokaa. Kaivoin kaapista pullollisen Saimaan Juomatehtaan Luostari Dubbelia, joka sai toimia yhtenä mausteena tässä ruoassa.

Sitten eikun kokkaamaan. Pääraaka-aineena oleva liha oli peräisin isäni ampumasta hirvestä ja sitä oli sellaiset 1,2 kiloa. Terävällä fileerausveitsellä rupesin vuolemaan ohutta lastua tästä lihasta. Vähitellen pari lihakimpaletta rupesivat muuttumaan ohuiksi siivuiksi ja kaadoin niiden päälle Dubbelia ja samalla kostutin myös kokin kurkkua. Kun liha oli siivutettu, iskin siitä puolet pataan ruskistumaan voi nokareen kanssa ja tämän jälkeen sitten vielä toinen osa lihoista.

Hirville…
…ja kokille
Puolet ruskistettuna

Lihat kun oli ruskistettu, niin ne saivat jatkaa oleskeluaan padassa ja oli aika kaivaa muut mausteet esille. Muutama valkosipulin kynsi, iso sipuli, katajanmarjoja, suolaa ja pippuria. Pilkoin sipulit lihan sekaan kypsymään ja hieman vielä Dubbelia niskaan. Tämän jälkeen sen verran keitettyä vettä, että lihat peittyy ja kansi päälle.

Mausteet

Sipulit sekaan

Katajanmarjoille kyytiä

Morttelissa katajanmarjat murskaksi ja eikun pataan. Lihat saivat muhia padassa sellaiset kaksi tuntia ja sen jälkeen sammutin lieden. Tämän jälkeen lähdimme lasten kanssa mäenlaskuun ja kun palasimme takaisin laitoin lieden uudestaan päälle ja testasin liemen maun. Hieman pippuria ja suolaa sekaan. Liha sai kypsyä liedellä vielä reilun tunnin, jolloin saapuivatkin ystäväni kylään. Perunat ja ruusukaalit keittymään ja jääkaapista ruokajuomaksi valitut Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizenit hengähtämään.

Siinä se hyvin kypsyy!

Lisukkeet, kun sitten olivat valmiit, niin ei siinä muuta kuin juomat lasiin ja lautaset täyteen ruokaa. Kaikki lapsista aikuisiin tykkäsivät ruoasta, joten kyllä se taisi hyvin onnistua. Olutta ei juurikaan tunnistanut ruoan mausta, mutta osana makukokoinaisuutta se siellä nätisti meni.

ja eikun syömään!

Tässä vielä resepti, niin pääsette itsekin testaamaan.

  • 1,2 kg hirvenliha
  • 1 pullo Saimaan Juomatehdas Luostari Dubbel
  • 1 kpl  iso sipuli
  • 5 kpl valkosipulin kynsi
  • n. 10 kpl Katajanmarja
  • Suola
  • Pippuri
  • Sopivasti vettä

Ruokajuomana:
Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen

Tämä savuinen tumma vehnäolut sopi erittäin mainiosti tämän ruoan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *