OlutExpo 2014 – Suomenlinnan Panimo juomalista

Suomenlinnan Panimo tulee OlutExpoon seuraavanlaisella juomasetillä. Mukana on kolme uutuustuotetta.

Oluet:

Höpken Pils
Höpken Pils (4,2 til-%) on pils-tyyppinen lagerolut, joka on väriltään kullankeltainen. Vaahto on kauniin valkoinen, maku kevyt ja kuiva. Vahvasta humaloinnista on aikaan saatu voimakas kitalaen peittävä katkeruus ja hyvin pehmeä jälkimaku. Klassikkoesikuvansa mukaisesti Höpken Pils on valmistettu parhaasta pilsner-maltaasta ja tsekkiläisistä Saaz-humaloista.

Coyet Ale
Coyet Ale on saanut nimensä kuulun soturin Henrik Gideon Coyetin (1725-1774) mukaan. Hän vietti elämänsä viimeiset vuodet Suomenlinnan linnoitustyömaalla. Linnoituksen päällikkö Ehrensvärd nimesi osan uljaasta linnoituksesta hänen mukaansa. Coyetin aikakaudella kaikki oluet olivat pintahiivaoluita, aleja. Suomenlinnan Panimon erinomainen Coyet Ale jatkaa Suomenlinnassa harjoitettua pintahiivaoluiden traditiota. Tämä (4,5 til-%) täysmallasolut (pilsner-, ale- ja karamellimallas) on vahvasti humaloitu. Sen tunnistaa kuparinpunaisesta väristä ja kermaisesta vaahdostaan. Oluessa maistaa rehevän maltaisuuden lisäksi vahvan humalanaromin.

Spithead Bitter
Englantilaistyylinen Spithead Bitter (4,5 til-%) on aromikas, meripihkan punertava ja miedosti hiilihapollinen bitterolut, jonka jälkimaussa on vahva humalan katkero. Lähtiessään Oolannin sotaan Suomen rannikolle, varustivat englantilaiset laivansa Spitheadin kaupungissa, eteläisessä Englannissa. Sotilaat vahvistivat taistelutahtoaan ja keräsivät rohkeutta siemailemalla suuria määriä bitter-olutta. Kyseistä olutta lastattiin myös laivojen muonavarastoon.

Piper Wit
Piper Wit (4,7 til-%) on vehnäolut belgityyliin. Witbeerit ovat suodattamattomia pintahiivaoluita, jotka on maustettu mm. korianterilla ja pomeranssilla sekä tässä tapauksessa myös appelsiinilla. Piper Wit on kesäisen raikas ja helposti juotava vaalea vehnäolut, jonka tuoksussa korostuu selvä sitrushedelmän aromi. Belgian vanha emämaa Ranska näytteli suurta osaa Suomenlinnassa; Viaporin rakentamisessa käytettiin ranskalaista kultaa ja saaren seurapiireissä noudatettiin tapoja, joihin Tukholman hovipiireissäkin oltiin totuttu. Kenties mamsellit seurueineen Piperin puiston pique-niqueillaan nauttivat myös raikasta biére blanchea.

Seth Lager
Suomenlinnan Panimon punertava lager-olut (4,7 til-%) on tehty kolmesta viljasta, rukiista (Secale), vehnästä (Triticum) ja ohrasta (Hordeum), joiden alkukirjaimista on myös saanut nimensä – Seth. Seth on maltainen, vahvarunkoinen lager, jonka rukiinen runko piristyy
vehnällä ja taittuu pitkällä, mutta miedolla humalan puraisulla.
Oluen nimi Seth linkittyy tiiviisti myös Suomenlinnan historiaan. Gabriel von Seth (1690-1774) oli paitsi linnoituksen rakentajan Ehrensvärdin hyvä ystävä, myös tunnettu vaikuttaja ja herkkusuu. Bastion Seth seisoo edelleenkin osana Suomenlinnan linnoitusta keskellä vehreää Komendantin yrttitarhaa.

Fabian Stout
Suomenlinnan Panimon Fabian Stout (5,5 til-%) on maultaan hyvin humaloitu, kuiva ja paahteinen sekä väriltään musta olut. Nimensä olut on saanut kenraali Fabian Steinheilin
(1762-1831) mukaan. Hän toimi Suomen kenraalikuvernöörinä 1812, jolloin Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki. Samana vuonna Steinheilille myönnettiin kreivin arvo.
Osallistuessaan uransa aikana lukuisiin taisteluihin eri puolilla Eurooppaa, oppi Steinheil myös arvostamaan erilaisia oluita. Helsingissä ja koko Suomelle tärkeässä Suomenlinnan merilinnoituksessa toimiessaan, hän usein nautti voimakkaita stout-tyylisiä oluita.

Helsinki Portteri
Portteri on vanha perinteinen Lontoosta 1700-luvulta peräisin oleva oluttyyppi. Suomalaiset portterit ovat saaneet vaikutteita myös Venäjälle keisarin hoviin Britanniasta rahdatuista juomista; kestääkseen pitkän merimatkan ne ovat hieman vahvempia kuin perinteiset brittiportterit. Helsinki Portteri (5,6 til-%) on hyvävaahtoinen, väriltään musta pintahiivaolut. Tuoksultaan olut on paahtunut ja maultaan kevyehkö ja hieman lakritsainen.

Hoppe IPA
Suomenlinnan Panimon Hoppe IPA (6,0 til-%) on kuivan hedelmäinen, kauniin punertava ja vahvasti humaloitu olut. Nimensä tämä juoma on saanut Fredrik Vilhelm Hoppen mukaan. Luutnantti Hoppe johti Suomenlinnassa linnoitustöitä Ehrensvärdin alaisuudessa. Hän toimi linnoitussuunnittelijana, piirtäjänä ja työnjohtajana. Ulkomaanmatkoillaan hän ihastui vahvasti humaloituihin brittiläisiin oluttyyleihin ja tuotti niitä itselleen sekä ystävilleen Suomenlinnaan rakennustöitä vauhdittamaan. Osa linnoituksesta, kontregardi Hoppe, on saanut nimen hänen mukaansa.

Siiderit:

Tin Soldier’s Black Apple
Tin Soldier’s Black Apple (7,5 til-%) on perinteisin menetelmin valmistettu, rauhassa kypsytetty, kuiva ja maukas täysomenasiideri. Siideri on väriltään lähes musta ja sen mausta löytää mukavaa pehmeyttä, joka taittaa kirpeimpien omenalajikkeiden happamuutta. Siiderin tarkoin varjeltu valmistusmenetelmä on peräisin Suomenlinnan linnoituksen syntyvaiheilta 1700-luvun puolivälistä. Jo silloin saatettiin hienoimmissa juhlissa tarjota tätä harvinaista herkkua.

Tin Soldier’s Hard Cider
Tin Soldier’s Hard Cider (7,5 til-%) on kuiva ja raikas täysomenasiideri. Tin Soldier’s siiderit on valmistettu perinteisin siiderinvalmistusmenetelmin omenoista puristetusta mehusta käyttämällä. Siidereitä on Suomenlinnassa nautittu linnoituksen perustamisesta lähtien. Erityisesti korkeat upseerit rouvineen virkistivät usein päiväänsä figerporillisella raikkaan hapokasta ja voimakasta siideriä.

Tin Soldier’s Apple Cider
Tin Soldier’s Apple Cider (4,7 til-%) on kuiva ja raikas täysomenasiideri. Tämä maltillisesti kypsytetty omenasiideri on mukavasti hapokas, raikas janojuoma juhlaan ja seurusteluun.

UUTUUKSIA OLUT & VISKI EXPO 2014

Old Greig (spicy edition)
Old Greig 7,0 % alk. vol. on mahongin punertava ja täyteläinen winter warmer. Sen tuoksussa on aistittavissa makeaa hedelmäisyyttä sekä voimakasta maltaisuutta. Maku on erittäin täyteläinen sekä maltaisen makea, jälkimaussa lempeää mausteisuutta.

Svartön Vehnä
Svartön Vehnä 5,4% alk.vol. on tumma vehnäolut. Väriltään olut on tummanruskea, suodattamaton, muikea vehnä, jonka tuoksussa ja maussa löytyy niin banaania, hedelmäisyyttä kuin suklaatakin.

DiipadaApa
Ale 6,4% alk.vol. (tarkempaa tietoa Expossa…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *