Olut Expo 2014 – Arcus Finlandin Highland uutuudet

Seuraavaksi on aika julkaista Olut & Viski Expo 2014 -tapahtuman ensimmäinen viskilista ja nämä viskit tapahtumaan tuo Arcus Finland Oy. Alla olevista viskeistä luonnehdinnat on laatinut mushiMALT -blogia kirjoittava Nikolas ja tästä pääsette lukemaan alkuperäisen jutun. Nikolas tulee kirjoittamaan juttua myös kaikista muistakin tapahtumaan tulevista viskeistä. Turha ruveta minun kertomaan asiasta, josta en tiedä yhtään mitään. Kaikki krediitti mushiMALTin suuntaan 🙂

Skotlantilaiset viskit:

Ancnoc 12yo
Knockdhun tislaamon viskit nimettiin anCnoc-nimisiksi vuonna 1994 välttääkseen nimisekaannuksen Knockando-tislaamon viskien kanssa. Tämä on perusvalikoiman viski, joka edustaa kevyttä ex-bourbonkypsytettyä tyyliä.

Balblair 2003
Yksi suosikkitislaamoistani Highland-alueelta. Tislaamo käyttää eniten ex-bourbontynnyreitä ja tämäkään ei tee poikkeusta. Viski julkaistiin Balblairin perusvalikoimaan marraskuussa 2013 ja on kypsytetty ex-bourbontynnyreissä. Odotettavissa raikasta vaniljaista hedelmää.

Old Pulteney 12yo, 17yo ja 21yo
Old Pulteney edustaa vielä kohtuuhintaisia ja melko hyvän hinta/laatu-suhteen omaavia viskejä. Oma suosikkini on näistä 21yo. Kaikista löytyy vaniljaisia ja hedelmäisiä nootteja, 17- ja 21-vuotiaissa enemmän kypsempää ja kuivempaa hedelmää. 12yo on kypsytetty täysin ex-bourbontynnyreissä, kun taas 17ja 21-vuotiaissa ex-bourbon- ja ex-sherrykypsytettyä viskiä. 21-vuotias voitti ”viskiguru” Jim Murrayn päätöksella Whisky Bible Awards 2012: Best Whisky in the World -tittelin.

Speyburn Bradan Orach ja 10yo

Bradan Orach on halvemman luokan ikämerkinnätön viski, jonka gaelinkielinen nimi tarkoittaa Golden Salmon, eli jonkinlaista parempiluokkaista lohta. 10yo on puolestaan tislaamon perusvalikoiman viski. Kerran olen kymppiä maistanut, muttei erityisemmin maistunut. Hiukan grain-tyyppisempää karheata hedelmäisyyttä.

Hankey Bannister

Melko monesta baaristakin löytyvä blended-viski, joka on nimetty luojansa, Mr. Bannisterin mukaan. Yhden kerran maistoin, toista en tarvi.

Amerikkalaiset viskit:

Buffalo Trace
Jenkkiläisen suuruuden perusvalikoiman viski. Julkaistiin vuonna 1999 ja sen vattaukseen käytetään noin 25-30 tynnyriä. Omasta mielestäni maultaan myöskin perushyvä.

Eagle Rare 10yo
Samaisen tislaamon (Buffalo Trace) premium-tuotoksia. Ns. single barrel -viski, eli yhden tynnyrin tuotoksia. En ole vielä huonoa Eagle Rare kymppiä maistanut. Tästä löytyy myös 17-ikäinen versio.

Kentucky Gentleman
Alemman luokan bourbon, joka tislataan ilmeisesti Barton-tislaamolla Bardstown, Kentuckyssa. Kokemuksia löytyy ja jos Jack Daniels ei ole mieleesi, ei ole tämäkään.

Fireball
Oletan, että kyseessä on Fireball Cinnamon Whisky. Kanelinmakuinen viskipohjainen likööri.

Loppuun vielä Nikolaksen suositukset, mitkä kannattaa maistaa:
Eagle Rare 10yo, Balblair 2003 ja Old Pulteney 21yo. Hyvä idea on myös verrata esim kaikkia Old Pulteneytä keskenään ja huomata kypsytyksen tuomia eroja.
Käykäähän lukaisemassa tätä blogia: mushiMALT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *