Hornbeer The Fundamental Blackhorn

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Alku viikosta tuli 60’s Palaveriin muutamia kiinnostavia oluita, joten pitihän sitä käydä niitä maistelemassa. Yksi näistä kiinnostavista oluista on tämä tanskalaisen pienpanimon Hornbeerin 10 prosenttinen Imperial Stout. Tämän oluen valmistuksessa on käytetty hunajaa ja se on kypsytetty tammitynnyrissä. Humalointi on hoidettu melko rankalla kädellä ja EBUja on huimat 120. Muutamien vuosien sisällä tämä Blackhorn on saavuttanut myös lukuisia palkintoja ja on Olutoppaassa ja Ratebeerissa kärkisijalla Hornbeerin oluista.

Hornbeer on sellainen panimo, jolta en ole päässyt montaakaan olutta maistamaan, mutta ainakin panimon valmistama Black IPA nimeltä Hornbeer Hophorn oli kyllä mainio olut.

Panimo: Hornbeer

Maa: Tanska

Tyyli: Imperial Stout

Voltit: 10 %

Katkerot: 120 EBU

Väri: 95,4 EBC

Ulkonäkö: Pikimusta olut, joka vaahtoaa tosi paljon. Hetkessä lasi on täynnä ruskeaa kuohkeaa vaahtoa. Vaahto on melko pitkäkestoinen ja jättää lasin reunat lähes täyteen pitsiä.

Tuoksu: Tuoksu on pullollaan aromeja. Löytyy mokkaista kahvia, paahteisuutta, lakritsia ja suklaata. Voimakas humalointi tunkeutuu sieraimiin vahvasti. Pientä maanläheisyyttä havaittavissa.

Maku: Maussa ensimmäinenä suuhun räjähtää voimakas greippinen humalointi ja sitten tulee tumma suklaa. Kahvia on mutta melko vähän ja se on pehmeän mokkamaista. Paahteisuus on yllättävän paljon kadoksissa, kun kuitenkin tuoksussa sitä oli melkoisesti. Kuivahkon oloinen. Tämän oluen humalointi on tajunnan räjäyttävän korkea ja oikein suussa paukkuu, kun tätä maistelee.

Tuomio: Tämä voisi myös hyvinkin olla Imperial Black IPA. Humalointi on kuitenkin tämän oluen selkein piirre. Loistava vahvasti humaloitu Imperial Stout.

Puolen litran pullo sopii jaettavaksi kaverin kanssa tai pitkäksi nautiskeluhetkeksi itsekseen. Imperial Stoutit on sellaisia oluita, jotka nautitaan melko huoneenlämpöisinä. Tässä kuitenkin kannattaa kokeilla, että otat ekan pikku lasillisen maistoon melko viileänä. Näin tunnet greippisen humaloinnin tykityksen ja saat juuri tiukan Black IPA makuelämyksen. Sitten annat hieman juoman lämmetä ja sieltä alkaa paljastua monipuolinen makumaailma täynnä kahvia, suklaata yms.

Tässä vielä oma nyrkkisääntö Imperial Stoutien ja lukuisten muiden oluiden maisteluun, jotka on parhaillaan nautittavissa melko lämpimänä.

0,33 l pullo: 30 min. jääkaapissa
0,50 l pullo: 45 min. jääkaapissa
0,75 l pullo: tunti jääkaapissa

En ole ikinä ruvennut mittaamaan lämpötiloja, mutta olen kokenut, että tuolla yksinkertaisella ohjeella pääsee aika hyvin lähelle oikeita lämpötiloja.

Ostanko jatkossa: Uskon, että tulen ostamaan joskus uudestaan. Suosittelen Imperial Stoutien ja Black Ipojen ystäville.

Mistä: 60’s Palaver (Joensuu)

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 43/50

Kolme sanaa: Imperial Black IPA 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *