Vertailussa kaksi eri ikäistä Vakka-Suomen Prykmestar Double I.P.A.a

Vasemmalla vanha ja oikealla uusi

Uusi DIPA – bb: 13.11.2014

Yleistä: Vakka-Suomen Prykmestar Double I.P.A. oli viime vuonna Alkon valikoimassa ja kyseessä oli kertaerä. Tämän oluen poistuminen valikoimasta olikin harmittava asia, koska itse tykkäsin erittäin paljon tästä Tupla IPAsta. Tein kyseisestä oluesta olutarvion, mutta kävin myös ostamassa yhden pullollisen kellariin kypsymään. Tässä pullossa parasta ennen päiväys oli 16.10.2013 eli reilusti oltiin menty päiväyksen yli, kun viime viikonloppuna otin sen maistoon. Halusin maistaa tämän oluen silleen, että samaan aikaan minulla olisi myös mahdollisimman tuore samainen tuote testissä, niin saisi selville että mitä pullon jemmaaminen tekee tälle Tupla IPAlle. Muutama viikko sitten kävin vierailulla Vakka-Suomen Panimolla ja sain sieltä tuoreen pullollisen Prykmestar DIPAa joten nyt olikin sopiva hetki pistää juomat rinnakkain.

Panimo: Vakka-Suomen Panimo       

Maa: Suomi

Vanha DIPA – bb: 16.10.2013

Tyyli: Double IPA

Voltit: 8,5 %

Kantavierre: 19,4 %

Katkerot: 87,0 EBU

Väri: 43,4 EBC

Pullojen parasta ennen päiväykset:
Uusi: 13.11.2014
Vanha: 16.10.2013

Ulkonäkö: Väriltään nämä oluet olivat lähes tulkoon identtiset. Hetken tiirailun jälkeen huomasin, että vanha DIPA oli uutta DIPAa vaaleampi kuparin oranssi. Uusi DIPA oli huomattavasti punaisempi. Uuden DIPAn pinnalle nousee reilun kokoinen vaahto ja vanhassa tämä vaahto ei aivan minimaalisen pieneksi.

Tuoksu:
Uusi: Tuoksultaan raikkaan havuinen ja sitruksisesti humaloitu. Humalointi tulee esille vahvasti ja aromikkaasti. Trooppista kypsää hedelmää.

Vanha: Tässä vanhassa DIPAssa tuoksu keskittyy karamellisen maltaan ympärille. Tässä on reilusti maltaisia aromeja. Humalointi loistaa poissa olollaan. Tuoksu on melko miedon oloinen. Pientä tunkkaisuuttakin on huomattavissa.

Tuoksun yhteenveto: Raikas ja tuore uusi DIPA on omaan nenääni paremman tuoksuinen. Pieni tunkkaisuus ja muutenkin tuoksun mietous vievät terää tältä vanhalta.

Maku:
Uusi: Jo ensipuraisusta lähtien raikkaanoloinen greippinen humalointi valtaa makuhermot. Karamellimallasta on vähintäänkin yhtä paljon, kuin humalointia. Taustalle mahtuu myös pientä yrttisyyttä.

Vanha: Vanha DIPA on pehmeän tuntuinen, paksuhko ja menee huomattavasti enemmän Barley Winen puolelle. Reilusti karamellimallasta ja aimo annos makeutta. Hiilihapot ovat melko tipotiessäään. Humalointia tulee esiin erittäin vähän ja siitäkin ainoastaan havumetsän havinaa. Alkoholi tulee esille jopa yllättävänkin vahvasti. Kuivahkon oloinen ja hieman kitkerä.

Tuomio:
Uusi: Erittäin hyvänmakuinen DIPA! Humalointi voimakasta, mutta ei kuitenkaan mitään överitasoa. Tämä Prykmestar Double I.P.A. on hyvin tasapainoinen tapaus, jossa mallasrunko pelaa loistavasti humaloinnin kanssa.

Vanha: Vanha DIPA on nautinnollinen jälkiruoka nektari, jossa ei luonnollisesti ole tietoakaan raikkaudesta. Karamellimallasta löytyy senkin edestä.

Yhteenveto: Kaksi samaa olutta ja hyvin erilainen lopputulos. Kumpikin olivat omalla tavallaan erittäin hyvän makuisia. Tuoksussa vanha pullo ei oikein pärjännyt, vaan jäi melko tunkkaiseksi ja miedon puoleiseksi. Maussa sitten nämä oluet kumpikin loistivat omalla tyylillään. Sokkotestiin jos nämä olisi laittanut, niin ei kukaan olisi osannut arvata samaksi olueksi. Uuden pullon osaisi varmasti jokainen iskeä Tupla IPA –kategorian alle, mutta vanha pullo olisi varmasti heilahtanut Barley Winen puolelle ja sieltä sitten ei kyllä oikeaa olutta ois löytynyt.

Maun perusteella nostan tuoreen pullollisen Prykmestar Double I.P.A.a paremmaksi ja tässä juuri tasapainoinen humalan ja maltaan liitto ovat se aa ja oo. Tuoreus on myös valttikortti. Vanhassa pullossa menemme jo melkein sellaisen paksuhkon jälkiruokajuoman lähettyville. Alkoholi tulee esiin huomattavasti vahvempana, kuin tuo 8,5 % -leima antaa olettaa. Se alkoholi ei tunnu kuitenkaan pahalta, vaan tekee tästä paksuhkosta nektarista sellaisen hedelmäisen makean karamellisen jälkiruokaviinin. Hauska testi ja kannattaa teidänkin kokeilla, että ostatte jonkun DIPAn ja iskette jemma -nimiseen paikkaan. Sitten kypsyttelyn jälkeen ostatte sille tuoreen kaverin ja eikun testaamaan.

Mistä: Tuoreen pullon sain panimolta ja vanhan pullon ostin Alkosta joskus viime vuoden puolella, kun sitä oli saatavilla.

Ostanko jatkossa: Tämä on kyllä sellainen juoma, että varmasti tulee ostettua jatkossakin, kun vaan jostain saa. Edelleenkin paras maistamani suomalainen Tupla IPA

Olutlasi: Spiegelau IPA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *