Testissä Velkopopovický Kozelit

Yleistä: Lähes jokainen ihminen joka on joskus kaupassa käynyt on nämä nähnyt ja lähes jokainen, joka juo olutta on näitä maistanut. Kyseessä on tietenkin Velkopopovický Kozelin oluet. Kozelit saivat alkunsa vuonna 1874 Tsekeissä ja sitä valmistaa panimolla nimeltä Plzeňský Prazdroj. Tämä kyseinen panimo onkin yksi Tsekin suurimmista ellei jopa suurin panimoalan yritys ja osa yhtä maailman suurinta panimoalan yritystä SABMilleria.

Panimo valmistaa neljää erilaista olutta ja tänä vuonna on/oli saatavilla 140 vuotisjuhlan kunniaksi erikoiserä suodattamatonta ja pastöroimatonta juhlaolutta nimeltä Kvasnicový Special. Kävin sitä maistamassa 60’s Palaverissa, mutta eipä juurikaan tarjonnut mitään erityistä. Peruslageriahan se oli.

Nyt sitten kävin pitkästä aikaa maistoon suomalaisten maitokauppojen hyllyistä löytyvän Kozel –kolmikon ja nämähän löytyy lähes joka ikisestä maitokaupasta. Alla onkin pienimuotoista arviota näistä olusista.

Velkopopovický Cerny (Dark) 10°

 Olutopas.info – Arvio

Cerny eli kavereiden kesken Tumma Velko, on prosenteiltaan porukan miedoin (3,8%)  ja porukan tummin (tyyliltään Tumma Lager). Tämä olut taitaa edelleenkin olla Suomen myydyin Tumma lager, ellen ole aivan väärässä. Mitäs se sitten tarjoaa maistelijalle?

Nelisenttinen vaahto ja kirkas punertavan tummanruskea. Tuoksultaan metallinen, maltainen, paahteinen ja hieman makean oloinen, jopa sokerinen. Melko reilu kotikalja fiilis iskee nenään. Suutuntumaltaan mieto, kevyt ja hieman jopa vetisenkin oloinen. Maultaan Tumma Velko on makea paahteisen maltainen, leipäisä ja taustalla pientä marjaisuutta. Maistuu melko paljon kotikaljalta. Erittäin helposti juotava tumma lager. Rungon ohuus pudottaa pisteitä. Ruokajuomana ihan ok, mutta ei tämä juurikaan ihmeitä tarjoa. Omalla tavallaan klassikko  .

Pisteet: 27/50

Velkopopovický Premium Lager 12°

Olutopas.info – Arvio 

Premium Lagerin oikea versio on 4,8 %, mutta meillä päin se jostain ihme syystä tarjoillaan 4,6 %:n vahvuisena. Onko sitten oikeasti muuta eroa, kuin etiketti? Tyyliltään tämä Premium on Tsekkityylinen Pils.

Lasin reunoille jää melko reilusti pitsiä, kun parin sormen mittainen vaahto tekee työtään tämän kullankeltaisen Pilsin päällä. Tuoksusta erottuu viljaa ja hivenen ruohoista humalointia. Tuoksu ei paljoa tarjoa. Maltaisuutta ja metallia tunkeutuu myös sieraimiini. Maultaan viljaisen leipäisä, ruohoista humalointia on mutta vain nimeksi. Maltainen maku on melko lailla päällimmäisenä esillä, mutta aika mauton tapaus. Pieni metallinen tunne on myös havaittavissa. Pilsner Urquelliin vertaaminen olisi jopa rangaistava teko, eikä kyllä kävisi mielessäkään. Ei juurikaan tarjoa muuta, kuin ajatuksen, että ruokajuomana voisi toimia. Muuten melko perusbulkkia.

Pisteet: 23/50

Sitten vielä viimeisen kimppuun eli…

Velkopopovický Svetly (Original) 10°

Olutopas.info – Arvio 

Viimeisenä maistoon Svetly, joka on tyyliltään sama, kuin edeltävä mutta prosentteja on 4,0 %. Muistan tämän muutamien vuosien takaa käydessäni Budapestissa. Tämä olut maksoi läheisessä maitokaupassa 0,40 euroa pullo ja sitä tuli sitten muutamat maistettua. Tämän jälkeen ei olekaan tullut maistettua kunnes nyt.

Väriltään kullan keltainen, mutta hieman Premiumia vaaleampi. Vaahto yltää lähes siihen parin sormen mittaan asti. Tuoksu on melko viljainen ja metallinen. Tuoksu on lähes olematon. Maussa mennään melko samalla linjalla, kuin tuoksussa eli eipä paljoa anna. Vetisen oloinen, ruohoisuutta ja makeutta. Erittäin pliisu tuotos. Pieni ruohoisen humaloinnin tunne erottaa Svetlyn perusbulkkilagereista.

Pisteet: 22/50

Yhteenveto: Nämä kolme Kozelia eivät juurikaan tarjonneet mitään suuria makuelämyksiä. Svetly ja Premium ovat melko peruslagereita, eikä niistä tule mitään sellaista mieleen, että miksi jatkossa ostaisin. Cerny on hieman liian ohut, mutta kuitenkin ruokajuomana vallan mainio olut. Tästä kolmikosta jatkossa ei tule ostettua, kuin yhtä ja ainutta ja sehän on Cerny. Sekin ainoastaan ruokapöytään.

Tämän testin paras olut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *