Nøgne Ø India Pale Ale

Nøgne Ø India Pale Ale

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Nyt on arvioinnissa olut, joka on tänä vuonna tarjonnut yhden parhaimmista makunautinnoista. Ensimmäistä kertaa pääsin maistamaan tätä olutta, vasta tänä vuonna ja paikkana oli Helsinki Beer Festival. Siellä Nøgne Ø India Pale Ale löytyi Oluthuone Leskisen hanasta. Makuelämys oli täydellisyyttä hipova.

Seuraavan kerran otin samaisen oluen maistoon aivan kotosalla. Minulle oli saapunut oluttilaus muutama päivä ennen HBF:ää ja siellä on mukana tämä Nöknen IPA. Kolmas ja viimeisin maisto kerta sattui tälle viikolle, kun kävin keskiviikkona Joensuun 60’s Palaverissa maistamassa Kosoolan ja Hiisin Pohjoisen Jättiläistä. Jättiläisen jälkeen otin sitten vielä makusteluun tätä IPAa.
Nøgne Ø India Pale Ale komeilee mm. Olutopas.infon IPA –listan kärjessä ja vieläpä melko ylivoimaisesti. Toisena listalla on Loistava Alesmith IPA, joka oli viime vuoden yksi parhaista oluistani.

Nøgne Ø on ehdottomasti yksi suosikki panimoistani ja heidän oluitaan on runsaasti omien parhaimpien oluiden joukossa. Arvioinnissa oleva IPA, on juuri se minkä kotosalla maistelin. Kuvat taas ovat otettu tällä viikolla 60’s Palaverista. Olin silloin kotona maistellessa näköään sen verran innoissaan, etten muistanut ottaa kuin yhden kuvan. No sattuuhan sitä 🙂

Panimo: Nøgne Ø

Maa: Norja

Tyyli: India Pale Ale

Voltit: 7,5 %

Kantavierre: 16,4 %

Katkerot: 56,0 EBU

Väri: 27,2 EBC

Humalat: Chinook ja Cascade

Maltaat: Maris Otter-, münchner-, vehnä- ja karamellimaltaat

Ulkonäkö: Melko reilun kokoinen (sellainen kolme sormen mittainen) ja kestävä vaahto. Väriltään punertavan kuparinen. Hyvältä näyttää!

Tuoksu: Tuoksusta tulee esiin hedelmäkorillinen erilaisia hedelmiä. Sitrusta, persikkaa ja mangoa. Havumetsäistä humalaa mahtuu mukavasti messiin. Humalointi muutenkin aromi voittoinen ja tämän vuoksi hiveleekin sieraimia. Loistava tuoksu. Hanasta maistettuna sitrushedelmä oli hivenen miedompi ja tuoksu oli mukava hedelmäcocktail.

Maku: Maussa myöskin näitä etelän hetelmiä. Pehmeyttä tarjoaa mango ja persikka. Sitten kirpeyttä tuo sitrukset. Havumetsä humisee, kun tätä kiskoo kitusiinsa. Pihkaa jää hampaankoloon. No nyt meinasi jo taittua runoilun puolelle, joten jatketaan arviota. Humalointi on erittäin aromikas, eikä potki suussa vaan hellästi hyväilee. Mallasrunko ei jää missään vaiheessa kakkoseksi vaan tulee käsi kädessä humaloinnin kanssa. Jos joku olut on tasapainoinen, niin se on tämä.

Tuomio: Puoli litraa silkkaa mahtavuutta. Sanakirjassa India Pale Alen kohdalla on kuva tästä oluesta. Ei mikään överi katkeropommi, vaan taivaallisen aromikas IPA. Ehdottomasti tämän vuoden parhaita oluita ellei jopa paras. Ainut moite on se, että se loppui.

Ostanko jatkossa: No helvetti! Tottakai minä ostan. Osta sinäkin, mutta jätä myös mulle 🙂

Mistä:
Arvioinnissa olleen pullon tilasin netistä Saveur Bière –sivustolta. Löytyy mm. 60’s Palaverin ja kuuluu ravintolan pysyvään valikoimaan.

Pisteet:
Tuoksu: 9/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 9/10
Suutuntuma: 5/5
Yleisvaikutelma: 17/20
Yhteensä: 44/50
Kolme sanaa: Pullollinen silkkaa täydellisyyttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *