Laitilan Mississippi Beer

Laitilan Mississippi Beer

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Nyt arvioinnissa on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan uutuus olut nimeltä Mississippi Beer. Kyseessä on Laitilan valmistama spesiaalierä, joka tulee saataville muutamiin olutravintoloihin ja ainakin Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot –tapahtumaan. Muutama viikko sitten pääsin maistamaan tätä olutta käydessäni kyläilemässä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimolla.

Mikä on Mississippi Beer?
Mississippi Beer on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja mississippiläisen Yalobusha Brewing Companyn yhteistyönä kehitetty ja pantu suodattamaton höyryolut. Tämä olut on kehitetty juhlistamaan Suomen arvostetuinta Blues –festivaalia Rauma Blues:ia, jossa Amos Harvey on toiminut monivuotisena Amerikan mantereen kontaktimiehenä. Ennen uraa musiikin parissa Amos oli myöskin toiminut oluenpanijana jo pitkät ajat ja koska oluiden maailma veti häntä jälleen puoleensa, hän päätti jättää musiikin vähemmälle ja siirtyä viime vuonna Yalobusha Brewing Companyn oluenpanijaksi.

Mikäs sitten on höyryolut?
Höyryolut (California Common) on amerikkalainen oluttyyli. Tyylilaji sai alkunsa Yhdysvalloissa 1800 –luvun loppupuolella ja pääsyynä oli kylmätilojen puuttuminen. Anchor Brewing Companya pidetään tämän nykyisen Höyryoluen isänä ja heidän Anchor Steam Beer on varmasti tunnetuin tyylilajin edustaja.

Höyryolut valmistetaan pohjahiivalla, mutta pintahiivaoluiden korkeammissa käymislämpötiloissa. Tästä syntyykin oiva yhdistelmä Lagerin maltaisuutta ja Alen hedelmäisyyttä.

Lisätietoa tästä oluttyylistä:

Voihan sen etiketin näinkin esittää 🙂

Mennäänpäs sitten testaamaan, kuinka tämä yhteistyön tulos toimii…

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: California Common (Höyryolut)

Voltit: 5,0 %

Kantavierre: 11,5 %

Katkerot: 35 EBU

Väri: 20 EBC

Humalat: Nugget, Cascade, Citra, Centennial ja Simcoe

Maltaat: Pale ale, vaalea ja punainen karamelli

Ulkonäkö: Olut piti kaataa erittäin varovasti lasiin, koska sillä oli hirmuinen hinku kuohua. Vaahtoa rakentui reilu neljä sormea ja se viihtyi todella pitkään oluen pinnalla. Siitä sitten se lähti vähitellen häviämään, mutta muistoksi jätti melkoisesti pitsiä.

Tuoksu: Ensimmäisenä tuoksusta tulee esiin sitrushedelmäistä humalointia. Sitrushedelmän jälkeen esille tuleepi viljaisuutta ja yrttimäisiä vivahteita.

Maku: Maultaan voimakkaan sitrushedelmäinen ja mäntymetsäistä puumaisuutta. Hieman kuivahko. Viljamaista leipäisyyttä myöskin messissä.

Mississippi Beer ensimaistossa panimolla

Tuomio: Oikein maistuva rapsakka Höyryolut, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua olutmakusteluihini. Tämän tyyliset oluet ovat ainakin itselläni melko harvoin maistelussa. Tämä johtuu myös siitä, kun ei ole mikään yleisin oluttyyli maassamme. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalta oikein hyvä veto ja tykkäsin tästä oluesta erittäin paljon.

Ostanko jatkossa:Voisin hyvinkin kuvitella ostavani jatkossakin, mutta kun kyseessä on pieni erä, niin jää varmaan haaveeksi. Ellei sitten Helsingin SOPPiin ole tulossa, niin vois uudestaan kopasta.

Mistä: Sain arvioinnissa olevan pullon panimolta. Saatavilla Lahden Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtumassa 26.6.-28.6.2014 ja muutamissa olutravintoloissa.

Olutlasi: Spiegelau Lager

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 34/50

Kolme sanaa: Rapsakan sitruksinen höyryolut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *