Alkon kesäoluet 2014 – Vehnäinen kesä

Elämme taas sitä aikaa vuodesta, kun Alkon kesäoluet saapuvat. Joka vuosi niitä odotetaan ja joka vuosi pettymys on taattu. Tämä vuosi ei eroa millään tavalla viime vuodesta. Viime vuonna Alkon kesäoluiden saapumisen aikaan olin flunssassa ja tänäkin vuonna sama homma. Pari antibioottikuuria on päällekkäin menossa ja keuhkoputkentulehduksen kanssa taistellaan. Onneksi taisto on jo voiton puolella. Nyt kuitenkin niihin Alkon kesäjuomiin.

Viime vuonna Alkon kesäolutvalikoimaan ja muutenkin siinä kesän seutuihin tuli muutamia oluita, joiden seasta nousi yksi ylitse muiden. Muuten juomat olivat melkoista random –tavaraa. Ei sillä etteikö siellä olisi ollut kelpo oluita, mutta niin harvoin tulee Alkoon oluita, niin miksi vain kelpo oluita. Eikö voisi hieman yrittää. No joo minä tiedän, ettei voi yrittää kun vuodesta toiseen näitä valintoja katsoo. Viime vuoden valikoiman paras olut oli Nøgne Ø India Saison, jota täytyi pariinkin otteeseen käydä ostamassa. Muuten ei hurraa huutoja kuulunut. Tänä vuonna kesään lähdetään vehnäoluiden kanssa, koska Alkon kesäolutvalikoima sisältää ainoastaan vehnäisiä juomia. Tätä ”monipuolista” kesävalikoimaa täydentää vielä se, että jokainen näistä oluista ovat vielä saksalaisia. Alkon kesäolutvalikoima on tänä vuonna hurjat neljä olutta, joiden seassa on kaksi Hefeweizenia, kaksi Kristallweizenia ja yksi Dunkelweizen (tarkemmin erikoisvilja). Tähän väliin kaksi sanaa MITÄ HELVETTIÄ!!!

Missä ovat Saisonit, IPAt tai APAt. No nehän ovat nettikauppojen ja Systembolagetin –valikoimassa tietenkin, eikä tämän meidän Monopolimarketin valikoimassa. Tykkään vehnäoluista, joten tavallaan asia voisi olla ok, mutta jos Alkolla on tarkoitus palvella kaikkia, niin mitä palvelua on tämä? Suoraan sanottuna naurettava valikoima, mutta ei siinä auta valittaa. Joko käy nämä ostamassa tai sitten hommaa juomansa muualta. Suomen valtio muutenkin koko ajan enemmän ja enemmän suosii tätä muualta ostamista. Ei ne suoraan sitä sano, mutta hyvin sen piilomarkkinoivat kaikilla esteillä ja verokorotuksilla. Tällainen neljän vehniksen ”kesäkampanja” ei ainakaan tilannetta paranna.

Kuva: Diamond Beveragesin Facebook -sivu

Siinä olikin pientä avautumista tämän vuoden kesäoluista, mutta onhan kesään tulossa Alkolta muutakin. Mm. valikoimaan saapuu skottipunkki BrewDogin Hello My Name Is Päivi. Tätä ei voi sanoa kuuluvaksi kesäolut –sarjaan, koska se nyt vaan sattuu tulemaan samaan aikaan hyllyihin. Toinen valikoimaan tuleva olut on jo oikeasti hatunnoston arvoinen suoritus ja toivonkin tämän jäävän pysyvään valikoimaan, vaikka en sitä ole edes maistanut. Kyseessä on Green’s IPA. Mikä tekee tästä erityisen on se, että kyseessä on täysin gluteeniton olut. Näitä gluteenittomia oluita on loppupeleissä erittäin vähän saatavilla ja ne ovat pääasiassa melko kehnon makuisia. Joten tämä on erittäin tervetullut gluteeniton vaihtoehto.

Sitten hieman pohdintaa näistä vehnäisistä kesäoluista. Listahan on tällainen:

Erdinger Urweisse ja Schneider Weisse TAP2 Mein Kristall tuli käsitteltyä jo aikaisemmassa kirjoitukssani näistä kesäisistä oluista. Tässä linkkiä siihen jos jäi lukematta:
Alkon kevään & kesän 2014 uutuusolut pohdintaa

König Ludwig Weissbier
Lukemani perusteella vaikuttaa melko perusHefeltä. Ei aikanaan näin alustavasti herätä ilon kiljahduksia, mutta tulee varmaan maistettua. Alkon perusvalikoimasta löytyy jo lukuisia laadukkaita Hefeweizeneitä, niin en näe pointtia tuoda lisää samanlaisia. Tähän väliin pakko lainata Olutoppaasta tämän oluen arviosta Johnny Rion (Tuopin Ääressä –blogin kirjoittaja) kommentti tästä oluesta ”Tyylipuhdas, mutta munaton”. Tällä kommentilla todennäköisesti ei tarkoiteta oluessa käytettyjä ainesosia 🙂

Störtebeker Roggen Weizen
Nämä Störtebeker –oluet eivät ole vielä tähän päivään mennessä viehättäneet minua millään tavalla, mutta voisiko tämä olla poikkeus. Kyseessä on Dunkelweizen tai jos vielä tarkempia ollaan, niin Erikoisvilja olut. Tämän valmistuksessa on käytetty vehnän lisäksi ruis- karamelli- ja paahdettua mallasta. Eli luvassa on ainakin erikoisempi vehnäolut. Hinta hipoo lähes viittä euroa, joten kertaalleen pitää maistaa ja katsoa, kuinka toimivat ruis ja vehnä keskenään.

Tässäpä oli höpinää Alkon tämän kesän oluista. Talvi- ja jouluolutvalikoima on ollut Alkossa oikeasti laadultaan hyvää, mutta nämä kesäoluet ovat näyttävät menevän vuosi vuodelta enemmän päin metsää. Noiden neljän vehnäoluen lisäksi, kun Alkon valikoimaan saapui äskettäin vielä Weihenstephaner Kristall Weissbier, niin vehnää on kyllä ainakin saatavilla.

Tällä menolla ensi vuoden kesävalikoima koostuu kolmesta Vaaleasta Lagerista.

3 thoughts on “Alkon kesäoluet 2014 – Vehnäinen kesä

  1. Toivottavasti joku tampio siellä Alkon yläkerrassa lukisi tämän tekstin, että tajuaisivat vihdoin pienen valikoimansa huonon tason.

  2. Jos jotain positiivista tästä hakee, niin ainakin vehnäoluiden vaihtuvuus on alkossa hyvällä mallilla, ehkä siihen on syynä se että vehnäolut menee hyvin kaupaksi ja kysyntään vastataan. Ei sekään hyvä olisi jos siellä Alkossa olisi ne 4-5 samaa vehnää aina hyllyssä ja vaihtuvuutta ei olisi.

  3. Paranemisia Jaska! Hyvä kritisoiva kirjoitus, Toivoisin Alkon myös seuraavan blogi-ja foorumikirjoittelua, jotta viestit menisivät perille. Näitäkin kirjoituksia voisi linkata palautteen muodossa monopolin suuntaan. Jokatapauksessa hyvää kesää ja yhtä hyviä tai parempia oluita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *