Alahovin Viinitilan Oluet

Maaliskuun lopulla matkasin perheeni kanssa kohti Savoa ja menimme isäukon luokse viikonloppua viettämään. Matkan varrella oli yksi pieni välietappi nimeltään Alahovin Viinitila ja olin kuullut, että siellä ovat aloittaneet valmistamaan olutta. Kuopion suunta on itselleni tuttua seutua, kun siellä tuli opiskeluaikoina asusteltua sellaiset viisi ja puoli vuotta. Olen myös ajanut satoja kertoja Kuopio – Joensuu –väliä. Moneen otteeseen on ollut tarkoitus käydä Alahovin Viinitilalla, mutta se on vaan joka kerta jäänyt ainoastaan suunnitteluasteelle. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja nokka kohti viinitilaa.
Paikan päällä pääsin tutustumaan panimoon ja keskustelemaan heidän oluistaan. Siellä sain maistiaisen yhdestä panimon oluesta, joka oli Vanhan Tornin Vaalea Olut. Reilun tunnin mittaisen rupattelun jälkeen ostin parit pullot kumpaakin Alahovin olutta mukaani ja sain vielä maistiaispullot matkaani.

Kävimme Kiuruvedellä viettämässä viikonlopun ja siellä maistelimme hirvenlihan kaverina Alahovin Riistamusta Viinimarjaviiniä.

Alahovin Viinitilan Riistamusta Viinimarjaviini

Tuoksussa ja maussa tulee vahvasti esille mustaviinimarja ja taustalla mansikkaa. Mansikka antaa sopivasti makeutta. Oikein maistuva marjaviini, joita harvoin tulee maistettua.

Samaisen viikonlopun sunnuntai-iltana kotosalle saavuttuani otinkin nämä oluet testiin. Alahovin Viinitilalla on harjoiteltu oluenvalmistusta pari vuotta ja sitten he aloittivat tehdä sitä kaupallisesti.
Nyt ne heidän oluet ovat ruvenneet vähitellen löytämään kauppojen hyllylle. Esim. Omastakin lähikaupastani löytyy näitä oluita.


Ensiksi otin maistoon yhden heidän oluistaan, joka oli viime vuotista testierää ja olut oli ”KahviStout”.

Alahovin Viinitilan ”KahviStout”

Tyyli: Stout
Voltit: ?

Oluen päälle muodostui erittäin kestävä kolmen sormen mittainen vaahto. Väriltään olut oli tummanruskea, jopa lähes musta. Tuoksusta tuli esiin reilua paahteisuutta, kahvia, turvesavua ja suklaata. Maultaan pehmeähkö, paahteinen ja turvetta tuntui melko reilusti. Vahva alkumaku vaihtuu melko nopeasti ja jälkimaku on hieman olematon. Hieman vetisen oloinen, reilusti hiilihappoa ja pikkuisen vissyvesimäinen. Suutuntuma kevyen oloinen ja olisinkin toivonut huomattavasti vahvempaa runkoa. Nyt jää melko latteaksi. Ei oikein sytyttänyt.

Sitten maistoon Vaaleaa olutta…

Alahovin Viinitilan Vanhan Tornin Vaalea Olut

Olutopas.info – Arvio 

Tyyli: Golden/Blond Ale
Voltit: 4,7 %

Väriltään oranssinruskea olut, jossa reilu valkoinen vaahto. Tuoksussa karamellia ja hedelmiä, mutta eipä oikeastaan muuta. Maku on tuoksun mukainen. Hivenen makea ja erittäin kevyt, jopa vetinen. Humalointi on ruohoista. Tämä ei kyllä toiminut ollenkaan. En tiedä meneekö kokemattomuuden piikkiin vai mihin, mutta ei tämä omasta mielestäni ole tässä muodossaan sellainen mitä odottaa kaupanhyllyltä löytyvän. Jotenkin Paljon virhemakuja ja vaatii paljon hiomista. Ei tule  ostettua uudestaan ellei tapahdu muutosta.

Tämän jälkeen oli vuorossa vielä se Tumma olut…

Alahovin Viinitilan Vanhan Tornin Tumma Olut

Olutopas.info – Arvio 

Tyyli: Brown Ale
Voltit: 4,7 %

Vaalea olut oli pettymys ja erittäin pliisu tapaus, joten toiveissa oli, että tämä tumma pelastaisi illan.  Tyylilajina on Brown Ale, joka ei tyylilajina hirveästi muutenkaan itseäni ole säväyttänyt. Ainut hyvänmakuinen Browni tähän mennessä on ollut Anchorin Brekle’s Brown. No kaadetaan savolainen Brown Ale ja katsotaan kuinka käy.

Olut kaatuu lasiin kirkkaana punaruskean värisenä ja melko reilulla vaahdolla. Tuoksussa pientä paahdetta ja hedelmää. Reilusti hiilihappoa, hieman paahteisuutta, hedelmää ja ripaus maltaisuutta. Erittäin kevyt ja vetinen. Maultaan epämiellyttävä kotikaljamainen olut, josta ei löydy positiivista sanottavaa. En tykännyt ollenkaan.

Kaikki kolme maistamaani Alahovin Viinitilan olutta olivat pettymyksiä ja niistä ei kyllä positiivista sanottavaa jäänyt. Harmi, mutta toivottavasti näissä tapahtuu kehittymistä parempaan suuntaan ja sitten voisi kokeilla uudestaan. Paljon on opeteltavaa vielä oluiden valmistukseen, mutta viinit olivat erinomaisia!

Alahovilaisia

3 thoughts on “Alahovin Viinitilan Oluet

  1. Alahovin vaalea olut oli omaan makuuni asiallinen, mutta kallis. -Aapo

  2. Niin juu Kiuruveden lehdessä kirjoitteleva Kala-Harri on siis isäukko? -Aapo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *