Jaska reissussa – Skotlanti Aberdeen / BrewDog – 16.2.2014

Tästä alkaa reissupäiväkirjani Skotlantiin Aberdeeniin, minne BrewDog – panimo kutsui minut vierailemaan. Reissusta on paljon kerrottavaa, joten käyn jutut läpi päivä kerrallaan. Tulen kirjoittamaan nämä jutut myös Englanniksi. The English version coming soon! Tälle reissulle minun lisäkseni oli kutsuttu kahdeksan olutblogistia/olutkirjailijaa.

 Sunnuntaina 16.2.2014 ystäväni heitti minut Helsinki-Vantaan lentokentälle ja siitä lento lähti klo. 10.40 kohti Kööpenhaminaa, joka toimi välietappina ennen Aberdeenia. Kööpenhaminassa minulla oli kolmisen tuntia aikaa odotella seuraavaa lentoa ja olihan se melko raskas kolmetuntinen janoiselle matkaajalle pyöriä keskellä Carlsberg helvettiä. Lopulta ratkesin ja päädyin ostamaan pienen muovituopillisen tätä ” Probably the best beer in the world” –olutta. Ei todellakaan ollut parasta olutta, mutta senhän te kaikki tiedätte. Olihan se harmittavaa olla Tanskassa, joka tunnetaan lukuisista hienoista oluistaan ja ympärillä ainoastaan Carlsberg ja Tuborg. Ajatelkaa vaikka muutama hana, joissa Mikkeller, Nørrebro bryghus, To Øl ja Hornbeer. Silloin tämä kolme tuntia olisi mennyt silmänräpäyksessä. Lento kohti Aberdeenia lähti paikallista aikaa 14.10 ja Aberdeenissa olin klo. 15.00. Aika ero Suomeen nähden pari tuntia taaksepäin. Eikun laukku mukaan ja kohti bussia. Laukussa minulla oli mukana arvokas lasti, koska aikomuksena minulla oli viedä BrewDogin tyypeille tuliaisina suomalaisia pienpanimo-oluita. Jyväskyläläinen Panimo Hiisi lähetti minulle seuraavat oluet:

  • Hiisi Raivoava Rakki
  • Hiisi Pläkki
  • Hiisi Basso Steam Beer
  • Hiisi Ukonmalja Hansakauppiaan Baltic Porter
Tuliaiset

ja omista kätköistäni mukaan kaivoin pullollisen Plevnan Siperiaa. Kiitokset vielä kertaalleen Panimo Hiisin jätkille näistä pulloista. BrewDogin porukka oli laatinut hyvät ohjeet joiden perusteella pystyi vaivattomasti liikkumaan. Jopa minun kaltaiseni maailman huonoin suunnistaja osasi liikkua. Bussilla matkustin n. puolen tunnin matkan Union Squaren – ostoskeskukselle. Tuolla ostoskeskuksella kiertelin etsien ruokakauppaa, josta voisi hommata pari janojuomaa hotellia varten ja lopulta löytyikin jättiketjun Marks & Spencerin vähittäiskauppa. Sieltä löytyi pienen pieni oluthylly, jossa perusbulkit Heineken, Budweiser yms. Lopulta mukaan lähti pari pulloa ja sipsipussi.

Ibis Aberdeen Centre

Sitten nokka kohti hotellia, joka oli nimeltään Ibis Aberdeen Centre. Hotelli sijaitsi muutaman sadan metrin päässä ostoskeskuksesta ja aivan sataman vieressä. Monen tunnin mittainen reissu oli hoidettu alta pois ja pieni lepohetki oli paikallaan. Greenwich Black IPAa eikun pieneen muovimukiin ja sängylle makailemaan…

Marks & Spencer Greenwich Black IPA
Helposti juotava ja oikein mainio Black IPA, jossa greippisyyttä ja hieman palanutta maltaisuutta. Kuivahko ja puumainen. Tässä oluessa on käytetty jenkki- ja brittihumalia.

Marks & Spencer Greenwich Black IPA

Oluen jälkeen ajattelinkin lähteä kohti BrewDog Baaria, joka sijaitsi viiden minuutin kävelymatkan päässä hotellilta. Saavuttuani baarille yllätyin erittäin paljon, kun se olikin melko pienen kokoinen paikka. Ennakkoon ajattelin, että baari olisi suuri tai jopa massiivisen kokoinen, mutta kyseessä olikin pieni ja oikein viihtyisän näköinen olutmesta.

Hanalistalla oli BrewDogin oluista:

Näistä itselleni yksi maistamattomista oli Schwarzbier nimeltä Zeitgeist. Pint –lasillinen mustaa lageria ja pieni juustolautanen olivat ensimmäinen valintani tälle illalle.

BrewDog Zeitgeist
Maultaan hieman palaneen paahteisen maltainen, suklainen, yrttistä katkeruutta ja keveähkö runko. Hyvä Schwarzbier ilman erikoisia kikkailuja. Helposti lähestyttävä olut.

Juustolautanen ja BrewDog Zeitgeist

Juustolautanen sisälsi lukuisia herkkuja ja päällimmäisenä mieleeni jäi erittäin voimakas sinappi, jossa makkarasiivua dippasin. Lähes silmät vuotaen kaadoin kunnon suullisia Zeitgeistia naamaani, että polte häviäisi. Oikein monipuolinen makunautinto. Tuoppi ja lautanen alkoivat vetää viimeisiään, joten olikin aika ruveta etsimään seuraavaa olutta. Päädyin ottamaan hanasta toisen maistamattoman, joka oli…

BrewDog Lumberjack Stout
15,2 prosenttinen Imperial Stout, joka oli erittäin makea ja alkoholi tuli vahvasti esille. Omaan makuuni oli aivan liian makea. Siirappia, tummaa kypsää hedelmää, kauraa ja paahteisuutta. Tässä oluessa on käytetty mukana myös pekonia. Sitä en suoraan huomannut, mutta pientä savuisuutta havaittavissa.

BrewDog Lumberjack Stout
BrewDog 5 A.M. Saint

Lumberjackia tilatessani vierestäni minun tervehdittiin ja kyseessä oli blogikollegani Ranskasta Pierrick Niewiadowski. Meillä lähti heti juttu luistamaan. Hetken päästä siirryimme tiskiltä pöydän ääreen jatkamaan keskustelua ja oluiden nautiskelua. Lumberjackin jälkeen oli aika ottaa hieman kevyempää, joten hain pintillisen BrewDogin 5 A.M. Saintia. Tämä Saint on ollut itselläni useampaan otteeseen maistelussa ja oikein maistuva olut. Tämän jälkeen oli aika ryhtyä käymään läpi pullovalikoimaa. Pitkä matkaaminen jo hieman väsytti, niin olikin aika ottaa kahvinen piristysruiske…

BrewDog Cocoa Psycho
10 prosenttinen  Imperial Stout, jonka valmistuksessa käytetty kaakaota, kahvia ja vaniljaa. Humalointiosastolla käytetty kolmikkoa Cascadea, Fugglesia ja Goldingsia. Voimakkaasti humaloitu erittäin kaakaoinen, suklainen ja kahvinen Imperial Stout. Kuivahko olut, jossa lakritsia. Kaikin puolin hyvä Imperial Stout, joka ei kuitenkaan yllä huippuoluiden luokkaan. Oluen mukana tuli pieni kippo, jossa oli kyseisen oluen valmistuksessa käytettyjä kaakaopapuja.

BrewDog Cocoa Psycho

Cocoa Psychoa siemaillessa seuraamme liittyi olutblogisti Norjan Trondheimista Tommy H. Helland. Kolmestaan jatkoimme kiivasta ja mielenkiintoista olutkeskustelua, jossa Pierrickin BrewDog Abstrakt AB:14:kin kaatui syliini. Oikein mukavia herroja ja juttua meillä riitti. Sitten olikin vuorossa jenkkiolutta, kun kävin hakemassa maistoon…

Stone Ruination IPA
Päiväys oli kadonnut pullonkyljestä, mutta niin oli myös tuoreus. Ei todellakaan tuoreimmasta päästä. Greippinen ja havumetsäinen voimakkaasti humaloitu jenkki IPA.

Stone Ruination IPA

Tommylta sain maistaa…

Mikkeller Årh Hvad?!
Mikkellerin 6,8 prosenttinen Belgityylinen Ale, jossa reilusti Brettanomyces – hiivaa. Oikein kelpo Belgi.

Dieu du Ciel Péché Mortel

Kanadalainen melko vaikuttava Imperial Stout. Reilun kaupan kahvilla ryyditetty IS. Kahvi tulee esille erittäin vahvasti. Nautinnollinen olut, jota voin suositella kaikille.

Dieu du Ciel Péché Mortel

Pierrickin oluista pariin otteeseen hörppäsin…

8 Wired The Big Smoke
Uusi-Seelantilainen 6,2 prosenttinen savuolut. Odotin vahvempaa savuisuutta, mutta jäi melko miedoksi. Helposti juotava savuolut ja hieman kevytkin. Ei yllä Heller-Trumin herkkujen  ja Vakka-Suomen Prykmestar Savukatajan tasolle.

Sitten pöytään pamahti iso pullo, jonka Tommy kävi ostamassa jaettavaksi…

The Bruery Tart of Darkness
Jenkkipanimon The Brueryn valmistama Hapan Stout. Erittäin tasapainoinen olut, jossa happamuus ja paahteisuus olivat käsi kädessä. Tämän illan yksi hienoimpia oluita. Maussa mukana valkoviiniä ja vadelmaa. Loistava olut.

The Bruery Tart of Darkness

Tässä vaiheessa seuraamme liittyi myös Ari ”Arde” Juntunen, jonka lento oli ollut tunnin verran myöhässä. Olin juuri hakenut ison pullollisen jaettavaksi…

AleSmith Wee Heavy Scotch Ale
Loistavan jenkkipanimon 10 prosenttinen SkottiAle. Pitemmän aikaa jo olen halunnut tätä maistella, joten nyt sitten otimme Wee Heavyn testiin. Makukokemus ei aivan yltänyt odotuksiin, mutta siihen vaikuttaa myös ettei nämä SkottiAlet kuulu hirveästi suosikkeihini. Aimo annos tummaa hedelmää, tummaa suklaata ja paahteisuutta. Erittäin maltainen olut. Täydellisen tasapainoinen. Kuivahko. Erittäin hyvä olut, vaikka ei täysin sytyttänytkään.

AleSmith Wee Heavy Scotch Ale
Vas. Pierrick ja oik. Tommy, joka kuvassa opettaa kuinka lausutaan Ø
Illan saldoa!!!

Wee Heavy jäikin illan viimeiseksi olueksi BrewDog Baarissa, kun valomerkki päätti olutkeskustelusessiomme siinä päivän vaihtuessa maanantain puolelle. Olutbloginelikko lähtikin siirtymään hotellia kohti valmistautumaan huomiseen päivään. Yömyssynä hotellilla maistoin yhden BrewDogin Unleash The Yeast –sarjasta, jonka olin ostanut mukaani baarilta. Samalla mukaani ostin myös yhden BrewDogin olutlasin. Tässä olutnelikossa on valmistettu sama olut käyttäen eri hiivoja ja ensimmäisenä maistoin…

BrewDog Unleash the Yeast: Pilsen Lager
6,3 prosenttinen Vahva lager / Imperial Pils. Melko reilusti ruohoista humalaa. Makean maltainen ja sitrustakin löytyy. Ei oikein minun makuuni. Melko peruslager.

BrewDog Unleash the Yeast: Pilsen Lager
BrewDog Unleash the Yeast -sarja

Kaikin puolin erittäin hieno päivä. Matkaaminen oli melko raskasta, mutta reilu määrä hienoja oluita loistavassa seurassa toimivat mukavana piristyksenä. BrewDog Bar oli odotuksiin nähden huomattavasti pienempi paikka, mutta oikein viihtyisä. Olutvalikoimassa oli melkoisesti mielenkiintoisia oluita ja suurin osa näistä löytyi pullopuolelta. Koko illan parhaat oluet olivat:

  • The Bruery Tart of Darkness
  • AleSmith Wee Heavy Scotch Ale
  • BrewDog Cocoa Psycho
  • Dieu du Ciel Péché Mortel

Suurella mielenkiinnolla kohti seuraavaa päivää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *