Kiteen Panimon kuulumisia

Kiteen Panimon alkutaival on ollut haastava ja takaiskuja on tullut vastaan enemmän, kuin aloittava yrittäjä osasi odottaa. Laitoin Vauhkosen Ollille muutaman kysymyksen, jossa lähinnä kyselin alkuajan vaikeuksista, tulevista uutuuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tässä on juttua Kiteen suunnalta ja vastaajana Kiteen Panimon Olli Vauhkonen.

Panimoala osaa yllättää
Ei panimoa perustaessa osannut edes kuvitella tulevia haasteita, mutta kovasti näyttää siltä että kaikki on saatu ratkaistua. Alkuun laatuongelmaa, sitten laiteongelmaa, sitten haasteita uusien olut tyylien kanssa sekä tähän vielä lisätään se että alkuun joutuu tekemään jatkuvaa tuotekehitystä että tuotteet saataisiin kunnollisiksi ensimmäisten erien aikana eikä tarvitsisi todeta esimerkiksi vuoden päästä että nyt olut alkaa olla ns. valmis. Viimeisten kahden kuukauden aikana tuotekehitykseen on tehty hyviä havaintoja ja nyt alkaisi näyttää siltä että lopultakin laatu alkaa olla juuri sellaista kuin sen on alusta asti pitänyt ollakin.

Vielä ei ensimmäisesti tuotantovuodesta pysty puhumaan, mutta syyskuussa tuli täyteen ensimmäinen vuosi VO Brewery Oy:n perustamisesta. Pakko myöntää että välillä on jännittänyt vähän liikaakin. Kevät ja kesä meni hyvin pitkälti panimoa rakentaessa, mutta viimeinkin syyskuussa lupien myöntämisen jälkeen alkoi todellinen yllätysten aika. Ensimmäinen Pils erä sisälsi rutkasti viallisia pulloja, jonka vuoksi katsoin parhaaksi jättää osan erästä myymättä. Sitten kun laatu oli saatu suht hyvälle tasolla pientä hiilidioksidin puutetta huolimatta pullotuslaitetta joutui huoltamaan noin kuukauden ajan. Ja siinä vaiheessa kun yrityksen tuotanto on saatu käyntiin ja tulee kuukauden seisokki, käy mielessä kaikenlaisia rumia ajatuksia. Onneksi kuitenkin paikallinen yritys otti asian hyvin hoitaakseen ja ongelmasta pääsi yli mahdollisimman kivuttomasti, sehän oli varmaa että tuona aikana takkiin tuli ja pahasti. Olikin omanlainen haaste saada menetettyä tuotantoaikaa kiinni kun laitteet olivat huoltojen jälkeen kunnossa, varsinkin kun pienpanimo tuotteiden valmistusajat lähentelevät noin neljää viikkoa. Mutta toisaalta oli parempi että ongelmat tulivat alussa, jonka ansiosta asiakkaat ymmärsivät hyvin ettei kaikki aina suju täysin ongelmitta uuden yrityksen perustamisessa.

Ei oikotietä onneen.
Eniten harmaita hiuksia on tuottanut hiilidioksidijärjestelmä. Alusta asti halusin että hiilidioksidin lisääminen olueen olisi mahdollisimman helppoa, sillä tapoja on monia ja pääasiassa kaikki tavat ovat hyvin aikaavieviä. Pullotuslaitteessa on valmius toimia sodastreamin tavoin eli sen pitäisi lisätä täysin hiilihapottomaan olueen pullotusvaiheessa hiilihappo paineistuksen alaisena, joka siis kuulostaa ja on täysin vaivaton tapa saada olut hapotettua. Mutta pari viikkoa sitten tuli todellisuus vastaan eli kaikesta säätämisestä ja yrityksestä huolimatta tällä systeemillä hiilihappotasoa ei saa täydelliseksi, se on hyvä mutta ei niin hyvä kuin sen pitäisi olla. Ainut vaihtoehto oli siis hankkia laitteistoon lisäpäivitys että tämä ongelma saadaan hoidettua pois mahdollisimman äkkiä. Viikko sitten hiilidioksidijärjestelmää muutettiin sellaiseksi että kaasu voidaan ohjata sumuna oluen läpi ennen pullotusta, jonka ansiosta se sitoutuu olueen erittäin hyvin ja matalan lämpötilan ansiosta sen saa siirrettyä letkuja pitkin pullotuslaitteelle ilman vaahtoamista tai hiilidioksidin häviämistä. Tämähän on aikaavievää ja parhaan mahdollisen hapotuksen saamiseksi tätä joutuu tekemään pari kertaa ennen pullotusta. Nyt siis tämän viikkoisen pullotuksen perusteella pystyy sanomaan että hiilihappotaso on viimeisellä täydellinen. Oli hyvä idea yrittää tehdä asiaa helpomman kaavan mukaan, mutta se olisi kannattanut jättää pelkälle ajatustasolle.

Kiteen Pajari Porter

Uusia tuotteita
Onneksi kaikesta huolimatta on kerennyt muutakin tehdä kuin ratkaista ongelmia tai korjata vikoja. Vaikkakin uusien oluiden valmistamisessa itsessään on aina oma haasteensa, koska käytetään erilaista hiivaa, valmistusaikaa, keitto-ja mäskäysaikaa jne. Joulukuun alkuun valmistui ensimmäiset erät Porter ja Indian Pale Ale olutta ja joulun alle pääsee pullottamaan jo toista erää. Porteriin on käytetty savu-sekä suklaamallasta ja kevyttä humalointia. Indian Pale Ale on taas hieman punertava vaalea Ale tyyppinen olut, jossa on runsas humalointi ja kevyt mallasrunko. Oman haasteensa hiilihappojen lisäksi näiden oluiden valmistukseen toi Suomen alkoholilainsäädäntö. Onhan se hyvin ikävää että perinteisesti hieman vahvemmat oluen joudutaan väkisin mallasrunkoa keventämällä muuttamaan maitokauppavahvuiseksi. Mutta en kuitenkaan siitä huolimatta millään tavalla ole pettynyt sillä asiassa oli jollain tavalla oma mukava haasteensa. Tästä sain myös kipinän laittaa alkoon hakemusta ensi vuoden alusta, josko sinne saisi ensi talvea varten tuotekehityksessä olleen hieman vahvemman oluen.

Uusia suunnitelmia
On aina mukava kun vuosi vaihtuu ja pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Panimolla on ollut hyvin raskas sekä jännittävä syksy, mutta onneksi kaikkiin ongelmiin löytyi ratkaisut ja tämän ansiosta tammikuun pääsee aloittamaan uudella innolla ja ideoilla. Tärkeintä ensi vuodelle on jakelun kasvattaminen ja näkyvyys. Tuotantotaukojen ja laitevikojen takia oluiden saatavuus on jäänyt aika pitkälti parin paikkakunnan alueelle, mutta tähän asiaan tulee korjaus ensi vuoden aikana. Pari uutta olutta tulee tuotekehitykseen, ideana on tehdä kesälle ja talvelle omat kausioluet Pajarien rinnalle mutta näistä myöhemmin. Nyt kun olutta on päässyt tekemään kuten pitääkin, käymistankeissa ottaa nopeasti tilavuus kiinni eli ensi vuoden puolella on laitettava tilaukseen muutama isompi käymistankki että kasvavaan kysyntään pystyy vastaamaan. Toivottavasti laitteistojen toimivuuden puolesta kaikki on mahdollisimman kivutonta, vaikkakin pakko myöntää että ongelmien ansiosta sain kullanarvoista kokemusta.

4 thoughts on “Kiteen Panimon kuulumisia

  1. Onko Pajari IPA:n nimi tosiaan Indian Pale Ale? India-sanan loppuun ei nimittäin kuuluisi n-kirjainta.

  2. Onko sinulla Jaska tietoa Kiteen Panimon nykytilasta? Ei ole näkynyt oluita kaupassa ja nettisivut on alhaalla.

    1. Olin Kiteen Panimon Olli Vauhkosen kanssa yhteyksissä muutamia viikkoja sitten. Kiteen Panimolla oli ollut kesän aikana iso remontti ja ennen sitä olivat tehneet mahdollisimman paljon olutta myyntiin. Nyt ne on ruvenneet loppumaan vähitellen. Olli sanoi, että nyt vähitellen hän pääsee taas valmistamaan olutta, joten pitäisi taas kohta puoliin kaupasta löytyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *