Rinnakkaisvertailu – Malmgård Dinkel 5,3 % & 4,5 %

Rinnakkaisvertailu – Malmgård Dinkel 5,3 % & 4,5 %

 Olutopas.info – Arvio (5,3%)

Olutopas.info – Arvio (4,5%) 

Yleistä: Parisen viikkoa sitten kävin hakemassa Alkosta maisteluun Malmgårdin uutuusoluen Dinkel 5,3 %:sen. Tämä kyseinen olut on entuudestaan tuttu maitokaupan puolelta, jossa prosentteja sillä on 4,5. Tässä olikin oiva mahdollisuus rinnakkaisvertailulle, joten pitihän se käydä Prisman hyllystä hakemassa myös tuo maitokauppavahvuinen Dinkel.  Näistä maitokauppavahvuisista Malmgårdin tuotteista ehdoton suosikkini on ollut loistava Huvila Pale Ale, mutta harmikseni sitä en ole Joensuusta löytänyt. Nyt kuitenkin tarkoitus selvittää kumpi Dinkel on omaan makuuni parempaa ja onko näissä mitään eroja. Näiden Dinkel -oluiden valmistuksessa on käytetty Malmgårdin omaa spelttivehnää.

Aluksi hieman tietoa oluista ja suluissa on Alkon Dinkel 5,3% speksit.

Panimo: Malmgårdin Panimo

Maa: Suomi

Tyyli: Erikoisvilja

Voltit: 4,5 % (5,3 %)

Kantavierre: 10,5 % (11 %)

Katkerot: 25,0 EBU (34,0 EBU)

Väri: 18,0 EBC (24,9 EBC)

Maltaat: Kummassakin oluessa on käytetty ohramaltaan lisäksi spelttivehnää.

Ulkonäkö:

 • 4,5 %: Oluen päälle muodostuu kahden sentin mittainen vaahto. Väriltään tämä maitokauppa Dinkel on punertavan oranssi.
 • 5,3 %: Tämän oluen vaahto on neljän sentin mittainen ja väriltään ruskean punertava. Selvästi tummempi, kuin 4,5 %.

Tuoksu:

 • 4,5 %: Tuoksultaan viljainen, hedelmäinen ja toffeinen. Taustalla myös pientä metallisuutta. Raikkaampi, kuin vahvempi Dinkel.
 • 5,3 %: Tuoksultaan huomattavasti voimakkaampi, kuin 4,5 %. Reilummin makeahkoa mallasta, hedelmää ja viljaa. Tuoksu on hieman parempi tässä, kuin miedommassa.

Maku:

 • 4,5 %: Vaikka tässä on katkeroita vähemmän, niin se tulee esiin selkeämmin ja vahvemmin. Kuivahkoa puumaista humalaa. Viljaisa (Speltti). Pientä hedelmällisyyttä ja tuosta humaloinnista voi poimia hieman ruohoisuutta. Maussa on myös tuoksun tavoin pientä metallisuutta, joka häiritsee.
 • 5,3 %: Tässä Alko vahvuisessa Dinkelissä maku on hieman maitokauppavahvuista tuhdimpi, jota kyllä osasi myös odottaa. Reilummin viljaa ja hedelmällisyyttä. Humalointi jää tässä enemmän taka-alalle, eikä tule esille niin selkeästi, kuin tuossa maitokauppaversiossa. Oikein mukavan pehmeä ja loppua kohti kuivahko olut.

Tuomio:

 • 4,5 %: Ihan ok maitokauppaolut, joka erottuu positiivisesti massasta. Runko on melko kevyt ja siinä häviää tuolle 5,3 %:selle. Metallisuus pudottaa pisteitä. 
 • 5,3 %: Menee joka osa-alueelle hieman maitokauppavahvuisen oluen edelle. Loppujen lopuksi ovat melko erilaiset oluet. Tässä Alkovahvuisessa on reilummin kaikkea, mutta maussa humalointi peittyy ja jää taka-alalle. Sen kun saisi samalla tavalla tuotua esille, kuin maitokauppavahvuisessa, niin olisi vielä parempi.

Ostanko jatkossa: 

 • 4,5 %: Todennäköisesti ei tule ostettua.
 • 5,3 %: Voisin kuvitella kokeilevani vielä uudestaan.

Mistä:

 • 4,5 %: Tämän pullon ostin Joensuun Prismasta.
 • 5,3 %: Alkon valikoimasta.

Olutopas.info pisteeni:
4,5 %:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 2/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 12/20
Yhteensä: 27/50


5,3 %:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33/50

Vasemmalta katsottuna 4,5 % ja 5,3 %

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *