Saimaan Marsalkka Vahva Luomu

Saimaan Marsalkka Vahva Luomu

 Olutopas.info – Arvio

Yleistä: Saimaan Juomatehtaan alkavan talven uutuuksiin kuuluu 8,2 prosenttinen vahva lager – olut nimeltään Marsalkka Vahva Luomu. Näissä vahvoissa laakereissa pelottaa aina se, että onko kyseessä ”viinalager” vai oikeasti runsaan maltainen hyvä runkoinen lämmittäjä. Jokainen joka on maistanut esim. Olvin Tuplapukkia tai virolaisen Sakun valmistamaa Saku Hard Rockia, niin tiedätte että miltä se viinalager oikeasti maistuu. Tyyliltään tuo Olvi ja Saku ovat Malt Liquor ja Marsalkka Vahva on Vahva Lager/Imperial Pils. Tässä niiden tyylien eroja Olutwikistä:

Eli eroavaisuutta löytyy juuri vahvemman humaloinnin ja täysmaltaisuuden osalta. Tämän lisäksi tarjoiluehdotuksissakin on eroa. Malt Liquor tarjoillaan paperipussiin piilotetusta pullosta ja Vahvat Lagerit pilsener lasista tai kolpakosta. Tämä Marsalkan edustama tyylilaji onkin erittäin harvinainen suomalaisille panimoille ja tutkiessani asiaa löytyi vaan yksi samantyylinen, joka oli Stadin Bismarck Imperial Pilsner. Kyseistä olutta ei ole näköään enää edes valmistuksessa.


Marsalkka Vahva jatkaa Saimaan Juomatehtaan luomu teemaa, joka on erittäin positiivinen asia. Mennnäänpäs sitten kokeilemaan miltä olut maistuu.

Panimo: Saimaan Juomatehdas

Maa: Suomi

Tyyli: Vahva Lager / Imperial Pils

Voltit: 8,2 %

Kantavierre: 17,4 %

Katkerot: 45,0 EBU

Väri: 30,5 EBC

Humalat: Hallertau Hersbrürucker ja Hallertau Perle

Maltaat: Pilsner-, vehnä- ja münchnermallas

Ulkonäkö: Vahva Marsalkka on hyvin ohut vaahtoinen olut, josta tämä hieman reilun sentin mittainen vaahto katoaa lähes silmänräpäyksessä. Väriltään olut on kirkas meripihkaisen punaruskea. Eikä niinkään tölkin kertoma kullankeltainen.

Tuoksu:  Tuoksultaan erittäin maltainen, hivenen makean karamellinen ja tuoksu on melko tuhti. Hedelmällisyyttä, yrttejä ja mausteita. Hieman taustalla tuntuu alkoholi. Tämä alkoholi ei kuitenkaan ole sellainen voimakkaan pistävän viinainen, vaan kertoo että potkua löytyy.

Maku: Maussa ensimmäisenä havaittavissa karamellinen makeus. Olut on suutuntumaltaan paksuhko sellainen tuhti. Hedelmällinen olut, jossa alkoholi kertoo olemassa olostaan myös maussa ja luo sellaisen mukavan lämpimän olon tunteen. Tuossa alkoholin tunteessa ollaan siinä rajoilla, että jos sitä olisi hieman enemmän, niin saattaisi ruveta häiritsemään. Nyt kuitenkin pysymme vielä siinä tunteessa, että se on melko miellyttävä.


Tuomio: Tämä on juuri sellainen talvi-iltojen lämmittäjä. En voisi ikinä kuvitella juovani tämä esim. kesähelteellä, mutta päivän kun viettää vaikka ulkona lumitöitä ja muita talvisia hommia puuhastellessa, niin tällainen juoma voisi olla aika hyvä nautiskella takkatulen ääressä. Tai sitten heittää reppuun mukaan ja lähtee laavulle makkaraa paistamaan. Antaisi mukavan sisäisen lämmityksen ja makkaran kanssa toimisi varmasti erittäin hyvin. Positiivinen yllätys, koska aina kun kuulee vahvoista lager –oluista tulee kylmät väreet, kun muistelee Olvin tuplapukkia. Tämä on aivan eri sfääreissä, kuin tuplapukki. Oikein maistuva olut, vaikka ei olekaan täysin omien mieltymysteni tasalla.

Ostanko jatkossa: Uskon, että tulen ostamaan tätä vielä uudelleenkin. Ainakin pitää käydä jossain laavulla paistamassa makkaraa ja ottaa Vahva Marsalkka kaveriksi. Ja että maksaako tästä 3,60€ vai säästääkö ja ostaa Olvin Tuplapukin hintaan 3,57€. Eipä ole hirveän hankala kysymys.

Mistä: Tämän maistelussa olleen tölkin sain panimolta ja tämä olut löytyy Alkon hyllyistä lähipäivien aikana.

Olutopas.info pisteeni: 31/50

Kolme sanaa: Mukava talvi-iltojen lämmittäjä

2 thoughts on “Saimaan Marsalkka Vahva Luomu

  1. Mutta ulkomaisia maukkaita oluita samoilla volteilla ja about samalla hinnalla on vaikka kuinka paljon. Tämä maistuu siltä miltä kohtuullinen vahva lager maistuisi jos se olisi jäänyt avattuna odottamaan edellisenä iltana.

    1. Totta puhut, että ulkomaisia löytyy vaikka kuinka paljon. Itse en ole hirveän montaa tämän tyylistä olutta maistanut, mutta esim. pari kuukautta sitten maistamani BrewDog / 8 Wired Dog Wired oli erittäin hyvä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *