Pyynikin Käsityöläispanimo Vahvaportteri

Pyynikin Käsityöläispanimo Vahvaportteri

 Olutopas.info – Arvio

Yleistä: Nyt arvioinnissa oleva tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon Vahvaportteri on ennen tunnettu nimellä Isoportteri. Oluen nimi muuttui Alkon ja muutamien ravintoloiden toivomuksesta. Prosentit on tässä Vahvaportterissa korjattu 7,3 %:sta 7,5 %:iin. Raaka-aineet ja valmistusprosessi näissä on tismalleen sama. Tällä hetkellä Pyynikin Käsityöläispanimon portterit ovat pääsääntöisesti pintahiivalla käyviä, mutta heillä on ajatuksissa myös balttimaisempi pohjahiivaportteri.

Kyselin tästä oluesta hieman Pyynikin Käsityöläispanimon oluentekijältä Tuomas Pereltä ja näin hän luonnehtii vahvaa portteriaan – ”Vahvaportterin mallaspohja on tosi laaja, erikoisempia maltaita on siinä käytetty useita, mutta tavoitteena on ollut saada tasainen ja smoothi lopputulos. Pientä hiomista tässä tulee todennäköisesti tapahtumaan suklaa- ja vehnämaltaan määrissä. Vahvaportterin pääkäyminen tapahtuu avoastiassa, jonka jälkeen se dropataan eli ennen pääkäymisen loppua siirretään seuraavaan astiaan jossa se siirretään kylmään käymään loppuun ja valmistautumaan seuraavaan astiointiin. Kun tuote on siirretty myyntiastiaan, niin se kypsyy kylmässä pari kuukautta ennen myyntiin lähtöä.”

Tuomas kertookin, että portterit ovat henkilökohtaisesti hänen lempijuomiaan nautittuna ja myös suunnittelupöydällä. Tampere ja portteriteollisuus on historiallisesti myös yhtä. Tampereella on ollut useita portteritehtaita ja tämä on myös yksi syy miksi Pyynikin Käsityöläispanimo valmistaa porttereja.
 
Tuoma kertoo tarinan etiketin takaa – ”Etiketissä näkyvä kaveri tosiaan on Tampereen Pyynikinharju joka on janoisena noussut kylille. Porter tarkoittaa kantajaa ja tuosta saanut nimeänsäkin. Meidän portterimme (Pyynikinharju) tosiaan kantaa tamperelaisten iloja ja suruja. On hyvin tyypillistä mennä ensitreffeille Pyynikille kallioille katselemaan upeata maisemaa ja poiketa näkötornilla kahvilassa. On myös yhtä tyypillistä mennä suremaan liiton loppumista tai elämän menetyksiä harjulle. Pyynikinharjulla on vahva taito ottaa vastaan hymyt ja kyyneleet.”

Vahvaportteri saapui marraskuun alussa Alkon tilausvalikoimaan, josta sitä voi ruveta kyselemään myös oman lähi Alkon valikoimiin. Tämän oluen valmistuksessa on käytetty kymmentä eri mallaslaatua, sekä useita humalalajikkeita. Panimon sivuilla tätä Portteria suositellaan myös käyttämään mm. lihan marinointiin ja muutenkin ruuanlaittoon. Itse olen muutamaan otteeseen käyttänytkin Porttereita lihapatojen maustamiseen ja ainakin siihen tarkoitukseen sopii erittäin hyvin.

Aikaisemmin olen tätä päässyt maistelemaan Jyväskylän Oluton –festareilla.

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo

Maa: Suomi

Tyyli: Portteri

Voltit: 7,5 %

Kantavierre: 18,5 %

Katkerot: 37,0 EBU

Väri: 213,0 EBC

Ulkonäkö: Mustan oluen päälle muodostuu kahden sormen mittainen beige vaahto.

Tuoksu: Tuoksu on melko voimakkaan paahteinen ja mukana myös savuisuutta. Kahvi, lakritsi ja suklaa antavat omat tunnusomaiset arominsa. Savuisuudessa hieman turvemaisia piirteitä.

Maku: Maultaan tarjoaa mukavan savuisuuden ja vahvaa paahdetta. Siirappisen makea ja kuivahko Portteri. Tukevahko olut, jossa hieman yrttisyyttä ja salmiakkia.

Tuomio: Erittäin maistuva Portteri. Nautiskeluolut rauhallisiin hetkiin kynttilänvalossa.

Ostanko jatkossa: Kyllä tätä pitää ehdottomasti ottaa maisteluun uudestaan. Suomessa on lukuisia erittäin hyviä Porttereita ja tämä Pyynikin Portteri kuuluu ehdottomasti näihin.

Mistä: Arvioinnissa ollut pullo saatu panimolta. Löytyy Alkon tilausvalikoimasta.

Olutopas.info pisteeni: 37/50

Kolme sanaa: Erittäin hyvä Portteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *