Suomalaiset kotipanimot tutuksi – Huhtiniemi Brewery & Bakery

Vuosi 2009 alkoi olla jo loppupuolella, kun Dublinista takaisin Lappeenrantaan muuttanut Juhani Repo valmisti ensimmäisen oluensa. Hän asui pari vuotta Dublinissa ja siellä Guinnessia ja Smithwick’siä kitatessa oli herännyt kiinnostus erilaisia laadukkaita oluita kohtaan. Samalla myös mielenkiinto kokeilla itse oluenvalmistusta heräsi. Tarkkaa lukua Juhani ei ole pitänyt valmistamistaan oluista, mutta useita kymmeniä, ehkä noin 50. Täsmälleen samalla reseptillä hän ei ole tehnyt kahta kertaa ja erilaisia oluttyylejä hän on kokeillut aika montaa.

Kuka on Juhani Repo?
Juhani kuvailee olevansa reilu 30 –vuotias nörtti Kaakkois –Suomesta. Hän on aikuisikänsä asunut pääasiassa Lappeenrannassa ja syntynytkin noin 100 km päässä Lappeenrantaa. Oluen tekemisen ja juomisen lisäksi hän tykkää katsella TV – sarjoja, heitellä frisbeegolfia ja harrastaa penkkiurheilua, erityisesti tuo Lappeenrannan ylpeys SaiPa on lähellä sydäntä. Näiden lisäksi hänellä tulee myös vietettyä aikaa kirpputoreilla lähinnä etsimässä olutlaseja ja muuta panimotavaraa. Juhani tykkää myös matkustella, koska silloin uusien paikkojen lisäksi pääsee kokeilemaan myös uusia oluita, mutta tämä matkustelu on jäänyt viimeaikoina vähemmälle.

Panimon nimi on Huhtiniemi Brewery & Bakery, nimi tulee kaupunginosasta jossa hän asui kun aloitti oluen tekemisen. Bakery osa tulee siitä, että Juhani tykkää myös leipoa silloin tällöin.

Mistä kaikki alkoi?
Alkuun Juhani valmisti olutta pelkistä uutteista Melkon myymällä perussetillä. Seuraavana vaiheena oli tehdä osittaismäskäystä kylmälaukussa, mutta tästä tuli aika nopeasti siirryttyä ihan täysmäskäykseen, kun hän rakenteli pienen yksinkertaisen kylmälaukkumäskäimen suodattimineen ja hanoineen. Tämän Juhani päivitti myöhemmin vähän isompaan kylmälaukkumäskäimeen, jonka osti valmiina eräältä harrastajalta ja samalla siirtyi keittämisessä keittiön hellalta induktiolevylle.

Braumeister töissä, mäskäys parhaillaan käynnissä

Kesällä 2013 Juhani sitten osti yhdessä kavereidensa kanssa 20 litran Braumeisterin. Hän ei ole mikään taitava ja innokas rakentelija tai virittelijä, joten hänelle sopi tuollainen valmis paketti. Juhani pitää sen helppoudesta ja siitä, että tuon avulla saa olosuhteet määriteltyä ja toistettua tarkasti. Toki siinä on rajoitteita ja hän ymmärtääkin, että jotkut tykkäävät viritellä ties mitä mielikuvituksellisia omia laitteita, joten tuo ei sovi kaikille, mutta hän tykkää siitä. Tälle harrastukselle ei sen kummempia tiloja Juhanilta löydy, vaan valmistus tapahtuu yksiön kylppärissä ja keittiössä. Käyminen tapahtuu myös asunnossa ilman erityistä lämpötilan säätöä. Nyt kun Braumeisterin myötä tuotanto on viime aikoina aktivoitunut, niin kämppä on puolillaan välineitä, raaka-aineita ja olutta, mutta kun yksin asuu niin ei ole ketään valittamassa tästä ”sisustuksesta”. Seuraava päivitys jonka hän haluaisi tehdä olisi jääkaappi käymislämpötilan säätöä varten mutta sille ei oikein meinaa löytyä tilaa.

Ensimmäinen Huhtiniemi Brewery & Bakeryn olut oli brittityylinen IPA. ”Se oli juomakelpoista, mutta ei mitään erityisen hyvää” – Juhani kuvailee.

Juhanin ensimmäinen kylmälaukkumäskäin
Toinen kylmälaukkumäskäin, ei mikään kaunis mutta pitää lämpötilan hyvin

 

Viimeisin humalatilaus, noin 2kg tavaraa
Braumeister töissä, keitto ohi ja jäähdytys menossa

Hefeweisse 4,6% (kuva: Reittausblogi)

Hyviä ja huonoja kotioluita
Ikimuistoisin olut on Juhanille ollut ensimmäinen täysmäskäysolut, joka oli Saison. Se onnistui erinomaisesti ja sai paljon kehuja sitä maistaneilta. Seuraavista oluista useimmat hävisivät tälle selvästi. Toinen ikimuistoinen oli Hefe, jolla Juhani osallistui Panimo Hiisin Taisto Kotiolutkilpailuun. Kyseinen olut oli maitokauppavahvuinen saksalaistyylinen vehnäolut, joka hänen mielestään onnistui todella hyvin. Sellainen mukavan kevyt ja raikas, sekä sopivasti hapan. Kilpailussa ei palkintosijaa tullut, mutta ihan hyvää palautetta eikä sijoituskaan kauas kärjestä jäänyt.

Huonoimmista oluista puhuttaessa ensimmäisenä Juhanille ei tule mieleen maultaan huonoin, vaan epäonninen tarina. Juhanilla oli työn alla London Porter ja sen käyminen ei jostain syystä kärsivällisestä odotuksesta huolimatta tuntunut menevän aivan loppuun, mutta hän kuitenkin pullotti sen. Muutaman viikon odotuksen jälkeen olut sitten kuitenkin heräsi henkiin pulloissa ja kun käymiskelpoisia sokereita oli turhan paljon jäljellä niin happoja tuli aivan liikaa. Eräänä päivänä sitten kaappiin räjähti kolme pulloa ja syntyi ihan hyvä sotku lasinsiruista ja oluesta. Aikaisemminkin pari pulloa oli hajonnut muista eristä, mutta ne olivat menneet kaulan kohdalta yleensä kahteen isoon osaan ja ehkä päälle hieman pieniä siruja. Tällä kertaa pullot menivät pohjia lukuun ottamatta aika pieneksi silpuksi, kunnon kranaatteja siis. Tämän jälkeen Juhani päätti, että on parasta viemäröidä kyseisen satsin loput oluet ihan oman turvallisuuden takia.

Työnalla olevia oluita ja tulevaisuuden suunnitelmia
Viime aikoina Juhani on tehnyt useita India Pale Aleja ja kokeillut niissä erilaisia juttuja niin mallaspohjassa kuin humaloinnissa, tarkoituksena hänellä on tehdä vielä pari kokeilua ja sitten yrittää viritellä ”täydellinen IPA” parhaiden kokeilujen pohjalta. Juhani toteaakin, että ”humalaa on kulunut reilusti viime aikoina”. IPAn virittelyjen lisäksi lähiaikoina on syntynyt myös rapsakasti humaloitua kevyempää Golden Alea, tämän kanssa on tarkoitus toimia samaan tapaan kuin IPA eli tehdä useampia kokeiluja.

Tulevaisuudesta puhuttaessa Juhani tekee koko ajan töitä, että tästä joskus elannon saisi eli mielellään hän kyllä olutalalle siirtyisi. Se olisi Juhanille sellainen unelma-ammatti. Yksi askel tähän suuntaan on se että hän on ilmoittautunut Mustialan pienpanimokurssille ja toivookin erittäin paljon, että sinne pääsisi.

Kaupallinen suosikkiolut?

Juhanin mielestä pari vuotta kypsytetty Orval on parasta mitä maailmasta löytyy, myös Imperial Stouteista löytyy paljon aivan mahtavia oluita kuten Great Divide Yeti Imperial Stout ja tietenkin kotimainen Siperia.

Yksi hänen olutharrastuksensa alkusysäyksistä oli ehdottomasti Kalifornian reissulla nautittu Pliny The Elder. Se on yks parhaiten mieleenpainunut ja samalla sellainen olut jonka kaikkein mieluiten hän haluaisi maistaa uudelleen. Maitokaupoista Juhani ostaa useimmiten Keisari 66:sta. Lisäksi hän haluaa mainita, että alkoholiton Bavaria Wit on erinomainen janojuoma. Verrattaessa omia kotioluitaan kaupallisiin vastaaviin Juhani mainitsee, että ”Kyllä monet olueni ovat olleet parempia kuin kaupalliset vastaavat, en nyt ehkä mitään maailmanluokan olutta ole vielä tehnyt mutta keskimääräistä kaupallista parempia kyllä.”

Kurpitsat menossa uuniin karamellisoitumaan pumpkin alea varten

Lähiaikoina on tulossa arvioita mm. seuraavanlaisista Huhtiniemi Brewery & Bakeryn oluista: Pumpkin Ale, Golden Ale, Saison, Nelson Sauvin Pale Ale ja ainakin pari IPAa. Näistä jokainen on Juhanin omia reseptejä ja itse valmistamia.

Huhtiniemi Brewery & Bakeryn olutarviot:

One thought on “Suomalaiset kotipanimot tutuksi – Huhtiniemi Brewery & Bakery

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *