Kotioluet: Ukonmalja Syysuhri Märzenbock

Ukonmalja Syysuhri Märzenbock

Yleistä: Syysuhri Märzenbock on jyväskyläläisen kotipanimon Ukonmaljan valmistama olut ja itselleni toinen maistamani kyseisen kotipanimon olut. Ensimmäinen oli Oluton –festareilla maistamani Ragnarök Milk Stout, joka lopulta voitti kotiolutkilpailun. Tuossa reilu viikko sitten kävin hakemassa postista Ukonmalja Tommin lähettämän paketin postissa. Paketissa oli pullollinen tätä nyt arvioinnissa olevaa Syysuhria ja toinen pullo oli Kuuratursas Imperial Stout. Syysuhrin otin maisteluun tuossa viime sunnuntaina ja tuo Kuuratursas saa kypsyä vielä muutaman viikon ja voisikin olla oiva herkku jossain jouluntienoilla.

Syysuhri Märzenbock on Tommin sanojen mukaan yksi onnistuneimpia Ukonmaljan oluita ja tulee saamaan vakituisen paikan Ukonmaljan repertuaarissa, joskin reseptiä on tarkoitus hioa vielä paremmaksi. Tähän mennessä Tommihan ei ole vielä tehnytkään samaa olutta kahdesti, vaan on halunnut aina kokeilla jotain uutta. Aikaisemmin tämän oluen on arvioinut myös Olutkellari –blogin kollegani ja tässä on hänen juttunsa Syysuhrista:

Märzenit ovat normaalisti alkoholiprosentiltaan siinä 5,5 % -6,5 %, joten tämä 7,4 % Syysuhri on Märzenbock. Tommi kuvaileekin, että jos tämän oluen suutuntuma olisi paksumpi/täyteläisempi ja yleisvaikutelma tuhdimpi niin tyylilaji olisi muutettu Doppelbockiksi. Olut vastaakin kaikilla ominaisuuksiltaan sitä mitä tästä hänen mielestään piti tulla. Ruvetaanpas maistelemaan, että minkälainen olut on Syysuhri Märzenbock.

Panimo: Ukonmalja

Maa: Suomi

Tyyli: Märzenbock

Voltit: 7,4 %

Humalat: Tettnanger, Hallertauer Herzbrücker,

Maltaat: Sahti-, Vienna-, Munich-, CaraMunich-, Aroma-, ja Crystal-mallas

Ulkonäkö: Punaruskea oluen päälle muodostuu lähes kolmen sormen mittainen kuohkea vaahto.

Tuoksu: Tuoksultaan Syysuhri on vahvan maltainen, hieman paahteinen ja karamellinen. Tuoksussa hienoinen alkoholin tunne, mutta ei mitenkään häiritsevä. Kertoo vaan, ettei ole perus Märzen lasissa.

Maku: Maultaan makean karamellimaltainen. Pientä paahteisuutta on myös mukana. Kuivattua hedelmää ja mallasleipää.

Tuomio: Hieman tuo mieleeni klassikko Doppelbockin Ayinger Celebratorin. Karamellimaltainen ja mallasleipäinen olemus ovat Celebratorin kanssa melko lähekkäin. Tykkäsin erittäin paljon tästä oluesta ja ei kyllä löydy moitteen sijaa. Makean maltainen nautiskeluolut, joka sopi oivasti tähän pimeään ja viileään vuodenaikaan. Tavallista voimakkaampi alkoholiprosentti osaltaan loi mukavan lämmittävän tunteen. Kahden maistamani Ukonmaljan oluen jälkeen voikin sanoa, että Jyväskylän Palokassa osaa näköään muutkin tehdä olutta, kuin ainoastaan Panimo Hiisi. Laadukas kotiolut!

Mistä: Ukonmaljan Tommi lähetti tämän pullon. Kiitokset Tommille pullosta!

Pisteet:
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 36/50

Kolme sanaa: Pimeän alkutalven lämmittäjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *