Laitilan Kievari Tuomas 2013

Laitilan Kievari Tuomas 2013 

Olutopas.info – Arvio

Yleistä: Laitilan Kievari Tuomas oluet ovat kuuluneet osaksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valikoimaa vuodesta 2009 lähtien. Näiden oluiden valmistuksessa on mukana edellisen vuoden Hyvä Tuomas kiertopalkinnon voittaja. Hyvä Tuomas on Olutliiton myöntämä arvonimi ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi.

Tästä löytyy kaikki kyseisen palkinnon voittaneet: Olutwiki – Hyvä Tuomas

Ennen uusimman Tuomas oluen arviota, niin hieman käsitellään edellisten vuosien oluita, koska joka vuosi tämä olut on ollut erilainen.

  • Tuomas 2009 – Kari Ylänteen kanssa yhteistyössä pantu Mild Ale, jossa käytetty pale ale- ja karamellimaltaita, sekä mallastamatonta paahdettua ohraa. Humalat olivat brittiläiset Fuggles ja East Kent, sekä saksalainen Hallertau.
  • Tuomas 2010 – Mika Heikkisen kanssa yhteistyössä pantu Tumma Lager, jossa mausteina käytetty kanelia, korianteria ja vaniliinia.
  • Tuomas 2011 – Jäi kokonaan tekemättä.
  • Tuomas 2012 – Eve Vaittisen kanssa yhteistyössä pantu Amber Ale.

Sitten mennäänkin tämän Tuomas olutperheen uusimpaan tulokkaaseen, joka on englantilaistyyppinen Pale Ale, jonka lisämausteena on käytetty uuden maailman aromihumalaa Bramling Crossin lisäksi.

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tyyli: English Pale Ale

Voltit: 4,6 %

Kantavierre: 11,5 %

Katkerot: 23 EBU

Väri: 18,0 EBC

Ulkonäkö: Parin sentin mittainen ohut vaahto, joka häviää hetkessä oluen päältä. Kullankeltainen hieman oranssi väriltään.

Tuoksu: Tuoksultaan makean maltainen, viljainen ja hedelmällinen. Pientä brittimäistä puumaisuutta.

Maku: Maultaan makea ja viljaisan maltainen. Hedelmää tulee esiin ja myös pientä katkeruutta.

Tuomio: Tuomas 2013 on parempi kuin edellisen vuoden Tuomas, vaikka ovatkin erityylisiä. Tämä ei siltikään ole mikään erityinen olut. Jää hieman tylsäksi. Joka vuosi näitä mielellään kokeilee, kun aina kiinnostaa, että mitähän Hyvä Tuomas keksii Ville Vilenin kanssa valmistaa. Tässä kuitenkin olisi ollut potentiaalia, mutta se jotenkin jäi käyttämättä.

Ostanko jatkossa: En usko, että tämän vuoden Tuomasta enää kokeilen. Ensi vuonna sitten uudestaan.

Mistä: Arvioinnissa olleen pullon sain panimolta.

Olutopas.info pisteeni: 27/50

Kolme sanaa: Hieman tylsä Tuomas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *