Jouluolut 2013 – Nøgne Ø Underlig Jul

Nøgne Ø Underlig Jul

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Lähes poikkeuksetta kun tulee tältä norjalaiselta panimolta olut vastaan, niin itseäni on kiinnostanut ja pullo on heilahtanut ostoskoriin. Tässä Nøgnen jouluoluessa oli kerrankin hieman erilaiset lähtökohdat. Aikaisempia arvioita lueskellessani tuli sellainen ajatus, ettei tämä välttämättä ole mikään huikea olut. Tässä oluessa on neljän eri humalan ja kuuden maltaan lisäksi käytetty mausteina kanelia, inkivääriä, neilikkaa, korianteria ja kardemummaa. Eli voikin sanoa, että tähän soppaan on heitetty kaikki maustehyllyn joulumausteet. Vielä kun olisi sekaan isketty mantelit, rusinat, kinkut ja porkkanalaatikot niin ei olisi joulupöytään tarvinnut ottaa mukaan kuin tämä olut. Mausteet ovat mielestäni ihan ok näissä oluissa, mutta mitä tapahtuu kun niitä on tällainen määrä kuin tässä oluessa.  Humalina on käytetty kahta jenkki humalaa eli Columbus ja Cascade. Jenkkien lisäksi mukana on pari slovenialaista humalaa Aurora ja Bobek.

Underlig Jul tarkoittaa englanniksi ”Peculiar Christmas” eli meidän kielellämme “erikoinen joulu”. Inspiraation tämä olut on saanut norjalaisesta glögistä (gløgg). Katsotaanpas kuinka uppoaa norjalainen glögiolut.

Panimo: Nøgne Ø

Maa: Norja

Tyyli: Aromisoitu olut

Voltit: 6,5 %

Kantavierre: 15,1 %

Katkerot: 49,0 EBU (pullossa näkyvä luku oli 30)

Väri: 115,0 EBC

Humalat: Aurora, Bobek, Cascade ja Columbus

Maltaat: Münchner-, maris otter-, kristalliruis-, suklaa-, cara ruby- ja melanoidinmallas

Ulkonäkö: Väriltään olut on sellainen tummanruskea, jossa hieman punertavaa. Vaahto on melko kestävä parin sormen mittainen. Oikein kaunis olut.

Tuoksu: Tuoksussa tulee esille voimakas mausteinen olemus ja taustalla myös vahvasti paahteisuus. Ruis ja suklaa ovat esillä jonkin verran. Tuo reilu mausteisuus peittää kuitenkin aikalailla muita aromeja ja tekee tuoksusta lopulta melko epämiellyttävän. Liikaa kaikkea. Yksi – kaksi maustetta on ihan ok, mutta kaikki maustehyllyn mausteet ei välttämättä.

Maku: Makumaailman päällimmäinen tekijä on tuoksun tavoin tuo voimakas mausteisuus. Jouluhan tästä väistämättä tulee mieleen, mutta ei tämä hirveän hyvää ole. Mausteista neilikka tuntuu voimakkaimmin ja ehkäpä kardemumma. Ruista, suklaata ja humalan katkeroa löytyy. Hieman vetisen oloinen.

Tuomio: Kuuluu ehdottomasti niihin Nøgnen oluisiin, että kerta maistelu ja kiitos hei. Jouluinen maustepläjäys, josta ei todellakaan joulua puuttunut. Mahdollisuus olisi ollut hyvään ja jopa loistavaan jouluolueeseen, mutta sitten panimolla annettiin tälle oluelle sellaiset joulumausteöverit, että joulukuusen oksat pois. Enkä kyllä kokenut, että olisi ollut hintansa väärti. Ei tämä kuitenkaan täysin surkea ollut. Ruis, paahteisuus ja humalointi olivat kuitenkin oikein miellyttävät.

Ostanko jatkossa:  Ei varmasti tule ostettua

Mistä: Saatavilla Alkon jouluvalikoimasta 2013

Olutopas.info pisteeni: 32/50

Kolme sanaa: Jouluinen mausteöveri olut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *