Kotioluet: Seilorin IPA

Tästä alkaa uusi osio täällä blogissani, jonka nimi on ”KotiKaljat”. Tässä osiossa en arvostele näitä makeahkoja pöytäoluita, vaan kotiolutharrastajien kotitekoisia oluita. Ensimmäisenä vuorossa on Seilorin IPA

Kävin viime kesäkuussa kesälomareissullani Espoossa ja samalla vein sellaiset viitisentoista tyhjää patenttikorkillista olutpulloa Juho nimiselle kotiolutharrastajalle. Hän on valmistanut kotioluita hieman reilun vuoden ja aloitti valmistamaan itse näitä India Pale Ale tyylisiä oluita, koska Alkon valikoimasta ei löytynyt hyviä tämän tyylilajin edustajia. Juho on reilun vuoden aikana valmistanut myös monia muunkin tyylisiä oluita ja tulen niistä kertomaan lähiaikoina lisää.

Siinä sitten maistelimme muutaman hänen valmistamansa oluen joista tykkäsin erittäin paljon. Maisteluiden jälkeen siirryimme sitten muutaman sadan metrin päähän The Gallows Birdiin jatkamaan olutkeskusteluitamme kaupallisten oluiden seurassa. Tämän olutharrastajan nimi on Juho ja hän antoi minulle kolme erilaista hänen valmistamaa olutta.

Tässä onkin sitten ensimmäisen oluen arvio. Kyseinen olut on tyyliltään India Pale Ale, joka on valmistettu ilman kuivahumalointia. Humalina on käytetty Columbus, Amarillo Gold ja Brewer’s Gold. Mennäänpäs sitten oluen kimppuun.

Tyyli: India Pale Ale

Ulkonäkö: Kolmen sormen mittainen kuohkea valkoinen vaahto, joka jättää kaunista pitsiä lasin reunoille. Vaahto pysyy melko pitkään oluen pinnalla. Väriltään punaoranssi ja läpikuultamaton. Erittäin kaunis olut!

Tuoksu: Tuoksussa on hieman trooppista hedelmää ja reilusti sitrushedelmää. Maltainen. Humalointi tulee voimakkaasti esille jo pulloa avatessa.

Maku: Maussa karamellisuutta,  reilusti sitrushedelmää ja hieman havumetsää. Humalointi on melko voimakas ja jää pitkäksi aikaa elämään suuhun. Maussa mukana myös trooppista hedelmää.

Tuomio: Erittäin maistuva IPA, joka ei kalpene ollenkaan kaupallisille saman tyylilajin edustajille. Tykkäsin tästä oikein paljon ja arvostan suuresti ihmisiä, jotka valmistavat kotioluita. On varmasti hienoa päästä maistamaan itse panemaansa olutta ja sitten jos se on vielä hyvää tai parempaa kuin kaupalliset, niin mikäs sen hienompaa.

Kolme sanaa: Hyvää koti IPAa

Pisteet:
Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 7/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
Yhteensä: 33

Kiitokset Juholle erittäin paljon tästä ja muista oluista. Lisää arvioita tulossa lähipäivien aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *