Jaska suosittelee – Maitokaupan portterit ja stoutit

Porter ja Stout ovat kumpikin tummia pintahiivaoluita (huom. on myös pohjahiivalla valmistettuja porttereita. Mm. suurin osa balttiporttereista on pohjahiivaoluita.) Niiden valmistuksessa on käytetty paahdettua mallasta tai/ja paahdettua ohraa, josta tuleekin oluen tumma väri. Paahteisuus onkin näissä oluissa se yleisin tuoksussa ja maussa esille tuleva piirre. Kahviset ja suklaiset aromit ovat myös yleisiä. Porter sanaa käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1721 kuvastamaan tumman ruskeaa paahdetuista maltaista valmistettua olutta. Olut oli erittäin suosittua kantajien (porter) keskuudessa, jotka toimittivat tavaroita paikasta toiseen, joten sana Porter tarttui oluen nimeen. Myöhemmin samainen olut tuli tunnetuksi nimellä Stout. Alun perin sana Stout tarkoitti ”ylpeää” ja ”rohkeaa”, mutta siitä lopulta muuttui tarkoittamaan ”vahvaa”. Vahvoista Porttereista käytettiinkin nimitystä ”Stout Porter”. Näiden oluiden historia onkin mielenkiintoinen ja monimutkainen, koska nykyisin nämä tyylit ovat taas erillään toisistaan ja pääasiassa kaikki Stoutit ovat alkoholipitoisuudeltaan Portereita alhaisempia. Lukuun ottamatta Imperial Stout, joissa prosentit ovat yleensä kahdeksasta prosentista ylöspäin. Oli näiden oluiden historia miten oli, niin näitä juomia kuitenkin yhdistää tumma väritys ja paahteinen olemus.

Stoutit ja Portterit ovat itsellekin olleet aina sellaisia nautiskeluoluita. Maitokauppojen puolelta tämän tyylisiä juomia ei hirveästi löydä tai ainakaan ei löydy hirveästi mainitsemisen arvoisia. Tässä kuitenkin pari oikein maistuvaa olutta.

Fuller’s Black Cab Stout
Panimo: Fuller’s
Maa: Englanti
Tyylilaji: Dry Stout
Voltit: 4,5 %
Lyhyt info: Paras maistelemani Dry Stout. Tämä voittaa 100 – 0 kaiken maailman Guinnessit. Jos tykkäät Stouteista, niin et voi olla tykkäämättä tästä.
Käyttötarkoitus:
Saatavuus: Citymarketeistä löytyy aika hyvin tämä olut.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,5 litran lasipullo maksaa noin 3,5 – 5 €. Laajalla hintahaitarilla. Riippuen kauppiaan ahneudesta.
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio tästä mustasta taksi stoutista on vielä työnalla…

Mallaskosken Kuohu Valioluokka Stout
Panimo: Mallaskosken Panimo
Maa: Suomi
Tyylilaji: Stout
Voltit: 4,5 %
Lyhyt info: Mallaskosken Panimon kevään 2013 uutuus olut, joka on sinänsä harvinainen, koska suomalaisia maitokauppavahvuisia Stoutteja ei juurikaan ole. Rungoltaan melko kevyt Stout, mutta tämän vuoksi helposti juotava ja oikein asiansa ajava olut. Tulee ostettua silloin tällöin.
Käyttötarkoitus: Liharuokien kanssa omimmillaan ja menee myös helposti nautiskelujuomana.
Saatavuus: Löytyy hyvällä prosentilla kauppojen hyllyiltä. Citymarketeissa on olleet edullisimmat tölkit.
Pakkauskoot ja hinnat: 0,33 litran tölkki maksaa noin 2 €.
Olutopas.infossa
Jaskan tarkempi arvio Valioluokka Stoutista

2 thoughts on “Jaska suosittelee – Maitokaupan portterit ja stoutit

  1. Mallaskoski kiittää!

    Ja propsit myös Lontooseen, Black Cab on oikein maittava tuote sekin. Itse asiassa oli yksi tuotteista, joita maistelimme ennen Valioluokka Stoutin reseptiikan lukitsemista…

  2. Portteri ei välttämättä ole pintahiivaolut, monet balttiportterit, esim. Saku Porter ja Aldaris Porteris ovat tietääkseni pohjahiivaoluita. Valmistustavalla ei tietysti sinänsä ole väliä, pääasia että maistuu ja artikkelin oluethan maistuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *