BrewDog – Kaksi jätkää ja koira

Tässä onkin blogini ensimmäinen artikkeli, jonka olen kirjoittanut kahdella kielellä. Tämä ensimmäinen juttu on Suomeksi ja heti perään tulee sama juttu Englanniksi. Artikkelit eivät ole suoria kopioita toisistaan, vaan olen pyrkinyt kirjoittamaan kummankin artikkelin omana kokonaisuutenaan, mutta niin että niissä säilyisi sama idea.

BrewDog – Kaksi jätkää ja koira

Ensiksi oli ainoastaan kaksi jätkää, koira ja unelma valmistaa hyvää käsityöolutta. James Watt ja Martin Dickie olivat kyllästyneitä juomaan teollisesti valmistettuja lagereita ja tunkkaisia aleja, jotka olivat hallinneet Iso-Britannian markkinoita jo vuosia. Tästä lähti ajatus omalle panimolle ja kaikki sai alkunsa vuonna 2007, jolloin alkoi BrewDog panimon tuhkimo tarina ja samalla he aloittivat olutvallankumouksen. Suurien pankkilainojen ja panimolaite ostosten jälkeen he aloittivat valmistamaan käsityöolutta. Ensiksi pieniä eriä, joilla oli tarkoitus herättää ihmisten kiinnostusta käsityöoluita kohtaan. Kova työ ja intohimo hyvää käsityöolutta kohtaan palkittiin jo kahden vuoden raatamisen jälkeen, kun BrewDogista tuli Skotlannin suurin itsenäinen panimo.

Nykyisin koko olutteollisuutta mullistaneet BrewDogin erikoiset oluet tunnetaan kaikkialla maailmassa. Panimo on valmistanut muutamia sellaisia oluita, jotka rikkovat perinteisiä tyylilajeja ja lisää tulee koko ajan.

Panimon historian tärkeimpiä asioita on ollut toiminnan laajentuminen uusiin tiloihin. Se oli BrewDogille erittäin suuri virstanpylväs siirtyä kaukaisesta Fraserburghista uuteen 7 miljoonan punnan eko-panimoon, joka sijaitsee Ellonissa. Panimo oli BrewDogin omien fanien rahoittama. Se oli suuri saavutus, joka kertoi myös paljon, että suhtautuminen olueeseen on muuttunut Isossa-Britanniassa.

Beer Revolution!!!

Onnistumisia vuosien varrelta

Haastatellessani panimoa kysyin, että kertoisivat vuosien varrelta niitä hetkiä jolloin ovat kokeneet onnistuneensa erittäin hyvin. Equity for Punks on ollut massiivinen juttu koko panimolle ja siitä he ovat erittäin ylpeitä. Se, että heillä on kymmeniä tuhansia käsityöoluisiin rakastuneita sijoittajia mukana toiminnassa, on ollut mahtava tapa kasvattaa toimintaa. BrewDog rakastaakin ajatusta, että voivat työskennellä heidän kanssaan valmistaen uusia oluita. Panimolla on ollut vuosien varrella lukuisia onnistumisia, mutta juuri tämä yllä mainittu on se kaikkein mieleenpainuvin asia.

BrewDogin myynnissä olevat oluet:

#MashTag – 7,5 prosenttinen Brown Ale, jossa on käytetty Uusi Seelantilaisia humalia, kuten Nelson Sauvin, Motueka and Pacific Gem. Olut on kypsytetty hasselpähkinöiden ja tammilastujen seassa.

32% Tactical Nuclear Penguin
– 32 prosenttinen olut, joka on kahdesti tynnyrikypsennetty yhteensä 14 kuukautta ja sen jälkeen vielä jäädytetty kolme kertaa.

5am Saint – Nelson Sauvin ja Amarillo humalilla höystetty Amber Ale. Sisältää ämpäri tolkulla kuivahumalia, kuten Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum and Nelson Sauvin. Löytyy Alkon valikoimista ja kuuluu omiin vakio-ostoksiini.

Alice Porter – 6,2 prosenttinen Portteri, joka on kehitetty yhteistyössä Leedsissä sijaitsevan North Barin omistajan Matt Goreckin kanssa. Nimetty hänen vaimonsa mukaan.

Black Tokyo Horizon – Kolmen huippu panimon kollaboraatio kimppa. Olut on sekoitus Nogne’s Dark Horizonia, Mikkeller’s Blackia and BrewDog’s Tokyo:ta*.

Cocoa Psycho – Murskattuja kaakao- ja kahvipapuja ja vaniljatankoja sisältävä Imperial Stout.

Dead Pony Club – Vaikka tässä oluessa on ainoastaan 3,8 prosenttia, niin se tarjoaa suun täydeltä loistavaa humalamehua!!

Dog B – BrewDogin kuusi vuotis synttäriolut. Imperial Stout, joka on isketty täyteen erityisesti valittuja Rio Caribe kaakaopapuja, Sertao Carmo De Minas kahvia ja Naga chiliä. Sama olut, kuin Dog A.

Fake Lager – Kunnianosoitus oluttyylille Bohemian Pilsner ja loistava tapa sanoa haista paska kaikille mitään sanomattomille ja keinotekoisille bulkki oluille maailmassa.

Hardcore IPA – 150 IBUa kertoo kaiken!!! Tämä olut on pakattu täyteen humalia ja on valmis tarjoamaan tyydytystä meille Hopheadeille!!!

Hello My Name Is Mette Marit – Puolukalla maustettu Tupla-IPA

Jack Hammer – BrewDogin henkilökunnan suosikkiolut, jossa on enemmän katkeruutta, kuin ihmisen kitalaki voi havaita!

Libertine Black Ale – Single hop (Simcoe) black ale, joka on yhdistelmä IPAa ja Stouttia.

Paradox Arran – Hienoimmissa Arran viskitynnyreissä kypsennetty Imperial Stout.

Punk IPA – Beer for Punks! Ladattu täyteen panimon suosikki humalia.

Riptide – 8 prosenttinen Imperial Stout, jonka valmistuksessa on käytetty tummaa muscovado sokeria.

Trashy Blonde – Even though name is trashy, taste of this golden ale is still very classy. Sekoitus karamellisia maltaita ja hedelmällisiä humalia.

Watt Dickie – 60 millilitran pullo jäätislattua 35 prosenttista olutta! Täh! Aivan oikein! Tämä olut oli joskus IPA, mutta jäädyttäminen teki tämän IPAn “hulluksi”. Se muuttui huikeaksi makujen vuoristoradaksi jne…

Lisäksi BrewDogin baareissa on laajempi valikoima näitä oluita.

Tarinoita muutamista BrewDogin erikoisoluista:

Halusin tietää enemmän näistä panimon erikoisista oluista, jotka ovat ravistuttaneet koko olutteollisuutta jo vuosia. Tässä muutama tarina oluiden takaa.

End Of History:
”Alusta alkaen, olemme omistautuneet rikkomaan rajoja ja haastamaan käsityksiä, kun puhutaan käsityöoluista. Emme ole koskaan lähteneet valmistamaan olutta vain oluenvalmistuksen takia, vaan jokaisella teollamme on tarkoitus ja siinä on mukana myös hieman hulluutta. Olemme aina pyrkineet laajentamaan mahdollisuuksia, että mitä voisimme tehdä oluella. Kun jollekkin on asetettu tietyt säännöt, niin BrewDog todennäköisesti tulee rikkomaan niitä. Uskomme, että teimme tämän rajojen rikkomisen juuri tällä End Of History –oluella. Kyseisessä oluessa on 55 prosenttia ja pullo on pakattu, joko oravan tai kärpän sisälle. Tästä oluesta tulikin aika paljon sanomista, mutta olut ei ollutkaan tarkoitettu nautittavaksi pint lasista, vaan juotavaksi huolettomasti kuin hieno viski.”

End Of History

Nanny State:
”Nanny State oli myös aika odottamaton veto. Panimme tämän oluen vastavetona reaktioihin mitä Tokyo* herätti. Nanny State on 0,5 prosenttinen Ale. Se ei ollut mikään jälkiviisaus tai sivuprojekti, vaan itsessään helvetin hyvä olut.”

Sunk Punk:
”Seuraava osa BrewDog tarinaa onkin Sunk Punk, ja se kiteyttää melko täydellisesti mistä BrewDogissa on kyse. Se on loistava IPA, joka on valmistettu spesiaalisti valmistetussa tankissa Pohjanmeren pohjassa, johon oli kiinnettynä merirosvolippu (Jolly Roger). Hullua? Luultavasti. Mahtavaa? Aivan varmasti!”

Sunk Punk

BrewDogin tulevaisuuden suunnitelmat:

BrewDogilla on tarkoituksena avata enemmän baareja Iso-Britanniaan ja kansainvälisesti. He ovat juuri aloittaneet uusimman Equity for Punks – osakeannin viime kesäkuussa ja vastaanotto on ollut valtavaa. BrewDog on keräsi hieman yli kuukaudessa kaksi miljoonaa puntaa heidän neljän miljoonan punnan kokonaistavoitteestaan. Nämä kerätyt rahat on tarkoitus käyttää panimon laajentamiseen, uusien baarien avaamiseen ja BrewDog pullokauppoihin Lontoossa.

BrewDog baarit:

BrewDog halusi luoda coolin, mutta täydellisen paikan jossa kuka tahansa voisi tulla ja maistella loistavia oluita. Baarin henkilökunta on erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa. BrewDog haluaa, että kuka tahansa oli sitten olutasiantuntija tai aloittelija, niin voisivat tulla BrewDog baariin ja löytää jotain josta nauttia. Heillä on tällä hetkellä 11 baaria Iso-Britanniassa ja yksi baari Tukholmassa. BrewDogin tavoitteena onkin viedä käsityöolut vallankumous, niin pitkälle kuin mahdollista.

BrewDog Bar Edinburgh

Seuraavaksi kyselinkin heidän markkinointi strategiasta, koska se on hyvin erilainen, kuin millään muulla panimolla maailmassa ja tässä heidän vastaus:

”Olemme aina halunneet, että BrewDog on luonteemme jatke. Olemme joskus epäkunnioittavia ja satunnaisia, mutta täysin intohimoisia hyvää olutta kohtaan. Haluamme kiehtoa ihmisiä ja antaa heille syyn uskoa käsityöoluisiin. Olemme tietoisia siitä, että jos olut ei ole hyvää, niin ennemmin tai myöhemmin koko toiminta loppuisi siihen”

Vuosikausia on ollut taistelu maailman vahvimmasta oluesta ja BrewDogin tyypit kertoivatkin minulle, että End Of History oli heidän lopullinen vastaus tähän taisteluun.

Menestyksen perusta:

”Olemme tekemässä jotain aidosti erilaista. Ihmiset ovat kyllästyneet massa tuotettuihin Lagereihin ja tunkkaisiin Aleihin, jotka hallitsevat olutmarkkinoita. Kuluttajat ovat koko ajan enemmän ja enemmän tietoisia siitä, että heillä on muitakin vaihtoehtoja. Kun kerran maistavat näitä vaihtoehtoja, niin sitten on erittäin vaikea palata takaisin näihin iljettäviin juomiin mitä ennen joivat. Tämän lisäksi BrewDogin porukka on mielettömän intohimoisia siitä, mitä tekevät ja ylpeitä luomaan hyvänmakuisia ja innovatiivisia oluita.”

Ja nyt BrewDog paljastaa jotain spesiaalia, mitä kukaan ei tiedä 🙂

”Meillä on Tukholman baarissa 100 vuotias täytetty afrikkalainen pingviini nimeltään Sture”

BrewDog kolmella sanalla:

”Mahtava, Intohimoinen, Uskalias”

BrewDogin terveiset suomalaisille faneille!

”Love Hops and Live The Dream

——————————————
Muutamassa vuodessa BrewDogista on kasvanut kahden jätkän ja yhden koiran unelmasta olutpanimoksi, jolla on yli 60 työntekijää ja tuhansia faneja ympäri maapalloa. Heidän oluensa erottuvat edukseen kaikista massatuotanto-oluista ja nämä PUNK oluet herättävät paljon keskusteluja ja mielipiteitä maailmanlaajuisesti. BrewDog taisteleekin etulinjassa mitäänsanomattomia bulkkioluita vastaan ja tuovat olutvallankumouksen sanomaa jokaisen oluenystävän tietoisuuteen!


Kirjoittanut: Jaakko Matikainen, suomalainen olutblogisti
Olutblogini: www.jaskankaljat.blogspot.fi
JaskanKaljat Facebookissa
@JaskanKaljat Twitterissä

Erityiset kiitokset BrewDog panimolle tästä haastattelu mahdollisuudesta!

Artikkelin materiaali on, joko saatu haastattelemalla tai siihen on pyydetty lupa panimolta. Valokuvat ovat joko itse otettuja tai lupa on kysytty BrewDogilta.

One thought on “BrewDog – Kaksi jätkää ja koira

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *