Vakka-Suomen Puijo III

Vakka-Suomen Puijo III

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Muutaman viikon takainen reissu entiseen kotikaupunkiini Kuopioon tuotti hedelmää. Löysin Kolmisopin Citymarketista juuri sitä mitä lähdinkin etsimään eli Vakka-Suomen Panimon valmistamaa Puijo olutta. Ensimmäinen Puijo-olut tuli markkinoille jo vuonna 1932 kieltolain päättymisen jälkeen. Pikkusen reilu 30 vuotta myöhemmin vuonna 1963 oluen nimi muuttui Torniksi kunnianosoituksena Puijon tornin valmistumiselle. Torni-olut tuli uudestaan markkinoille Vakka-Suomen Panimon valmistamana vuonna 2011 ja olut löytyi oluen tilanneen Ravintolamestarit Oy:n ravintoloiden valikoimasta. Viime vuonna tämä Vakka-Suomen Puijo III ryntäsi markkinoille ja se tuli saataville myös Kuopiolaisiin maitokauppoihin, kun tuo aikaisempi Torni sisälsi alkomahoolia 5,0 %, niin sillä ei maitokauppojen hyllylle ollut mitään asiaa.

Suora lainaus suoraan etiketistä:
Vuonna 1932 kieltolain kumoamisen jälkeen Oy Gust. Ranin alkoi valmistaa Puijo-olutta. Ravintolamestarit Oy on tuonut Puijo-oluen takaisin janoisten huulille.

Puijo on reilusti humaloitu, pils-tyyppinen, raikas täysmallasolut, jossa vaalean oluen raikkaus, pehmeä maltaisuus ja humalan katkero ovat erittäin hyvin tasapainossa.

—————————————————————
Ravintolamestari Oy on vuonna 1997 perustettu kuopiolainen ravintolayritys, jolla on seitsemän liiketoimintayksikköä. Näistä voisin mainita mm. Intro Baari & Grillin, jossa tuli lukuisia kertoja käytyä maistelemassa loistavia hampurilaisia oluttuopin kera. Toinen mainitsemisen arvoinen paikka oli Pannuhuone, jossa tuli lukuisat naurut otettua Stand Uppia kuunnellen ja mallasjuomia särpien.

Mennäänpäs sitten Puijon kimppuun.

Panimo: Vakka-Suomen Panimo

Tyyli: Pils

Voltit: 4,5 %

Ulkonäkö: Kirkas kultainen olut, jonka päällä melko reilu valkoinen vaahto.

Tuoksu: Tuoksultaan voimakkaammin humaloitu, kuin panimon Prykmestar Pils. Ruohoinen ja maltainen pils.

Maku: Maultaan Puijo on pehmeä ja makean maltainen. Sopivasti ruohoista humalaa, jossa mukavasti jää suuhun pieni katkeruus vellomaan. Voimainen.

Tuomio: Helposti juotava ja oikein nautinnollinen Pils, jossa sopivasti (reilusti) humalaa. Tälläisiä Pilssejä on kyllä mukava juoda, kun löytyy sitä makua. Toimii ruokajuomana erittäin hyvin esim. grillatun lohen kanssa. Humalointi tasoittaa mukavasti lohen rasvaisuutta. Uppoaa myös ilman ruokaakin ihan vaikka janojuomana. Parhaita maitokaupoista löytyviä Pilssejä, mutta Ruokapuoti Lumon Nokkospilsin erikoinen maku nostaa sen tämän Puijon edelle, mutta vain niukasti.

Ostanko jatkossa:
Tätä jos sattuu vastaan, niin voin ostaakin.

Mistä:
Kuopion reissulla löytyi Kolmisopin Citymarketista ja yhden pullon sain suoraan panimolta. Tämän lisäksi saatavilla ainakin seuraavissa kuopiolaisissa ravintoloissa: Puijon Torni, Musta Lammas ja Isä Camillo

Olutopas.info pisteeni:
33/50

Kolme sanaa: Maitokauppa Pilssien parhaimmistoa

3 thoughts on “Vakka-Suomen Puijo III

  1. Jep, tuo on ihan näppärä pils, pidin itsekin. Entisenä "kuopiolaisena" pakko vielä kehaista Ravintolamestareiden Musta Lammas-ravintolaa, jossa pariin otteeseen tuli käytyä herkuttelemassa. Vanhoissa olutkellareissa majaansa pitävä ravintola on kyllä joka sentin arvoinen jos haluaa oikeasti hyvää ruokaa nautiskella. Ja Torni-oluetta on aikoinaan mainostettu Jyväskylässä saakka, linkki JyPin jalkapallomatsin käsiohjelmaan (vuodelta 1968!): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151392726293050&set=pb.46538233049.-2207520000.1371108667.&type=3&theater 😀

    1. Itse viisi vuotta Kuopiossa asuneena nolottaa sanoa, että sivistyksessäni on suuri aukko tuon ravintola Musta Lampaan kohdalla. Monta kertaa piti käydä, mutta jäi lopulta kokonaan kokematta. Yleensä voiton vei Malja tai Intro. Monesti myös silloiselle opiskelijabudjetille sopiva Ale Pub.

    2. Juu neljä vuotta tuossa opiskellessa vierähti. Malja olikin suuri tekijä oman harrastuksen aloittamisen suhteen, Introssakin tuli jonkin verran notkuttua. Pannuhuone oli ehkä se mielenkiintoisin, mutta ruokamestana ykkönen oli kyllä Sampo ja sen muikut 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *