Malmgård Huvila X-Porter

Malmgård Huvila X-Porter

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Edellisessä olutarviossani kävin läpi Malmgårdin panimon valmistamaa Arctic Circle Alea ja mainitsinkin, että tilasin tätä X-Porteria Alkon tilausvalikoiman kautta Joensuun Pilkon Citymarketin Alkoon. Reilu parin viikon odottelu viimein palkittiin, kun viime viikon perjantaina kännykkäni vastaanotti viestin, jossa kerrottiin X-Portterin odottelevan Alkossa. Eihän siinä muu auttanut, kuin nokka kohti Alkoa ja hakemaan muutama pullo tätä herkkua, joka viimeksi reilu vuosi sitten makuhermojani kihelmöi. X-Porter kuului reilu vuosi sitten Alkon 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi myyntiin tulleiden suomalaisten pienpanimo-oluiden kärkijoukkoon. Tästä oluesta tänä vuonna oli myynnissä Alkon puolella ”lastutettu” versio nimeltä Oak Porter, jonka valmistuksessa oli käytetty viskitynnyristä vuoltuja lastuja. Humalina X-Porterissa on käytetty Pilgrimia ja East Kent Goldingia.

Vuonna 2010 tämä X-Porter sai menestystä ulkomailta, kun se pokkasi hopeamitalin San Diegon kansainvälisillä outfestivaaleilla Portteri-sarjassa. Menestystä on tullut myös lukuisista kilpailuista myös Suomessa, eikä suotta. Kyseessähän on yksi tämän maan hienoimpia oluita. Tämä oli sarjassaan niitä oluita, joita piti kerralla hamstrata hieman reilummin, kun kerrankin tuli tilattua. Kolme pulloa meni kellariin odottamaan tulevia nautiskeluhetkiä!

Tulevia nautiskeluhetkiä silmällä pitäen!

Panimo: Malmgårdin Panimo

Tyyli: Portteri

Voltit: 7,0 %

Ulkonäkö: Lasiin kaatuva olut on väriltään mustaa ja oluen pinnalle syntyy neljän sentin kupliva beige vaahto. Vaahto on erittäin kestävä ja pysyy pitkään oluen suojana.

Tuoksu: Jo pulloa avatessa ilman valtasi paahteinen aromi, joka olutta haistellessa tuntuu erittäin voimakkaana. Tuoksu on yhtä suklaan, kahvin ja paahdetun maltaan iloista tanssia, jossa jokaiselle elementille on oma paikkansa ja kaikki ovat keskenään hyvässä sovussa, niin kuin kunnon Portterissa pitääkin. Taustalla pientä yrttisyyttä. Erittäin hyvän tuoksuinen olut.

Maku: Tuoksu antoi jo sellaisen myrskyvaroituksen, että nyt on hyvää olutta lasissa. Reilusti paahteista mallasta, kahvia ja suklaata. Maku on erittäin pehmeä. Maussa taustalla hieman yrttisiä aromeja. Lakritsiakin tässä on, mutta oikein sopivasti.

Tuomio: Kaikin puolin erittäin maistuva Portteri ja omaan makuuni tämä on lastutettua Oak Porteria parempi. Tämä olut on itsessään jo loistava jälkiruoka ja viimeisen päälle hyvä nautiskeluolut. Aromit vahvistuvat mitä enemmän tämä lämpiää. Suosittelen maistamaan jos vielä ei ole tullut maistettua. Panimon paras olut!

Ostanko jatkossa: Nyt ostetut, kun on nautiskeltu, niin jossain vaiheessa lisää pitää hommata.

Mistä: Alkon tilausvalikoiman tuote

Olutopas.info pisteeni:
40/50

Kolme sanaa: Pehmeän paahteinen jälkkäri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *