Malmgård Arctic Circle Ale

Malmgård Arctic Circle Ale

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Olen aina hieman vierastanut näitä Aromisoituja oluita, mutta tämä Malmgårdin panimon valmistama Arctic Circle Ale on kuulunut niihin kiinnostavimpiin Aromioluisiin. Tämä kyseinen olut kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, joten normaalisti tätä ei Alkon valikoimasta ole löytynyt ja kun prosentit taittuvat reiluun seitsemään, niin maitokauppojen hyllystä on ollut aivan turha edes katsella.

Muutama viikko sitten tämä kuitenkin sattui silmääni käydessäni Joensuun Pilkon Citymarketin Alkossa ja äkkiä muutama pullo mukaan. Yleensä en osta maistamatonta olutta ensi kerralla useampaa, kun ei voi tietää onko hyvää, mutta nyt jotenkin uskalsin poiketa kaavasta ja nappasin viisi pulloa mukaani. Tarkoituksenani nautiskella ensimmäinen ilman suurempia analyyseja, toinen tarkkaan arvioiden ja loput kolme oli tarkoitus heittää kellariin ”kasvamaan”. Kellariin menevillä pulloilla olisikin tarkoitus katsoa miltä Arctic Circle Ale maistuu vuoden iässä ja kahden vuoden iässä. Arctic Circle Ale oli kymmenes maistelemani Malmgårdin Panimon olut ja tähän mennessä olen pääasiassa ollut näihin panimon oluisiin tyytyväinen. Parhaimpina itseoikeutetusti Huvila X-Porter ja Huvila Oak Porter. Näistä tuota Oakkia olenkin kellariin laitellut pari putelia odottamaan, että mitä kellarointi sille tekee. X-Porteria olen kerran maistellut reilu vuosi sitten ja itse asiassa laitoin yllämainittuun Alkoon sitä tilaukseen parisen viikkoa sitten. Joko siinä kestää hemmetin pitkään tai sitten tilaukseni on pyyhkäisty maton alle. Pitää varmaan käydä kysymässä, että onko juomat menny parempiin suihin.

Aromisoituja oluita on melko lailla laidasta laitaan ja kun Googletin tästä lisätietoa, niin kaksi ensimmäistä linkkiä menivät tänne meikäläisen blogiini. Toinen linkeistä olikin tähän mennessä paras maistamani aromiolut, joka oli viime vuoden Alkon jouluoluisiin kuuluva Anchor Our Special Ale. Tämä nyt maistelussa oleva Arctic Circle Ale on Olutoppaassa Aromisoitujen oluiden listalla kolmantena, joten ei tämä varmaan huono voi olla, kun vielä sattuu olemaan tuon Anchorin edelläkin. Aromisoidut oluet ovat pääasiassa oluita, joiden valmistuksessa on käytetty yrttejä, mausteita tai jonkin sortin ”vihanneksia”. Sitten tämän kategorian oluiden listalta löytyy myös paljon oluita, joiden valmistuksessa on käytetty keinotekoisia aromeja eli heitetty aromit pullosta keiton sekaan, vaikka savuaromia yms. mutta ne ovatkin sitten tämän oluttyylin niitä häpeäpilkkuja.

Malmgård Arctic Circle Alen valmistuksessa on käytetty katajaa ja ruismallasta. Jostain lueskelin, että tämä olisi alun perin valmistettu jenkkeihin vietäväksi. Onneksi ei kaikkia ole kuitenkaan sinne viety, niin pääsen tätä maistamaan.

Panimo: Malmgårdin Panimo

Tyyli: Aromisoitu Olut

Voltit: 7,3 %

Ulkonäkö: Reiluhko kuohkea ja kupliva vaahto. Juoma on väriltään tumman ruskea.

Tuoksu: Tuoksu on erittäin miellyttävä ja yrttinen. Pientä paahteisuutta ja katajaa. Makean maltainen.

Maku: Maultaan ACA on Erittäin yrttinen olut, jossa paljon paahteisuutta ja sopivasti ruista. Katajakin tulee esille, mutta ei hirveän voimakkaasti. Jälkimaussa kataja on vahvimmillaan. Havumetsäinen ja karamellimaltainen nautinto.

Tuomio: Erittäin onnistunut olut ja ehdottomasti paras Aromisoitu olut, mitä olen ikinä juonut. Onneksi tätä tuli hamstrattua enemmänkin. Suu tykkää ja koko loppu kroppa kiittää. Taas yksi loistava olut Malmgårdin Panimon valikoimasta. Mielenkiinnolla odottelen mitä kellari tälle oluelle tekee.

Ostanko jatkossa: Juodaanhan entiset ensin pois ja sitten kun sattuu vastaantulemaan, niin lisää hommataan.

Mistä: Alkon tilausvalikoiman tuote eli eikun Alkoon kyselemään, että saisko tälläistä herkkua hyllyyn.

Olutopas.info pisteeni: 39/50

Kolme sanaa: Yrttinen, Katajainen, ruisleipäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *