Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Vakka-Suomen Panimo

Uudessakaupungissa vanhan puhelinyhtiön kellarissa sijaitseva kaukopuhelinkeskus sai vuonna 2007 uuden ilmeen, kun Jani Vilpas ja Heidi Jaakkola toivat tiloihin kiiltävät kuparipannut ja näin Vakka-Suomen Panimon tarina sai alkunsa. Kyseisessä tilassa oli ennen valmistettu Jatimatic konepistooleja, joten mielenkiintoinen menneisyys sai jatkoa, kun Laitilan Wirvoitusjuomatehtaallakin työskennellyt Jani Vilpas ryhtyi kehittelemään siellä omia oluitaan. Panimon varsinainen tuotanto alkoi vuoden 2008 kesällä ja koko panimon ensimmäinen vuosi meni Janilla ja Heidillä työskennellessä kahdestaan, mutta pikku hiljaa siitä väkimäärä on ruvennut kasvamaan. Heidi jättäytyi pois panimon toiminnasta ja tällä hetkellä panimon pääomistajana on Jani Vilpas. Koko toimintansa aikana Vakka-Suomen Panimo on valmistanut yli kolmekymmentä erikoisolutta ja lisää syntyy koko ajan.

Nykyisin panimon tuotantomäärä on noin 200 000 litraa olutta ja 70 000 litraa siideriä. Panimo työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää ja kesäksi 2013 olisi
tarkoitus palkata vielä yksi työntekijä lisää. Panimon yhteydessä
sijaitsee myös pienmyymälä, josta voi käydä ostamassa panimon
Prykmestar-oluita ja erikoiseriä oma etiketti oluita. Alkoholilain
mukaisesti valikoimassa on enintään 4,7 prosenttisia juomia.

Tulevaisuudessa panimo tulee keskittymään edelleen erikoisiin tuotteisiin ja panimon tämän kevään uutuus onkin Helsinki Beer Festivaleilla huhtikuun puolivälissä julkistettu raumalaiselle Ruokapuoti Lumolle valmistettu Lumon Nokkospils. Kysyessäni Janilta tulevista uutuuksista hän mystisesti vastaa – Näistä ei puhuta etukäteen kovinkaan suurella äänellä, mutta voin vakuuttaa, että pää on täynnä mielenkiintoisia ajatuksia. Panimo ei ole lähtenyt hintakilpailuun suurten panimoiden kanssa, vaan tarkoituksena tarjota rahoille vastinetta laadukkailla tuotteilla. Laadukkaat suomalaiset raaka-aineet ja hyvä vesi ovat suuressa roolissa, kun hienoja oluita tehdään. Tietysti humalat tulevat ulkomailta, mutta muuten pääasiassa panimo pyrkii käyttämään suomalaisia raaka-aineita.

VASPin vakiovalikoimaan kuuluu tällä hetkellä kahdeksan olutta ja kaksi siideriä. Lisäksi panimolta tulee monia kausioluita ja myöskin asiakkaan omalla reseptillä toteutettuja tuotteita.

Myynnissä olevat Vakka-Suomen Panimon oluet:
Alle 4,7 % oluet:

Yli 4,7 % oluet:


Kausioluet:

  • Prykmestar Suvi – Tiettävästi maailman ainut koivunlehdistä valmistettu olut.
  • Pääsiäisolut – Aidolla suklaalla maustettu olut.
  • Prykmestar Jouluolut – Resepti pyritään uudistamaan joka joulu.
  • Prykmestar Talvi – Munchener tyylinen mieto olut talvikauteen.
  • Prykmestar Oktoberfest
  • Prykmestar Double I.P.A.Tasapainoilee tällä hetkellä kausioluen ja vakiovalikoiman välimaastossa.

Katajan, koivunlehtien ja suklaan lisäksi VASP on käyttänyt oluen maustamiseen mm. hunajaa, tervaa, pomeranssia ja neilikkaa.

Panimomestari Jani Vilppaan suosikkituote vaihtelee hieman, mutta LuomuPils ja SavuKataja ovat ehdottomia ykkösiä. LuomuPils ruuan kanssa ja saunassa. SavuKataja nautiskeluoluena. VASPin tuotteiden saatavuus paranee koko ajan ja myyntiverkostoa rakennetaan tiuhaan tahtiin. Hyvistä olutravintoloista löytyy varsin kattava valikoima panimon tuotteita ja maitokauppapuolella panimolla on sopimus mm. Inexin ja usean muun pienemmän tukkurin kanssa.

Prykmestar LuomuPils

Panimon oluet ovat keränneet lukuisia palkintoja. SavuKataja valittiin vuonna 2009 Helsinki Beer Festivalin Vuoden olueksi. Wehnäbock voitti viime vuonna vuoden parhaan oluen tittelin Suomen Paras Olut –kilpailussa Herkkujen Suomi – Syystober tapahtumassa. Näiden lisäksi viime vuonna Prykmestar Savu menestyi Saksassa järjestetyssä European Beer Star 2012 –kilpailussa tulle savuoluiden sarjassa pronssisijalle, ollen kilpailun historian ensimmäinen kilpailussa menestynyt suomalainen olut.

Jaskan mielipide panimosta:

Tähän mennessä olen maistanut 16 erilaista VASPin olutta ja olen muutamaan otteeseen hehkuttanut blogissani panimoa yhdeksi Suomen parhaista panimoista ja edelleenkin seison sanojeni takana. Panimon parhaat oluet ovat ehdottomasti muualla, kuin maitokaupan puolella myynnissä. Kun menemme tämän 4,7 % rajan yli, niin sitten voi sanoa, että yllä mainittua viisikko: Savu, LuomuPils, WehnäBock, SavuKataja ja vasta Alkonkin valikoimaan saapunut Double I.P.A. ovat jokainen aivan loistavia oluita. Esimerkkinä omassa Top5 Finland – listassani on tällä hetkellä kolme VASPin olutta. Aikaisemmin olen jo julkaissut arviot SavuKatajasta ja Wehnäbockista, mutta otan ne siltikin uudestaan maistoon ja voi olla, että niistä jonkin sortin juttu saadaan tehtyä.

Maitokaupan puolen VASPit ovat sitten huomattavasti erikastia. Paras maitokaupan olut näistä on tähän mennessä ollut ehdottomasti Prykmestar Schwarz. Muut eivät istu omaan makupalettiin, mutta eipä se haittaa, kun panimolta löytyy lukuisia parempia maitokaupan ulkopuolelta. Saatavuus on tietysti noiden yli 4,7 prosenttisten ongelma ja ainakin täällä susirajalla Joensuussa, niin ei näistä hirveästi ole päässyt nauttimaan. Vaikka nämä alle 4,7 % oluet eivät omaan suuhuni oikein maistu, niin vahvempien oluiden loistokkuus nostattaa tämän panimon aivan Suomen huipulle ja voin sanoa, että tulen jatkossa ostamaan oluita joissa komeilee Prykmestar teksti. On ne vaan, niin hemmetin hyviä.

Ruokapuoti Lumon Nokkospils

Jani Vilpas lähetti minulle paketin, jossa sisältönä oli erittäin kattava valikoima Vakka-Suomen Panimon juomia. Tulen tässä lähipäivien aikana julkaisemaan niistä jokaisesta arvion, joten VASP painotteisia juttuja on luvassa hieman pitemmäksi aikaa. Sen voin jo tässä vaiheessa paljastaa, että Ruokapuoti Lumon Nokkospils oli erikoinen ja maistuva pils, joka on itselläni ehdolla parhaaksi maitokauppavahvuiseksi VASPiksi. Nokkospilsin lisäksi panimolta on tullut kolme muuta maitokauppavahvuista uutuutta, joista myös luvassa tarkempaa analyysia. Kunhan olen julkaissut kaikki nämä arviot, niin teen vielä niistä pienen yhteenvedon ja listaan juomia hieman parhaimmuusjärjestykseen. Tässä vielä pitää mainita, ettei panimolta saadut oluet tule vaikuttamaan millään tavalla olutarvioihini, vaan tulen tekemään arviot aivan kuin olisin itse ne käynyt kaupasta. Artikkelissa käytetyt kuvat ovat joko itse otettuja tai Vakka-Suomen Panimon omaisuutta.

Kiitoksia Jani Vilppaalle ja koko panimolle yhteistyöstä vielä näin bloginkin kautta.

Tässä vielä aikaisempia olutarvioita Vakka-Suomen Panimon oluista:

Lisätietoja panimosta: www.vasp.fi

3 thoughts on “Suomalaiset pienpanimot tutuksi – Vakka-Suomen Panimo

  1. Mitä oluita nuo kaksi, kuvassa Pilsin ja Nokkospilsin välissä takarivissä ovat?

    1. Ne ovat vasemmalta katsottuna, niin Hovikelpoinen juhlaolut ja Saariston olut. Kumpikin ovat tämän kevään uutuuksia. Tarkempaa tietoa laittelen, kunhan otan ne maisteluun. Luomuoluita kumpikin.

    2. Saariston Olut on tuttu jo viime kesältä. Nyt ehkä vaan laajemmassa jakelussa – eli tavallaan "uutuus" monessa paikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *