Jaska reissussa: Kesäloma 2013 osa2

Edellisessä osassa kävin läpi kaksi ensimmäistä lomapäivääni ja tässä jatkan siitä minne viime osasta jäätiin. On aika lähteä risteilemään kohti Tukholmaa Viking Linen Gabriellalla. Reissu ei ole mikään täysipainoinen olutkulttuuriin tutustumisreissu, koska mukana oli mm. oma perhe, kaksi kummilasta äitinsä kanssa ym…

Huom. Olen pyrkinyt tässä jutussa hinnoittelemaan oluet, että saatte suurin piirtein käsityksen minkälaiset hinnat on laivalla ja Ruotsin puolella.

16.6.2013

Laivalla tietenkin ensimmäinen homma oli katsoa Tax Free –kuvasto kannesta kanteen ja yrittää löytää jotain mielenkiintoista. No eipä löytynyt, enkä ollut juurikaan pettynyt, kun en oikeastaan odottanut löytäväni mitään mielenkiintoista. Siirryin kuitenkin tähän kyseiseen putiikkiin ja mukaan lähti kasa keskinkertaisia, jopa huonoja oluita:

 • 6 x Krusovice Imperial (hinta: 7,30 €/sixpäkki 0,5 litran tölkkiä)
 • 2 x Murphy’s Irish Stout (hinta: 1,55 €/0,5 litran tölkki)
 • 1 x Affligem Blond (hinta: 1,57 €/0,33 litran pullo)

Ekaan iltaan hävitin näistä pari tölkkiä. En voi sanoa, että join ne laivassa, niin sanotaan, että jonnekkin hävisi. Samalla näitä hävittäessä lueskelin kännykkääni ladattua Viinilehden liitteenä tulevaa Oluelle –lehteä, joissa oli oikein mainioita artikkeleja ja lukuisia olutarvioita. Lehden jälkeen otinkin hieman omaa aikaa ja siirryin laivan pubin puolelle käymään läpi olutvalikoimaa. Olin aikaisemmin päivällä käynyt ottamassa valokuvan listasta, jossa oli hinnasto kotiin ostettavista oluista. Listallakaan ei juurikaan suuria tajunnan räjäyttäjiä ollut, mutta ajattelin parit testata, että selviää onko mitään kotiin viemisiä tältä reissulta. Menin baaritiskiä nojailemaan ja tarkkailemaan olutvalikoimaa. Ensimmäisenä otinkin pullollisen:

Lagunitas India Pale Ale:

Hinta: 4,5 €/pullo
Tuoksu: Hedelmällinen ja puumainen.
Maku: Maku oli miedosti hedelmällinen, kuivan puumainen, katkeroinen. Mukana greippistä ja havupuista humalointia.
Tuomio: Melko perus IPA, joka tuntui, että oli parhaat päivänsä nähnyt.
Huomio: Etiketissä oli lausumisohje: Say… ”LAh-goo-KNEE-tuss”.

Istahdin tämän IPAn kanssa pöytään ja samaan aikaan pöytääni kohti pamahti kirkas spottivalo päälle ja hetken ajan tämä olutblogisti oli koko pubin valokeilassa. Ajattelin, että tässäkö oli se hetkeni parrasvaloissa, mutta noin viiden sekunnin jälkeen valokeila kääntyi vieressäni kitaraa virittäneeseen trubaduuriin. No ehkä hetkeni vielä joskus tulee – ajattelin, kun samalla soittaja alkoi vetää CCR:n ”Have you ever seen the rainia”. Samalla juodessani oluttani kaventui listani alkuperäisestä viidestä vaihtoehdosta kahteen eli kotiini lähtisi, joko sixpäkki Duvelia tai Harviestounin Old Engine Oilia. Viimeisimmästä Duvelin maistelusta olikin kulunut melko vähän aikaa, joten kävin hakemassa Anchorin Steam Beerin (hinta: 4,5 €/0,36 pullo) ja samalla otin vielä pullollisen Old Engine Oilia hieman lämpenemään.

Anchor Steam Beerin muistelin olevan parempi mitä se oli, joten pieni pettymys. Melko keskinkertainen ja Anchorin oluista ehdottomasti huonoin maistelemani. Seuraavaksi luvassa olikin hieman lämmennyt:

Harviestoun Old Engine Oil:
Hinta: 4,5 €/0,33 pullo
Tuoksu: Tuoksultaan vanha moottoriöljy oli voimakkaalla paahteisuudella, lakulla, kahvilla ja suklaalla höystetty olut.
Maku: Yllä mainitut tuoksun elementit vahvistuvat maussa.
Tuomio: Oikein maistuva nautiskeluolut ja kannatti antaa hieman lämmetä, koska maun elementit vahvistuivat huomattavasti. Ei tämä kuitenkaan mitenkään erityinen ollut eli melko perussetti.
Olutopas.info pisteeni: 34/50

Kun Old Engine Oil oli tuhottu, niin päätös oli selkeä. Nokka kohti tiskiä, 12 euroa baarimikolle näppiin ja iloisena paikalta pois kuusi Duvelia rikkaampana. Ajattelin vielä käppäillä pikaisesti Discomeiningin ohi ja siellä huomasinkin appiukkoni, joka kuului ryhmäämme. Hänen kanssaan siirryimme vielä takaisin pubin puolelle, koska hänen toiveenaan oli saada maistaa jotain ”erikoisolutta”. Appiukkoni on perinteinen Karhumies, joten mielenkiinnolla tilasin pari putelia Duvelia (4,5€/0,33 pullo). Baarimikko kaatoi oluet jättäen hiivan erilliseen snapsilasiin. Pisteet tästä kyseiselle herralle. Siirryimme pöydän ääreen ja aloitimme siemailemaan kyseistä herkkua. Itse tykkäsin ja appiukkoni myös, joten sopiva päätös illalle.

17.6.2013

Aamu alkoikin aamupalalla jossa tuli tankattua oikein kunnolla alkavaa Tukholman reissua varten. Suunnitelmana itselläni oli päästä shoppailemaan Systembolagetin loisteliaaseen valikoimaan ja mikäs siinä matkaa tehdessä, kun osaan varmaan sen kymmenkunta sanaa Ruotsia. Tämä jätkä ois eksynyt satamasta suoraan Venäjälle jos olisin lähtenyt omin päin suunnistamaan. Onneksi joukossamme oli lähes kymmenen vuotta Ruotsissa asustellut henkilö. Ensiksi puuhailtiin paljon muuta oluesta poikkeavaa, mutta niistä ei sen enempää, kun olutblogin puolella ollaan, niin nokka kohti Systembolagetia. Ensimmäinen puulaaketti, johon menimme oli nimeltään Klarabergsgatan. Tämä kyseinen putiikki oli oluiden osalta melko Vaalea Lager painotteinen, joten visiitti jäi melko lyhyeksi ja kohti toista Systemia. En ollut aikaisemmin tarkemmin selvittänyt näiden eri liikkeiden olutvalikoimia, joten aika säkällä tuli säntäiltyä. Onneksi ”oppaani” kysyi Passagenin Systembolagetista, että missä sijaitsee lähellä paremmalla olutvalikoimalla varustettu liike. Saavuimme muutaman minuutin patikoinnin jälkeen putiikkiin nimeltä Passagen. Tässä kyseisessä alkoholiputiikissa valikoima oli reilusti parempi. Olin aikaisemmin suunnitellut pientä listaa oluista, joita tulisin ostamaan ja tässä alla oli alkuperäinen listani, joka oli tarkoituksella ruotsalaispainotteinen, koska vaikka Ruotsi on naapurimaamme, niin itse ruotsalaisiaoluita olen loppujen lopuksi päässyt harvoin maistamaan. Suluissa näkyy mitä kyseisen kohdalla tapahtui. ”Tulkkini” avustuksella kysyimme kaikki nämä oluet myyjältä, joten siinä säästimme aikaa, koska alkoi olla kiire laivaan.

Ostoslistani:

 1. Omnipollo Nebuchadnezzar (Ei löytynyt hyllystä, mutta saisi tilaamalla)
 2. Dugges Idjit! (Ei löytynyt hyllystä, mutta saisi tilaamalla)
 3. Slottskällans Imperial Stout (Löytyi hyllystä ja pari pulloa lähti mukaan hintaan n. 3,34 € kpl)
 4. Oppigårds Thurbo Double IPA (Ei löytynyt hyllystä, mutta saisi tilaamalla)
 5. Oppigårds Amarillo (Löytyi hyllystä ja pullollinen lähti mukaan hintaan n. 2,25 €)
 6. Mohawk Whiteout (Unohdin kiireessä kysyä)
 7. Monks Café Blend no.1 Uniqum (Löytyi hyllystä ja pullollinen lähti mukaan hintaan n. 6,31 €)
 8. Nynäshamns Bötet Barley Wine (Unohdin kiireessä tämänkin kysyä)
 9. Brewdog Dog A (En kysynyt, mutta en kyllä löytänytkään)
 10. Brewdog Hardcore IPA (Löytyi hyllystä ja lähti mukaan hintaan n. 3,42 €)

Tämän lisäksi ostin vielä seuraavat oluet mukaani:

 • BrewDog Tokyo* (hinta: n. 10 €)
 • BrewDog Rip Tide (hinta: n. 3,15 €)
 • Sierra Nevada Torpedo IPA (hinta: n. 3 €)

Eli kokonaisuudessaan ostin kahdeksan pulloa olutta Systembolagetista hintaan n. 35 €. Ei mahtaisi Suomen Alkosta lähteä tuohon hintaan viisi pulloa Imperial Stoutia, yksi APA, yksi IPA ja yksi DIPA. No ensinnäkin noita Imperial Stouteja ei oikein löydy Alkon valikoimasta.

Systembolagetin ostokset

Yhteenvetona Systembolaget:
Kannattaa selvittää missä sijaitsee sellainen liike, joka vastaa omia tarpeitaan. Itse koin, että kun laatii selkeän ostoslistan, niin on hyvä pohja lähteä shoppailemaan oluita. Jos liikut pelkästään repun kanssa, niin kuin minä tein. Kannattaa tehdä ostoslista ja päättää ostettavien pullojen määrä. Muuten on kusessa, kun huomaa, että on ostanut enemmän kuin jaksaa kantaa. Valikoimaltaan nämä ”Ruotsin Alkot” ovat aivan eri luokkaa, kuin oma monopolimarkettimme, niin näihin kannattaa varata paljon aikaa, että saa rauhassa tutustua ja hypistellä puteleita. Itse jouduin lähes juoksemaan liikkeen läpi, niin se jäi harmittamaan erittäin paljon.

Laivan ostokset

Saavuttua laivaan vein löytöni hyttiin ja olikin aika siirtyä buffettiin vetämään vatsan täydeltä
erilaisia pöperöitä. Muistelin, että joskus nuorempana (huom. täysikäisenä) tuli buffetissa kiskottua sitä samaista nelos Lapin Kultaa litratolkulla. Tällä kertaa ruokajuomana menikin punaviini, joka oli ihan ok. Hieman maistelin valkoista, mutta se ei natsannut minkään ruoan kanssa. Yksi lasillinen nelos lapparia meni alas ja ruokajuomana upposi ilman irvistelyjä ja suoritti tehtävänsä. Illemmalla tulikin seurattua hytin telkkarista Confederations Cupin peliä Tahitin ja Nigerian välillä ja samalla hävisi jonnekkin erittäin huono Vahva Belgityylinen Ale nimeltä Affligem Blond. Sitten olikin aika käydä hyvästelemässä laivan pubi ja otinkin appiukon mukaan tälle reissulle. Otin pullollisen Sotholmen Stoutia (6,50 €/0,5 pullo) joka oli itselläni toista kertaa maistelussa. Oikein toimiva maitokauppavahvuinen Stout. Illan ja koko laiva reissun viimeisenä otin ison mukillisen Weihenstephaner Hefeweissbieriä (6 €/pint tuoppi) ja sen jälkeen eikun unille, että pystyi heräämään kotimaassaan. Vielä ennen hyttiin ryntäämistä hetken mielijohteesta ostin vielä sixpäkin Chimayn Blueta jolle hintaa kertyi 12,60 €.

Seuraavassa jaksossa onkin sitten luvassa kaksi olutpanimovierailua…

huom. Alkuperäisessä jutussa olin sotkenut Systembolagetit keskenään, mutta asia korjattu  27.6.2013 klo. 11:50.

17 thoughts on “Jaska reissussa: Kesäloma 2013 osa2

 1. Passagenin olutvalikoima on Tukholman laajin, taisit vain etsiä väärästä paikasta oluita… vaaleat lagerit ovat nimittäin toisella puolen liikettä kuin muut oluet.

  Kannattaa tosiaan tsekata etukäteen joko Systembolagetin sivuilta tai Systembevakningsagentin sivuilta (http://agent.nocrew.org) liikkeiden valikoima.

  1. joo. tosiaan laitoin vahingossa nuo Systemit väärinpäin. matkaoppaani soittikin äsken että olin sotkenut ne. korjaan artikkelin oikein kunhan pääsen koneen ääreen.

 2. Morjensta Jaska,

  Mukava blogi! On tullut nyt aika paljon lueskeltua.

  Varsinkin nämä reissutarinat ovat hyviä kun mukaan mahtuu muutakin kun sen yksittäisen oluen arviointia 🙂

  Tsemppiä jatkoon!

  T. c0fein

  1. Kiitoksia kommentista. Itsekin tykkään kirjoittaa reissujuttuja ja muutenkin sellaisia juttuja joissa on muutakin, kuin pelkkää oluen arviointia. Ja itsellekin kun aina näillä reissuilla tapahtuu kaikenlaista, niin ei tarvitse jutuissa edes värikynää käyttää. Kiva kuulla, että tykkäät blogistani

 3. Hyvä ja hauska kirjoitus. Yksi virhe Systemin nimissä siellä taitaa yhä olla, mutta hällä väli. Systemin oluita netistä tarkastellessa kannattaa tosiaan katsoa mitkä oluet kuuluvat pelkästään tilausvalikoimaan, koska kyseisiä oluita ei normaalisti hyllystä löydy. Niitä on runsaasti, joten ne kannattaa filtteroida jo hakua tehdessä pois. Esim. Passagenin suht ajantasaisen hyllyvalikoiman saa sieltä haettua kerralla näkyviin. Omasta mielestäni löysit aika tylsiä oluita niinkin hyvän valikoiman kaupasta kuin Passagen, mutta kyllähän tuossa muutama maukaskin on mukana. 😉 nim. kopula

  1. nimivirheet voivat johtua, että multa puuttuu ruotsinkielinen näppäimistö;)

   Passagen valikoima oli tosiaan laaja ja täynnä loistavia oluita. noista ostamistani BrewDogin HC IPA oli itselle noista ainut vanha tuttu. Ensi reissulla pitää varata enemmän aikaa, että ehtii paremmin ne helmet poimia huonojen seasta.

  2. Niin no tylsyysarviooni vaikutti lähinnä se, että Monks Cafe Blendiä ja ehkä Amarilloa lukuun ottamatta noilla on ollut kohtuullinen saatavuus Suomessakin. Mutta ei kai ne ole tylsiä jos ovat itselle maistamattomia ja vielä aiemmin vastaan tulemattomia. Ja tosiaan ainakin Riptide ja Torpedo ovat kyllä hyviä (molemmat olleet Alkon valikoimissa). kopula

  3. Näinhän se on että oluiden tylsyys on jokaiselle oluen nauttijalle hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttaa tietysti omat maistellut oluet ja itselleen maistuvat tyylit. Itse olen melko myöhään herännyt näihin "erikoisempiin" olusiin, joten Rip Tide ja Torpedo on mennyt ohi suun. kyynel silmässä olen lueskellut Olutoppaasta niitä Alkon valikoimasta poistuneita oluita.

   Ensi reissulle pitää tehdä parempaa pohjatyötä:)

  4. Parin viikon päästä Siljalle muumiristeilylle! Harmi vaan, että siellä on vielä kehnompi kattaus kuin Vikingillä eikä oluita saa kuuden satseissa vaan pienin erä on koko laatikko.

   Mulla on muuten vielä yksi pullo sitä Alkon Rip Tide erää kellarissa, sillä alkaakin ikää olemaan jo aika reilusti, veikkailisin jopa viittä vuotta. Oli ihan järisyttävä olut silloin aikoinaan tuoreena. Sellainen aika armoton ja kova tyylinsä edustaja – tai ainakin siltä se tuntui silloisen aloittelevan reittaajan sitä makustellessa.

  5. Mulle tämä Rip Tide todennäköisesti tulee olemaan juuri tuo armoton ja kova tyylinsä edustaja, näin aloitteleva reittaajana:)

   Joko olet Harri ennakkoon tilannut Silja Lineltä, että varmasti saat kuusi lavaa Sandelssia 😉

  6. En oo pistäny tilausta sisälle. Viimeksi ostin yhden lootan Brooklynin Lageria ja sitä ennen Chimay Tripleä. Lager 29,90 ja Chimay 39,90, 24 plo laatikoita.

   Ei tuo Rip Tide sulle mikään järisyttävä kokemus välttämättä ole, kun Yetikin on jo maistettu 🙂

  7. Tuo on kyllä asiallinen hinta Brooklynin Lagerille. Tuolla hinnalla, kun vois hakea sitä maitokaupasta 🙂

   Ainakin tuo Brewdog Tokyo* oli erittäin monipuolinen IS. Jollain perverssillä tavalla erittäin hyvä olut. Erittäin makea juoma, jossa oli lähestulkoon laitettu kaikkea.

   Pitää ottaa tuo Rip Tide maisteluun joku viikonloppu, niin pääsee siitäkin eroon;)

 4. Lauantaina lähtee laiva kohti Ruotsia ja tarkoitus olisi ajella autolla Tanskaan asti ja käydä matkalla parissa Systemetissä ja jossian Tanskan olutpuodissa. Systemet-ostoslistat on tarkkaan harkiten tehty ja eri kaupunkien varastosaldot selvitetty. Ainakin Slottskällans IS, Green Yeti IS, Rip Tide, Tokyo, Hardcore IPA sekä Rochefortin 8 ja 10 ovat Systemet-listalla, Tanskasta ehkä sitten jotain erikoisempaa, mitä sattuu vastaan tulemaan, valikoimat kun vaihtelevat liikkeittäin.

  1. Hauskaa ja antoisaa matkaa. ostoslista näyttää oikein hyvältä. Itsekin meinasin ostaa Yeti IS:n, mutta pääsin maistamaan sen Gallowsissa. R10 & R8 myös Systemin hyllyssä houkuttelivat, mutta ne tuli vasta maisteltua, eikä ois reppuun mahtunutkaan. Pistähän sitten kommenttia, että kuinka reissu meni ja mitä löytöjä Tanskasta löytyi 🙂

  2. Nyt kun huominen laivamatka on enää edessä, voi varmaan jo raportoida ostoksista. Systembolagetin sivuilla käyminen etukäteen ja varastosaldojen tutkailu kannatti, käynti Göteborgin Nordstan-ostoskeskuksen Systemetissä kävi kuin rasvattu, ei tarvinnut palata hyllyn äärellä takaisinpäin ja tyttöystävällä taisi kestää kauemmin parin viinipullon valikoimisessa. Göteborgista mukaan tarttui seuraavaa:

   – 4x Rochefort 10
   – 2x Rochefort 8
   – Westmalle Dubbel
   – 3x Slottskällans IS
   – 3x Great Divide Yeti IS
   – 3x BrewDog Rip Tide
   – BrewDog Zeitgeist
   – Mikkeller K:rlek
   – Lagunitas Dogtown Pale Ale

   Näistä nuo keveämmät eli kolme viimeisintä tuli tuhottua paikan päällä ruokajuomina, lisäksi viimeisen illan päätteeksi korkkasin yhden Slottskällansin IS:n. Sitten siirryttiin Tanskan puolelle. Ostospaikkana oli Ølkonsortiet-niminen pieni olutputiikki Aalborgin kaupungissa, äänestetty muuten Ratebeerissä Tanskan parhaaksi olutkaupaksi tänä vuonna. Tanskan ostokset:

   – Westvleteren Extra 8
   – Nøgne Ø #100
   – Goose Island Bourbon County Stout
   – Triple Karmeliet
   – Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA
   – Ugly Duck Amarillo & Citra IPA
   – To Øl Dangerously Close to Stupid
   – Lisäksi vielä jokin tanskalainen IPA, jonka nimeä en nyt muista, mutta myyjä suositteli sitä 🙂

   Mikkellerin IPA:n nautin Tanskassa ja totesin erinomaiseksi, samoin ensimmäisen Rip Tiden. Paluumatkalla hain vielä Malmöstä BrewDog Tokyo*:n, jota ei Göteborgissa ollut. Samalla otin melko summamutikassa kyytiin Nils Oscarin ja Oppigårdsin IPA:t.

   Hinnat Tanskassa oli aika lailla Suomen tasoa, eli melko hintavaa. Ruotsissa taas tuntuisi olevan vähän matalampi hintataso. Ostokset meni kuten suunnittelin, eli Tanskasta vähän erikoisempaa ja harvinaisempaa, Ruotsista taas "perusoluet" joita ei Suomesta saa.

   Lisäksi täytyy kehua Malmö Brygghusin oluita, joita maistoin panimon omassa ravintolassa. Ainakin pils oli yksi parhaista koskaan maistamistani, melko hedelmäinen ja ruohoinen, sekä IPA oli varsin mallikelpoinen esitys. En tiedä saako näitä oluita muualta kuin suoraan panimon ravintolasta.

  3. Kiitokset raportista! Ostokset näyttävät erittäin hyvältä.

  4. Itsekin suunnitellut reissua systembolagetiin, kuinkahan monta pulloa sieltä jaksaa repuissa raahata, mietin että kannattaako sinne edes lähteä muutaman pullon takia? Tiedätkö onko Suomesta bussimatkoja ja kiertoajelua Tukholmassa ja saisi heittää ostokset bussin tavaratilaan, bussi pysähtyisi systemissä tai lähistöllä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *