Alkon kesäoluet 2013 – Yhteenveto

Kesäkuu on ohi ja heinäkuun puolelle mennään vauhdilla. Alkon kesäoluet on tullut käytyä läpi tai ne on käyty läpi, jotka surkeasta valikoimasta hieman kiinnosti ottaa maisteluun. Toukokuussa laittelinkin hieman ennakkoon mielipiteitä näistä Alkon kesävalikoiman oluista, joten nyt kun pullot ovat tyhjänä, niin tässä hieman mietteitä näistä juomista.

Loppujen lopuksi Alkon kesävalikoiman oluista maisteluun otin seuraavat neljä.

Weihenstephaner Pilsner:

Yleistä: Maailman vanhimman olutpanimon valmistama Pils. Tämän panimon oluista olin tähän mennessä maistanut ainoastaan vehnäisiä, joten jotenkin piti päästä maistamaan kuinka panimon muut oluet toimii.

Panimo: Weihenstephan

Tyyli: Pils

Voltit:  5,1 %

Ulkonäkö: Reilu kolmen sormen mittainen vaahto rakentuu vaalean kullankeltaisen oluen päälle.

Tuoksu: Jo olutta kaataessa ilmoille kumpuaa pilsseistä tuttu tuoksu. Tuoksussa ruohoista humalointia ja maltaisuutta.

Maku: Maultaan hieman makea Pils. Ruohoista humalointia. Jälkimaussa ruisleipää.

Tuomio: PerusPils eli oikein maistuva olut. Ei herättynyt juurikaan tunteita. Lämpimän päivän jälkeen upposi oikein mukavasti.

Ostanko jatkossa: Kolme euroa pienestä pullosta perusPilssiä on aivan liikaa, joten jää jatkossa hyllyyn.

Mistä: Alkoista ja kuuluu vuoden 2013 kesävalikoimaan.

Olutopas.info pisteeni: 28/50

Kolme sanaa: Perus hyvä pils

Herold Bohemian Wheat Lager:

Yleistä: Suuria odotuksia minulla ei juurikaan ollut tätä tsekkiläistä suodattamatonta vehnälageria kohtaan, mutta siltikin otin sen maisteluun ja annoin mahdollisuuden.

Panimo: Herold

Tyyli: Hefeweizen

Voltit:  5,0 %

Ulkonäkö: Samean keltaoranssi olut, jossa kahden sormen mittainen vaahto.

Tuoksu: Banaaninen, vehnäinen ja hivenen hapan tuoksu.

Maku: Maultaan kevyen vehnäinen ja banaaninen hedelmällisyys ei niin vahva, kuin yleensä olen näissä Hefeissä tottunut.

Tuomio: Ei sytyttänyt millään tavalla. Vaikka edullisimmasta päästä Alkon Hefeweizeneissä, niin muutaman kymmenen sentin panostuksella saa loistavaa kyseisen tyylilajin olutta.

Ostanko jatkossa:  Ei tule ostettua.

Mistä: Alkoista ja kuuluu vuoden 2013 kesävalikoimaan.

Olutopas.info pisteeni: 28/50

Kolme sanaa: Ei mitään sanottavaa.

Nøgne Ø India Saison:

Yleistä: Kyseisen panimon oluet kiinnostavat aina ja mitä tästä oluesta olin lukenut, niin pakkohan tätä oli puteli hakea. Tämä olut olikin näiden kesäoluiden se ylivoimaisesti odotetuin. Olut on kahden panimon yhteistyönä valmistettu olut ja karkeasti laskettuna välimatkaa on n. 9000 kilometriä. Norjalainen Nøgne Ø ja Australialainen Bridge Road ovat tämän hybridi Saison IPAn takana.

Panimo: Nøgne Ø

Tyyli: Saison

Voltit:  7,5 %

Ulkonäkö: Erittäin korkealla kuohkealla valkoisella vaahdolla vuorattu oranssi olut.

Tuoksu: Vahva humalointi ja greippisyys tulee IPAn puolelta ja yhdistettynä Saisonmaiseen happamuuteen.

Maku: Makean greippinen humalointi kohtaa mukavan happamuuden. Pientä yrttisyyttä ja havuisuutta.

Tuomio: Sanotaanko, että tältä se kesä maistuisi jos se pullotettaisi. Tälle tasolle, kun olisi muutkin kesävalikoiman oluet saatu, niin en usko että kukaan olisi näistä kesäoluiden huonoudesta narissut. Mukavan kesäinen nautiskeluolut.  Ei tämä nyt millään tavalla ollut mikään virkistävä olut, mutta siltikin erittäin hyvää kesäjuomaa.

Ostanko jatkossa:  Mielellään tälläistä kyllä lisää ostais, mutta onhan tämä myös melko kallis olut. Voi jäädä uudestaan ostamatta.

Mistä: Alkoista ja kuuluu vuoden 2013 kesävalikoimaan.

Olutopas.info pisteeni: 39/50

Kolme sanaa: Tältä kesä maistuu

Wisby Sleepy Bulldog Summer Pale Ale:

Yleistä: Tämä olikin näistä kesäoluista myös, niitä juomia jota kohtaan ei juurikaan odotuksia kohdistunut. Gotlands Bryggeri on ruotsalaisen suurpanimon Spendrupsin omistuksessa toimiva panimo. No maistetaan silti.

Panimo: Gotlands Bryggeri (Spendrups)

Tyyli: American Pale Ale

Voltit:  5,0 %

Ulkonäkö: Oluen päälle muodostuu vaalean kuparin värisen oluen päälle.

Tuoksu: Tuoksultaan jo tulee esille, että olisiko kyseessä pilalla oleva olut. Tuoksu on sekoitus greippiä ja ”virtsaa”. Erittäin etova tuoksu.

Maku: Maultaan kuiva, karvas ja vahvan greippinen. Navetta tulee maussa mieleen ja maku antaa vahvistusta, että ei ole kunnossa tai sitten ruotsalaispanimolla on aika erikoinen tyyli tehdä näitä juomia.

Tuomio: Etova makukokemus, josta ei oikein löydy mitään järkevää sanottavaa. Periaatteessa olisi kiva päästä maistamaan toiseen otteeseen, mutta en ota sitä riskiä, että maksan uudestaan pullollisesta ruotsalaista kusta. Ei ollut mun juttu tää.

Ostanko jatkossa: EI!!!!

Mistä: Alkoista ja kuuluu kesävalikoimaan.

Olutopas.info pisteeni:  En viitsi edes pisteyttää!

Kolme sanaa: Navettanen kusinen APA

Siinäpä olikin hieman arviota maistelluista Alkon kesävalikoiman oluista vuodelle 2013. Yhteenvetona voisikin sanoa, että erittäin surkea valikoima oli. Nøgne Ø India Saison nousi tästä joukosta ylivoimaiseen voittoon olemalla aivan loistava kesäolut. Muut jäivät valovuoden sen taakse, eikä niistä juurikaan jäänyt mitään erityisen loisteliaita asioita kerrottavaksi. PerusPils, melko perusHefe ja kusinen APA.

Kesäoluista jää tältä vuodelta maistamatta ranskalainen Witbier nimeltään Pietra Colomba Blanche ja suodatettu vehnäolut Kapuziner Weissbier Kristall-Weizen. Ensinnäkin Colombasta en ole juurikaan mitään positiivista lukenut, joten jää sen puolesta ostamatta. Uskon ja tiedän, että parempiakin kyseisen tyylilajin edustajia olisi voinut tuon tilalle ottaa. Sitten toisena nämä suodatetut vehnikset, niin ne jää muutenkin järestään maistamatta, kun en näe pointtia tehdä olutta, josta otetaan maku pois.

Että tälläistä settiä tälle kesälle tarjoilee Monopolimarketti!

2 thoughts on “Alkon kesäoluet 2013 – Yhteenveto

  1. Heh, kyllä sinulle on sattunut pilalle mennyt pullo Sleepy Bulldoggia. Itse olen kaksi pulloa juonut tämän kesän aikana ja ihan tyylipuhdas APA on kyseessä.

    1. tyylipuhdasta itse odotinkin, mutta selkeästi pilalla. taitaa silti jäädä uudestaan maistamatta. tänään katselin sitä Alkossa, mutta lopulta voiton vei saman hintainen Ayinger Bräuweisse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *