Jaska reissussa: Kesäloma 2013 osa1

Ruotsin risteily, Systembolaget, kotiolutta, Gallows Bird, kolme panimovierailua ja paljon muuta. Näistä on Jaskan ensimmäinen lomaviikko tehty. Itse tykkään paljon lukea olutblogeista reissuraportteja, joten pitihän se meikäläisenkin kirjoittaa oma matkaraportti. En käynyt Tukholmaa kauempana kalassa, mutta paljon silti ehti tapahtua. Lähdetäänpäs käymään läpi loman ensimmäiset kaksi päivää…

2 x 4000 litran tankkia


14.6.2013

Jaskan kesäloma vuodelle 2013 pyörähti käyntiin perinteisesti vesisateessa ja ensimmäisenä hommana olikin siirtyä Joensuusta Espooseen viettämään kesälomaa. Kaatosateessa autolla ajaminen katkesi mukavasti, kun Mäntsälässä pyörähdin Rekolan Panimolla vierailulla Malty-Jarin kutsusta. Jari otti vastaan kiireidensä lomassa. Siinä sitten hieman rupateltiin oluesta ja Jari esitteli panimon tilat ja laitteet. Hän esitteli kuinka pullotuskone toimii silloin kun se toimii ja myös kertoi muutamia esimerkkejä, kun ei ole toiminutt. Välillä on lähtenyt pullonpohja eri suuntaan muun tavaran kanssa, mutta tekevälle sattuu ja jos et mitään tee, niin eipähän satu. Siellä olikin juuri tekeytymässä juomia Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaaleille. Jari esitteli minulle tuliterät 4000 litran tankit ja kertoi samalla kollobaraatio oluesta, joka oli Rekolan Panimon ja jyväskyläläisen Panimoyhtiö Hiisin yhteistyöntulos nimeltään Kaksi Kotia. Kyseinen olut on 6,3 prosenttinen Belgi-IPA, joka on maustettu miedosti tyrnillä.

Malty-Jari ja Jaska

Lisätietoa oluesta: Smetana.fi – Kollaboraatiokeitto: Rekola ja Hiisi
ja Rekolan Panimon sivut

Sainkin pari pulloa maisteluun tätä tyrnillä maustettua Belgi-IPAa, joka tulikin illalla todettua oikein mainioksi ja erikoiseksi olueksi. Tyrni antoi jälkimakuun mukavaa kirpeyttä. Tarkempaa arviota laittelen lähiaikoina, kunhan toisen pullon käyn läpi hieman tarkemmin. Arvio tulee samassa yhteydessä, kun panimo artikkeli ja arviot muistakin oluista. Samalla maisteluun sain vielä kolmisen pulloa tuoretta Amerikan Serkkua, joka oli minulla näistä Rekolan Panimon oluista maistamatta. Antoisan juttutuokion jälkeen olikin aika taittaa viimeiset kilometrit kohti Espoon Leppävaaraa. Tavarat pihalle autosta ja autoparkkiin. Kello oli vajaat yhdeksän, joten pieni reissu vielä Sellon K-Citymarkettiin käymään läpi olutvalikoima. Nopealla silmäilyllä mukaan lähti:

Sellon Cittarin löydöt
  • BrewDog Fake Lager
  • Huvila Pale Ale
  • Mikkeller Drink’in the Sun 12 (Oli tyytyminen tähän viime vuotiseen, kun ei löytynyt tämän vuoden versiota)
  • Nøgne Ø Global Pale Ale

Näistä ainoastaan Huvila Pale Ale oli ainut aikaisemmin maisteltu ja illalla tämä Huvila Pale Ale upposikin kurkusta alas melko hyvin.

15.6.2013

Lauantain aktiviteetiksi olinkin sitten suunnittelut hypätä pyörän selkään, napata repun täyteen tyhjiä olutpulloja ja lähteä iltalenkille. Ja näinhän minä teinkin. 17 patenttikorkillista olutpulloa matkaan ja ystävän pyörällä polkemaan Leppävaarasta kohti Niittykumpua, jossa ne oli tarkoitus luovuttaa yhdelle kotiolutharrastajalle nimeltä Juho. Matka taittui rattoisasti ja ketjua riitti, kunnes hieman ennen Barona Areenaa yhdessä alamäessä etukumi päästi ilmat kertalaakista pihalle ja meinasi heittää tämän pullolähetin tangon yli. Mukava olisi ollut viedä repullinen lasinsiruja mukanaan. Eikun pyörää taluttamaan ja tämän lisäksi Baronan kohdalla vielä ylimääräisen kävelylenkin tuotti lukuisat rakennustyömaat. Olen nimittäin maailman surkein suunnistamaan, niin menin täysin kännykän navigaattorin varassa, vaikka reitti ei ollutkaan edes hankala. Sitten saavuin perille ja pääsin antamaan pullot niiden uudelle omistajalleen. Siinä sitten rupattelimme kaikesta olueeseen liittyvästä ja maistelimme hänen valmistamiaan oluita. Oluet olivat erittäin maistuvia ja niiden valmistuksen taustalla oikein mielenkiintoisia tarinoita. Juho kertoi suurimmaksi syykseen tämän harrastuksen aloitukselle, ettei Suomesta oikein saa hyviä India Pale Aleja. Maistelimme kolmea erilaista IPAa ja voinkin sanoa, että kyllä harrastuksen aloittaminen on kannattanut, kun ainakin itselleni ne maistuivat erittäin mainiosti. Sainkin mukaani vielä neljä putelia, joista kirjoittelen arviot, kunhan olen ne maistellut. Espoossa käyminen ilman visiittiä Gallows Birdiin on lähes rikollista, joten siirsimme olutkeskustelumme vähän matkan päähän Gallowsin tiloihin, jossa ensimmäisenä oluena otinkin pullollisen:

Great Divide Hercules DIPA:
Tuoksu: Makea karamellimaltainen ja hedelmällinen.
Maku: Makean hedelmällinen Double IPA.
Tuomio: Oikein hyvä DIPA, mutta lukuisia parempiakin on tullut maistettua.
Olutopas.info pisteeni: 38/50

Toisena oluena maisteluun pääsi pitkään omalla Top5 Wanted –listallani majaillut:

Great Divide Yeti Imperial Stout:
Tuoksu: Voimakkaan paahteinen, lakritsinen ja kahvinen tuoksu. Erittäin hyvän tuoksuinen.
Maku: Tuoksun elementit myös vahvasti esillä maussa ja erittäin voimakas humalointi. Lisäksi pientä yrttisyyttä.
Tuomio: Tavallaan pettymys, koska odotin tämän räjäyttävän tajuntani. Siltikin loistava Imperial Stout, mutta häviää mm. Plevnan Siperialle ja Nøgne Ø Imperial Stoutille.
Olutopas.info pisteeni: 40/50

Sitten olikin aika ottaa vielä yhdet tuopilliset ja tumman paahteisen jälkeen kesäinen janojuoma olikin oikea valinta ennen noin kahdeksan kilometrin pyöräntalutusreissua. Hanasta tuoppiin kaatui Malmgård Proto #2. Tämä Proto kakkonen oli mainio vehnäolut ja oikein toimiva janojuoma. Eikun Proto naamaan ja taluttamaan pyörää kohti Leppävaaraa. Suoraan sanottuna vitutti taluttaa puolitoista tuntia polkupyörää ja koko ajan mahdoton jano. Olisihan mulla ollut neljä pullollista repussa, mutta ei oikein raaskinut niitä siihen tilanteeseen tuhlata. Alkumatkasta vielä näin ABC-huoltoaseman ja renkaantäyttöpisteen, mutta paskanmarjat se ei ollut toiminnassa. Loppujen lopuksi pääsin perille ja eikun nukkumaan kohti uusia seikkailuja.

Tässä olikin hieman tapahtumia parilta ensimmäiseltä lomapäivältä. Seuraavassa osassa mm. Ruotsin risteily, shoppailua Systembolagetissa ja viimeiseen osaan olen säästänyt pari olutpanimovierailua. Pysykää kanavalla!

Huom. Juttua muokattu, kun minä hölmö laitoin vahingossa Rekolan Panimon tankkien kooksi 1000 litraa, vaikka oikea koko olikin 4000 litraa. Malty-Jarille kiitokset, kun huomasit näppäilyvirheeni.
terv. Jaska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *