Jaskan sokkotestit: ESB kolmikko

Kolme pulloa, jossa jokaisessa kolmekirjaiminen lyhenne ESB ja side silmille olivat lähtökohdat erittäin vaikealle ja mielenkiintoiselle sokkotestille. Aito ja alkuperäinen ESB on Fuller’sin panimon käsialaa, kun jouluolueksi tarkoitettu olut otettiin ympärivuotiseen tuotantoon suuren suosionsa myötä. Tämä Alkonkin valikoimasta löytyvä Fuller’sin ESB on ollut vuosikausia yksi omia suosikkioluitani, joten oli kiva ottaa kestosuosikki sokkotestiin ja asettaa sille vastaan kaksi suomalaista ESB:tä. Nämä kaksi suomalaista ovat Alkon valikoimastakin löytyvät Stadin Extra Special Bitter ja Malmgård Huvila E.S.B.

Suoritin testin, niin etten missään vaiheessa edes nähnyt kyseisiä juomia eli sidesilmillä. Tämä juurikin siksi, etten vahingossa tunnistaisi näitä väristä, enkä mitenkään muuten pääsisi itsenäni huijaamaan. Oluet kaadettiin minulle lasiin ja sitten aloittelin tuoksuttelemaan näitä juomia. Hetken nuuhkittuani näitä olutherkkuja totesin, että ”Voi helvetin helvetti, kun tulee vaikea testi”. Omalla hajuaistillani en hirveästi eroja löytänyt näistä juomista, mutta tässä hieman poimintoja. Artikkelin lopussa paljastan mikä olut oli mikäkin ja mikä näistä oli omaan makuuni kaikkein toimivin.

ESBien tuoksut:

Olut1: Melko mieto hedelmäinen ja makea n karamellimaltainen. Lasia heiluttaessa humalointi tulee vahvemmin esille. Tosi pientä paahdetta.

Olut2: Voimakkaampi humalointi, kuin Olut1:ssä. Ei läheskään, niin makea kuin Olut1. Hedelmällinen ja hieman paahteinen. Voimakas tuoksu.

Olut3: Tuoksultaan lähellä Olut1:stä ja samalla tavalla mieto. Makeahko. Joo o! Hankalaksi menee.

Tuoksuttelun jälkeen tuntui, että tästä tulee erittäin hankala sokkotesti, kun ei näiden tuoksujen perusteella osannut yhtään sanoa mikä on mikäkin. Sitten oli aika ryhtyä maistelemaan näitä oluita toivoen, että saisi hieman enemmän selkoa asiaan. Luonnollisesti maistelussa oli mukana tuopillinen vettä, jolla pystyi maisteluiden välissä hieman huljuttelemaan suuta.

ESBien maut:

Olut1: Maultaan tämä ensimmäinen olut oli voimakkaasti humaloitu ja hedelmällinen. Pientä paahteisuutta.  Maku jää pitkäksi aikaa kitalakeen. Tosi hyvän makuinen ESB. Eikä vielä ainakaan mitään hajua, että mikä voisi olla.

Olut2: Makukokonaisuutena voimakkaampi, kuin olut1. Humalointi tuntui vahvemmin suussa, kuin olut1:stä maistellessa. Erittäin hyvän makuinen ja siltikin pihalla, että mikä olut kyseessä.

Olut3: Maussa havaittavissa havuisuutta. Koko porukan kitkerin tapaus. Hedelmällisyyttä myös mukavasti mukana.

Maisteluiden jälkeen olin edelleen ihan ulapalla näistä oluista, että mikä näistä on mikäkin. Olin melko varma, että Fuller’sin erotan aivan selvästi näistä kahdesta suomalaisesta, mutta haisteluiden ja maisteluiden jälkeen en enää ollutkaan varma. Tämä oli tähän mennessä kaikkein hankalin oluttesti, mitä olen tehnyt. Maistelin jokaista vielä kertaalleen ja ajattelin, että meni kuinka persiilleen tahansa, niin pitäähän sitä veikata ja päättää mikä näistä oli paras.

Paras ESB: Parhaimmalta omaan suuhuni maistui olut2, jossa oli voimakkain tuoksu ja maku. Kaksi muuta olivat, niin lähellä toisiaan etten sen enempää pistänyt parhaimmuusjärjestykseen.

Veikkaus:
Olut1 = Fuller’s ESB
Olut2 = Stadin Extra Special Bitter
Olut3 = Huvila E.S.B.

Oikea rivi:
Olut1 = Huvila E.S.B.
Olut2 = Stadin a Special Bitter
Olut3 = Fuller’s ESB

Sokkotestin voittaja: Stadin Extra Special Bitter

Yhteenveto: Elikkäs sain veikattua Stadin ESB:n oikein ja uskomatonta, mutta totta sekoitin aidon ja alkuperäisen Fuller’sin Huvilaan. Kaikin puolin nämä oluet olivat tuoksultaan ja maultaan melko samanlaisia, joten sokkona tämä tuotti itselleni vaikeuksia tunnistamisen osalta. Jokainen näistä oluista olivat erittäin hyviä, eikä mikään niistä erottunut, että olisi selkeästi ollut huonompi. Parhaimmaksi olueksi valitsin olut2:sen Eli Stadin Extra Special Bitter oli sokkotestin perusteella paras ESB. Täytyy ehdottomasti testailla uudestaan tätä Stapalaista ilman sidettä silmillä. Tässä kun kirjoittelin puhtaaksi tätä juttua, niin huomasin, että tarkemmin, kun olisin mietiskellyt ja pohtinut näitä veikkauksia, niin ainakin havuisuuden perusteella olisi pitänyt tunnistaa Huvila Fuller’sista. No turha sitä on enää harmitella, kun oluet on juotu ja testi tehty.

Testi oli erittäin mielenkiintoinen ja jotenkin tuntui, kun siteen iski silmille, niin hävisi osa tuoksu- ja makuaistista. Ehdottomasti tulen tekemään jatkossakin vastaavanlaisia testejä, koska ovat ennen kaikkea tosi mielenkiintoisia, mutta myös erittäin opettavaisia. Suosittelen kokeilemaan ja kokeilkaa vaikka tällä samalla kokoonpanolla. Olisi mukava kuulla vastaavia kommentteja tehdyistä testeistä.

2 thoughts on “Jaskan sokkotestit: ESB kolmikko

  1. Sokkotestit ovat kyllä todella mielenkiintoisia ja niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan järjestää. Opettavat todella paljon. Todellisuudessahan kaikki oluet pitäisi maistaa sokkona, mutta se ei valitettavasti ole mahdollista.

    Makukuvauksiesi perusteella olisin itse päätynyt samanlaiseen riviin kuin oma veikkauksesi oli! 🙂

    1. Tälläiset testit kyllä viimeistään kertoo sen virallisen mielipiteen juomasta ilman ennakkoon syntyviä mielikuvia oluista. Kun etiketin näkee, niin helposti jo syntyy tietyt mielikuvat. Sidesilmillä ei näitä ennakkoasetelmia synny

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *