Jaskan savuolutvertailu: Savukataja vs. Urbock vs. SauhuSanttu

Jaskan savuolutvertailu: Savukataja vs. Urbock vs. SauhuSanttu

Olutopas.info – Arvio – SavuKataja 

Olutopas.info – Arvio – Urbock 

 Olutopas.info – Arvio – SauhuSanttu


Nyt on aika julkaista ensimmäisen Jaskan äänestyksen voittaja arvio.

Yleistä: Olen ollut lukuisia vuosia savuoluiden ystävä ja Schlenkerla Rauchbier Märzen on monta kertaa löytynyt ostoskoristani. Vuoden 2012 aikana sain lisää sisältöä näihin hienoihin savuisiin juomiin ja vuoden aikana tuli maisteltua toinen toistaan maistuvampia savuoluita. Mainitsemisen arvoisia olivat kolme Heller-Trum panimon olutta:

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock
Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen

Jokainen noista kolmesta oli ensimmäistä kertaa elämässäni maistelussa ja niistä jokainen on erittäin korkealla omien suosikkioluiden joukossa. Viime vuonna Alkon hyllyyn palasi Vakka-Suomen panimon Prykmestar SavuKataja parin vuoden tauon jälkeen ja se oli koko vuoden hienoimpia olutuutisia. SavuKataja ei ollut minulle täysin uusi kokemus, koska viime kerralla juoman ollessa valikoimassa tuli sitä pullollinen maistettua. Muistikuvat olivat melko hatarat, mutta sen muistin että kyseessä oli aivan loistava olut ja ehdottomasti parhaimpia suomalaisia oluita. Muutamia muitakin savuisia oluita tuli viime  vuonna maisteltua, mutta edellä mainitut jäivät parhaiten mieleen , niin turhaapa sitä huonoja muistelemaan.

Viime marraskuussa katselin omaa olutvalikoimaani ja huomasin, että hyllyssäni majailee kolme eri panimon savuolutta. Sieltä löytyi edellä mainitut Urbock ja SavuKataja. Tämän lisäksi olin ostanut pullollisen SauhuSanttua, joka on suomalaisen Panimoravintola Teerenpelin savuolutta. Siitä heräsi ajatus tehdä savuinen rinnakkaisvertailu näiden kolmen välillä. Pullot riviin ja korkit auki. Välittömästi alkoi ilmassa leijua savuinen tuoksu, kun kolme pullollista savuolutta odottivat nauttijaansa.

Tarkoituksenani oli tehdä rinnakkaisvertailu näiden kolmen välillä ja valita paras savuolut. Keskityin vertailussa näihin samoihin kohtiin, kuin muissakin arvioissa eli ulkonäkö, tuoksu ja maku. Näistä kolmesta olin jo aikaisemmin kirjoittanut arvion Urbockista ja SavuKatajasta.
Normaaleihin arvioihini poiketen tulen käymään läpi yhden aistikokonaisuuden kerrallaan. Ensiksi kuitenkin pikaiset infot kaikista oluista ja sitten ulkonäön kautta arvioihin. Arviot tulen käymään kohta kohdaltaan läpi ja aina yhden kokonaisuuden jälkeen pisteytän Olutoppaasta tutulla pisteytyksellä, jossa pistemäärä taittuu 5-50 pisteen välimaastoon. Arviointi järjestykseni on hieman eri, mutta olenkin poikkeava ”nuori”. Pistemäärät näkyvät jokaisen arvioitavan kokonaisuuden otsikossa.

Oluen nimi: Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja
Panimo: Vakka-Suomen Panimo
Voltit: 9,0 %

Oluen nimi: Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Panimo: Heller-Trum
Voltit: 6,5 %

Oluen nimi: Teerenpeli Sauhusanttu
Panimo: Panimoravintola Teerenpeli
Voltit: 5,0 %

Sitten lähdetään katselemaan laseissa majailevia savuisia mallasjuomia.

Ulkonäkö (pointsit: 1-5):

Urbockin vaahto oli koko porukan voimakkain ja erittäin kauniin kuohkea. SauhuSantun vaahto ei paljoa korkeudessa Urbockille hävinnyt. SavuKatajan päälle syntyi melko lyhyen hento vaahto. Kaikissa oluissa vaahto hävisi melko nopeasti juoman pinnalta. Väriltään SavuKataja oli porukan ehdottomasti tummin olut. SavuKatajan tumman ruskea väritys jätti taakseen SauhuSantun vaalean ruskean ja hieman punertavan värin. Urbock oli tummuudeltaan näiden kahden välissä. Urbock oli SavuKatajan tapaan tumman ruskea, mutta hieman vaaleampi.

Urbock: 4 pistettä. Vaahdon kuohkeus ja ulkonäön kokonaisuus hiveli silmiä.
SavuKataja: 4 pistettä.
Lyhyt vaahto pudotti pisteen pois. Muuten kaunis tumma olut, joka kauniimmalla vaahdolla olisi mennyt Urbockin ohi.
SauhuSanttu: 3 pistettä. Hieman haalea punertavan värinen. Ei mitään huonoa, mutta jotenkin ei vaan silmään iskenyt samalla tavalla, kuin kaksi muuta.


Tuoksu (pointsit: 1-10):

Tuoksussa tulee ensimmäistä kertaa esille Urbockin loistavuus. Urbock oli pehmeän savukinkkuinen, eikä liian voimakas. SavuKatajasassa sama savupalvikinkku on mukana, jonka lisäksi pieni vivahde hedelmää (banaani). SavuKatajassa on tulee jo tuoksussa esiin pientä sahtimaisuutta. Taustalla tuntuu tämä oluen nimessäkin mukana oleva kataja. SauhuSanttu häviää tuoksussa näille kahdelle lähes valovuoden. Savuisuus on erittäin mieto näihin muihin verrattuna ja jotenkin keinotekoisen tuntuinen. tervaisuus on taas mukavasti Santussa esillä.

Urbock: 10 pistettä.
Pehmeys ja hieno savuisuus ovat täydellisessä balanssissa.
SavuKataja: 9 pistettä. Sen verran voimakkaampi, että Urbockin pehmeyden verran jää kakkoseksi, mutta hyväksi sellaiseksi.
SauhuSanttu: 7 pistettä. Tuoksun mietous ja epäpuhtaus pudottivat pisteitä, mutta tervaisuus nostatti pointseja.

Maku (pointsit: 1-10):

 Olen tässä arviossa ja lukuisat kerrat toitottanut Urbockin pehmeydestä ja maussa se on yksi tämän oluen loistokkuuden syitä. Siinä on kaikki osa-alueet, niin hyvin balanssissa ettei edes pientä negatiivista sanaa löydy. SavuKataja on ehdottomasti maultaan paljon voimakkaampi ja enkä tarkoita pelkästään, että voltteja on enemmän. Tarkoitan, että savuisuus on huomattavasti vahvempi, kuin Urbockissa. Siihen kylkeen, kun on hiottu makean hedelmäinen sahtivivahde ja takavasemmalta on katajanoksakin heilahtanut, niin SavuKatajan vahvuus maussa on voimakkaat toisistaan selkeästi erottuvat maut, jotka siltikin muotoutuvat sopivaksi paketiksi. SauhuSanttua maistellessa viimeistään tajuaa, että  nyt on juoma kamppailemassa aivan väärässä sarjassa. On kuin minä lähtisin Valioliigaan pelaajaan maalitolppien väliin. Silleen, että osaan hommani, mutta perskeles kun nää muut osaa vielä paremmin. En siis ole sanomassa, että SauhuSanttu olisi huono savuolut, vaan tarkoitan, että Urbock ja SavuKataja ovat vaan oman tyylilajinsa ehdottomia ykkösiä. Seuraavassa savuolutvertailussa voisin kuvitella SauhuSantulle vastaan Mikkeller Rauchbierin ja Vakka-Suomen Jouluoluen. Nämä ovat sellaisia helpommin lähestyttäviä savuoluita, joissa savuisuus ei ole se kaikkien hallitsevin osa olutta, vaan mukava lisä.

Tässä vaiheessa kun juomia oli lasissa vielä puolet, niin alkoi selvitä ketkä kaksi karkaavat taistelemaan tämän vertailun parhaan savuoluen tittelistä. Mielenkiintoisen taistelusta Urbockin ja SavuKatajan välillä tekee, että loppujen lopuksi nämä ovat melko erilaisia savuoluita. Pitkään maistellessa näitä oluita tuli tällainen ajatus mieleen: Urbock on pehmeä pitkään haudutettu savukinkkukeitto ja kun taas SavuKataja on hieman voimakkaammalla liekilä ja voimakkaammilla mausteilla keitelty savukinkkukeitto, johon on sekaan heitetty kourallinen katajaa.

Urbock: 9 pistettä. Pehmeys, pehmeys ja pehmeys. Tasapainoinen olut, jos kaikki kohdallaan.
SavuKataja: 9 pistettä. Makumaailmaltaan Urbockia monipuolisempi, eikä sen vuoksi maultaan häviä Urbockille.
SauhuSanttu: 6 pistettä. Hieman vetinen olut, mutta taistelee mielestäni liian kovia vastustajia vastaan. Silti nautittava savuolutkokemus.
Tähän heitetään mukaan vielä seuraavat pisteet, niin saadaan kaikille poitsit kasaan:

Suutuntuma (pointsit: 1-5):

Urbock: 4 pistettä. Suussa tuntuu täyteläisen pehmeä savuharmonia ensimmäisestä siemauksesta viimeiseen pisaraan saakka.
SavuKataja: 4 pistettä. Tasapainoinen ja lähes täyteläinen. Mukavasti lämmittää, vaikka alkoholi ei puskekaan pihalle.
SauhuSanttu: 3 pistettä. Keskitäyteläinen, mutta vain vaivoin. Hieman vetinen.

Yleisvaikutelma (pointsit: 1-20):

Urbock: 17 pistettä.
SavuKataja: 17 pistettä.
SauhuSanttu: 14 pistettä.

Loppuyhteenveto:

Pitkän mietiskelyn jälkeen voiton vei Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock ja hienona kakkosena tuli Vakka-Suomen Prykmestar SavuKataja. Näiden kahden jälkeen kolmantena tuli sitten Teerenpeli SauhuSanttu. SavuKataja oli ehdottomasti Urbockia monipuolisempi, mutta tasaisen varma Urbock meni hieman edelle, mutta ei todellakaan paljoa. Näiden oluiden maistelu oli hieno kokemus ja niitä oli erittäin hauska verrata toisiinsa. Ainakin savua riitti ilmassa, niin että pakko oli ottaa palovaroittimet pois ennen kuin rupesin vertailua tekemään.

Loppupisteet:
1.    Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 44 pistettä.
2.    Vakka-Suomen Prykmestar SavuKataja, 43 pistettä.
3.    Teerenpeli SauhuSanttu, 33 pistettä.

”Savua ilmassa”

4 thoughts on “Jaskan savuolutvertailu: Savukataja vs. Urbock vs. SauhuSanttu

 1. Muutama huomio!

  Itse laitan oluet samaan järjestykseen, mutta mielestäni urbock on selvästi parempi. Sauhusanttu tosiaan on ihan eri sarjassa. Mutta, en lainkaan ole samaa mieltä, että Savukatajassa olisi voimakkaampi savuisuus kuin Urbockista. Urbockissa se on mielestäni reilusti voimakkaampaa.

  Sauhusanttu ei muuten mielestäni sovi edes tuohon kaavailemaasi uuten testiin. Kaksi muuta kun ovat Pilsejä, joissa todella kiva ruohoinen humalointi ja hiukan savua twistinä; ei pitäisi edes pitää savuoluena, vaan pilsinä. Sauhusanttu taas on tosiaan onnettoman tylsä savuolut.

  1. Mietiskelin ja mietiskelin, kunnes tajusin että kaapissa on sekä Urbockia sekä SavuKatajaa. Heitin ne uudelleen lasiin keskenään ja pysyn edelleen omasssa kannassani. Tämä tekee tästä juurikin hienoa,että mielipiteitä on erilaisia. SavuKatajan makukokonaisuus on laajempi, koska tietyt elementit ovat hyvinkin sahtimaisia. Suoraan sanottuna tälläisenä savuolut hulluna rakastan kumpaakin lähes yhtä paljon, mutta Urbock on vain hitusen parempi.

   Mitä sitten SauhuSaunttuun menee, niin sarja on sopiva. Jokaisella on kehissä savustettu mallasta, eikä mitään feikkipaskaa mitä jotkut suuret panimot yrittää työntää tiskiin. Siis onhan se selvää, että nuo muut kaksi on Pilssejä, mutta mielestäni Savuolut tyyli on melko laaja, joka sisältää esim. Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen, joka on toimiva savuolut, mutta myös vehnis

  1. Tässä tilanteessa tarkoitan, että Urbockin tuoksussa oleva savukinkku on juuri sopivan tuntuinen nenään, eikä tämä kinkku potkaise liian vahvasti esille. Jotenkin siitä itselle välittyi sellainen sana kuvailemaan tätä, kuin pehmeä. Myönnän ettei välttämättä paras sanavalinta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *