Karhumiehen luostari-ilta 2012 – Alkusanat


Karhumiehen luostari-ilta 2012 – Alkusanat

Tämä seuraava juttu poikkeaa hieman normaaleista olutarvioistani. Syy tälle on selkeä, koska kerralla testissä oli suurempi joukko erilaisia oluita ja arviointiurakassa minulla oli mukana vähän apujoukkoja. Aloitetaan tämä juttu kertomalla ensiksi hieman lähtökohtia tälle luostari-illalle, että mistä ajatus sai alkunsa ja kuinka sitä lähdettiin ajamaan eteenpäin.
 
Muutamia viikkoja sitten keskustelin ystäväni kanssa erilaisita oluista
ja hän kertoi, että haluaisi joskus maistella luostariolutta, kun on kuullut
niiden olevan erittäin hyvän makuisia. Olisin voinut tietysti lonkalta heittää
muutaman esimerkin, että maistappa tuosta, mutta eihän se olisi ollut mitenkään
hauskaa. Joten ryhdyin päässäni kehittelemään ideoita, kuinka näitä oluita
voisi ystävälle maistatuttaa.
Muutaman minuutin tiukan pohtimisen jälkeen syntyi konsepti:
Karhumiehen luostari-ilta. Karhuolut on ystäväni suosikkiolut, joten nimi tälle
tapahtumalle syntyi juuri siitä. Samalla kutsuin mukaan, myös toisen ystäväni
joka oli myös kokematon näiden hienojen oluiden maailmassa. Hän on kerran
maistanut Rochefortin kymppiä allekirjoittaneen lasista ja kommentti ”nyt oli
muuten suun mukainen” jäi minulle mieleen, joten pitihän tämä jätkä saada
messiin.  Tiukka kolmen kopla oli kasassa
ja tehtävänä oli tutustua luostarioluiden kiehtovaan maailmaan. 
Käytän tässä jutussa yllä mainituista henkilöistä seuraavia
nimiä: Karhumies (joka oli tämä Karhu oluen ystävä) ja VeliHopea (Rocheforttia
maistellut oluen ystävä). Kumpikin oluthommissa melko perussuomalaisia (en
tarkoita sitä puoluetta) käyttäjiä, eli oluet ostetaan salkuissa ja hinta
ratkaisee mitä ostetaan.
Aloitin tapahtuman järjestämisen tekemällä kevyen 10
sivuisen kutsun, jossa oli melko tarkasti kerrottu mitä tuleman pitää. Loin
kolmeosaisen menukokonaisuuden, jotka liittyivät hienosti toisiinsa ja siitä
jokaisella osanottajalle jäi tehtäväksi suorittaa yksi kokonaisuus. Tapahtuma
paikaksi valitsin Karhumiehen luolan, joka hänelle selvisikin lukiessa kutsua.
Kommentti ”ai katos tää näköään järjestetään meikäläisen luona” vahvisti, että
paikan valinta oli nappisuoritus. Seuraavaksi näiden menujen kimppuun.

Ensimmäinen menu:
Luostarimenu
Tämän menun vastaavanamestarina toimin minä ja rupesin
miettimään sopivanlaista juomakokonaisuutta, jolla saisi melko kattavan
kokemuksen luostarioluisiin. Pienen tutkailun jälkeen valitsin seitsemän
erilaista luostariolutta, jotka kaikki tietenkin löytyivät Alkon valikoimasta.
Mielellään olisin ottanut mukaan Rochefort 10:n ja Westvleteren Abt 12:n, mutta
niitä nyt ei hirveästi Monopolin hyllyiltä löydy. Ostoskoriin tiensä kuitenkin löysi
seuraavanlainen rykmentti juomia: Orval, Westmalle Trappist Tripel, La Trappe
Dubbel, Achel Bruin, Leffe Blond, Kasteel Donker ja Chimay Blue. Näistä olin
aikaisemmin maistellut kaikkia paitsi Achel Bruinia. Muutamien maistelusta
olikin jo useita vuosia, kun taas Chimay ja Orval kuuluvat omiin
vakkariherkkuihin.

Karhumiehen välimallinmallasjuomamenu

Hommani eivät jääneet ainoastaan oluiden ostoon, vaan
kirjoitin jokaisesta oluesta pienen esitelmän, jossa käsittelin juoman
historiaa ja muita faktoja. En halunnut, että pelkästään juomme oluet pois ja
päälle röyhtäisemme, joten pieni tietopaketti ennen jokaisen oluen maistelua
oli paikallaan.
Toinen menu:
Välimallinmallasjuomamenu
Menun vastaavana toimi Karhumies, jonka haastavana tehtävä
oli hommata juomia, joita nautitaan luostarioluiden välissä, saunassa,
terassilla ja senkin jälkeen kun kaikki luostarioluet on nautittu. Tämän
lisäksi menuun kuului naposteltavat ja seuraavan aamun virvokkeet. Juoma
puoleksi Karhumies valitsi pari salkkua Karhua ja salkullisen Sandelsia. Pari
pussillista sipsejä naposteltavaksi ja useampi litra Coca-Colloo. Nyt voin jo
sanoa, että kaikkea ei tuhottu 🙂
Kolmas menu:
Syöminkimenu
Kolmannen menun hoiteli VeliHopea, jonka tehtäväksi jäi
rakentaa ruoat, jotka sopisivat mahdollisimman hyvin näiden luostarioluiden
kanssa ja korostaisi näiden juomien makuja. Näihin ruokiin tulemme palaamaan
tämän jutun aikana, kun käymme läpi jokaisen juoman yksi kerrallaan. Annoin
VeliHopealle pienen vinkin, että minkälainen pöperö sopisi parhaiten minkäkin
kanssa. Tässä sitten ottakaan huomioon, etten ole ammattilainen yhdistämään
oluita oikeisiin ruokiin, vaan käytin melko paljon ystäväni Googlen ehdotelmia
etsiessä sopivia herkkuja. Täten älkää tuomitko ainakaan liian pahasti, jos ja
kun olen hakoteillä.
Nyt olemme käyneet läpi nämä kolme menukokonaisuutta, joihin
tämän illan kulku nojautuu. 
Seuraavaksi menemme käsiksi tähän luostari-illan
kulkuun. Illan tarkoituksena oli myös laittaa nämä kokemattomat maistelijat kokeilemaan
oluiden arviointia ja he saivatkin naamansa eteen paperilaput, jossa arviointi suoritettiin
oman blogini kriteerejä käyttäen.
Tulen tässä muutaman päivän aikana julkaisemaan blogissani
näiden illan aikana maisteltujen oluiden arvioinnit, kunhan saan ne vaan
puhtaaksi kirjoitettua.Karhumiehen painostuksen jälkeen suostuin myös arvioimaan hänen suosikkinsa eli Karhun ja siitäkin laittelen arvion johonkin väliin. Ilta aloitettiin tervetuliaismaljalla ja tervetuliaispuheelle. Siitä lisää tuonnempana.

Oluiden arviot:

Tervetuliaismalja

Orval

Westmalle Trappist Tripel

La Trappe Dubbel

Achel 8 Bruin

Leffe Blonde

Kasteel Donker

Chimay Blue

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *