Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Olutopas.info – Arvio 

Yleistä: Hyvää joulua minulle. Nyt on se hetki jota olen odotellut pitkään ja hartaasti. Eteeni on tuotu monien mielestä se maailman paras savuolut. Tämä Saksan Bambergissa sijaitsevan Heller-Trum -nimisen panimon kruununjalokivituotos on nyt silmieni edessä. Urbock tulee myyntiin joka vuosi lokakuun ensimmäisenä torstaina, eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta. Jaskallakin on nyt tarkkaa arviontia varten parisen kymmentä pulloa tätä savunektaria ja siitä tulee varmasti joulun tienoilla häviää lukuisia. Monia vuosia tämä Urbockki on löytynyt myös Alkon jouluvalikoimasta ja tänäkin vuonna sinne ilmestyy. Suosittelen, että tätä kannattaa maistaa edes kerran. Jos tykkää niin sitä pitää saada vaan lisää. Jos taas ei tykkää, niin voipipahan sanoa, että maistoin maailman parasta savuolutta ja ihan paskaa oli. Itse kuulun tuohon ensimmäiseen ryhmää.

Savuolut tyylinä ei sinänsä ole vaikea. Siitä joko tykkää tai sitten ei tykkää. Moniin oluttyyleihin pystyy totuttelemaan, mutta mielestäni tähän lajiin on jotenkin hankala totutella. Itselleni savuoluet ovat maistuneet aina hyvältä. Poikkeuksena nämä suomalaiset ”savu”oluet Karhun Korpisavut yms. No eihän Karhun tuotos olekkaan edes savuolut, vaan maustettua peruskarhua. Jos suomalaista huippusavuolutta haluaa maistella, niin kannattaa etsiä käsiinsä vuoden 2009 Suomen parhaaksi olueksi valittu Prykmestar SavuKataja. Itselleni tämä on ainoastaan kerran sattunut valumaan kurkusta alas ja voin sanoa, että seuraavalla kerralla todennäköisesti nousee korkealle Top5 (Suomi) -listallani.

Kaiuttimista korviini kuuluu vain Deep Purplen Smoke on the water. Ajattelin, että tämä on juuri oikea biisi kuunnella nauttiessa tätä savuista herkkua. Sitähän tämä juoma on: savua vedessä! Rok Rok!!!

Tyyli: Savuolut

Voltit: 6,5 %

Ulkonäkö: Erittäin tumman ruskea olut. Päällä lyhyt kestoinen vaahto, joka jättää erittäin kauniin pitsin koristamaan lasinreunoja.

Tuoksu: Tuoksusta havaittavissa vahvaa savuista kinkkua, mutta ei kinkku ei ole liian voimakas. Kinkun kylkeen on sipaistu hieman tervaa. Maltainen.

Maku: Juoma valuu lasista suuhun ja ensimmäiseksi tuntuu juoman pehmeys. Urbock tuntuu suussa hieman paksulta ja savu on hieman tuoksua hennommin esillä. Savustettu kinkku siltikkin tuntuu melko reilusti jokaisella siemauksella.Tämä on huomattavasti pehmeämpi, kuin panimon Märzen.

Tuomio: Tämä on ehdottomasti panimon oluista paras. Heller-Trum panimolta ei ole vielä tullut huonoa olutta ja itse olen neljää panimon tuotosta maistanut ja kaikki on olleet toimivia. Huonoimpana voi sanoa Helles Schlenkerla Lagerbierin, josta arvio tulossa myös lähitulevaisuudessa.

Ostanko jatkossa: Kunhan jäljellä olevat 19 pulloa on nautiskeltu, niin ensi vuonna taas lisää.

Mistä: Kohta puoliin saa ainakin Alkosta ja etsivä saattaa löytää muualtakin.

Olutopas.info pisteeni: 44/50

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *